WorldACD 34. Hafta Hava Kargo Trendleri
WorldACD Market Data’dan alınan son rakamlara göre, küresel tonajlar Ağustos ayının üçüncü haftasında, geçen yıla benzer bir şekilde, özellikle Avrupa’nın tatil sezonundan toparlanmasının etkisiyle artarken, fiyatlar sabit kaldı.
WorldACD verilerinin kapsadığı 400.000’den fazla haftalık işlem baz alındığında, 34. hafta (21-27 Ağustos) rakamları bir önceki haftaya kıyasla tonajlarda +%4’lük bir artış gösterirken, dünya çapındaki ortalama hava kargo fiyatları haftalık bazda (WoW) sabit kaldı.
33. ve 34. haftalar önceki iki hafta ile karşılaştırıldığında (2Wo2W), toplam tonajlar 31. ve 32. haftaların toplamına kıyasla %-4 oranında düşerken, dünya çapındaki fiyatlar ve kapasite sabit kaldı.
Bölgesel düzeyde, tonajlardaki düşüşler (2Wo2W) tatil döneminde en çok Avrupa dışına (-%10), sırasıyla Asya Pasifik (-%14), Orta ve Güney Amerika (-%14), Kuzey Amerika (-%8), Orta Doğu ve Güney Asya (-%8) ve Afrika’ya (-%5) gerçekleşti. Ayrıca, Orta Doğu ve Güney Asya çıkışlı Asya Pasifik’e (-%15), Asya Pasifik çıkışlı Avrupa’ya (-%4) ve Kuzey Amerika çıkışlı Orta ve Güney Amerika’ya (-%4) yönelik akışlarda da kayda değer düşüş eğilimleri gözlenmiştir. Asya Pasifik’ten Orta Doğu ve Güney Asya’ya (+%8) olan akışlarda kayda değer tek bir artış oldu.
Fiyatlandırma tarafında, ortalama küresel fiyatlar, +%3’lük bir artış gösteren Afrika hariç, ana menşe bölgelerindeki fiyatlarla birlikte sabit kaldı (2Ç2Ç). Avrupa çıkışlı Afrika hatlarında fiyatlarda kayda değer bir düşüş kaydedilirken (-%5), Orta ve Güney Amerika çıkışlı Avrupa hatlarında önemli ölçüde olumlu bir eğilim gözlendi (+%6).
Yıldan Yıla Perspektif
Küresel pazarın geneli geçen yılın bu dönemiyle karşılaştırıldığında, 33. ve 34. haftalarda yüklenebilir ağırlık geçen yılın eşdeğer dönemine kıyasla -%5 azalırken, Kuzey Amerika (-%17) ve Avrupa (-%12) dışı tonajlarda çift haneli yüzdelik düşüşler görüldü. Afrika (-%5) ve Orta ve Güney Amerika (-%3) menşe bölgeleri de düşüş gösterirken, Asya Pasifik (+%2) ve Orta Doğu ve Güney Asya (+%3) dışında (hafif) artışlar görüldü.
Toplam kapasite geçen yıla kıyasla +%9 artarken, Asya Pasifik dışı kapasite +%25’lik kayda değer bir artış göstermiştir. Diğer önemli kapasite artışları Orta Doğu ve Güney Asya (+%12) ve Avrupa (+%7) dışında görülürken, Orta ve Güney Amerika (-%7) dışında önemli bir düşüş kaydedilmiştir.
Dünya çapındaki ortalama fiyatlar, Covid öncesi seviyelerin önemli ölçüde üzerinde kalmasına rağmen (Ağustos 2019’a kıyasla +%33), 34. haftada kilo başına ortalama 2,27 ABD$ ile geçen yıl bu zamanki seviyelerinin -%36 altında seyrediyor.