İstanbul’da 29 Ekim’de açılışı planlanan Üçüncü Havalimanı’nda 120 milyon euroluk yatırımla dünyanın en büyük gümrüksüz satış mağazaları kompleksi de hizmete girecek.
Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Üçüncü Havalimanı’nda açılış yaklaşıyor. 29 Ekim’de hizmete girmesi planlanan havalimanı 200 milyonu aşan yıllık yolcu kapasitesiyle kendi ekonomisini yaratacak. Üçüncü Havalimanı İşletmesi İGA, duty free olarak da bilinen gümrüksüz satış mağazaları işletmesi için Alman Heinemann ve Türk ortağı Unifree şirketi ile 25 yıllık anlaşma imzaladı. Havalimanında 120 milyon euroluk yatırımla dünyanın en büyük gümrüksüz satış mağazaları kompleksi olacak.
Toplam 53 bin metrekare üzerinde 6 farklı bölümden oluşacak gümrüksüz satış alanında, hem lüks mağazalar hem de pazar konsepti şeklinde Türk ürünlerinin satılacağı bölümler bulunacak. 6 bin 500 metrekare alanda lüks butik mağazaların yer alması planlanıyor. 3 bin metrekare alanda ise Türk ürünlerinin satılacağı pazar konseptinde mağazalar kurulacak. Böylece, Türk ürünlerinin tüm dünyaya tanıtılması hedefleniyor. Bilgilendirme alanlarının 500 metrekareye, gümrüksüz satış mağazalarının 15 bin metrekareye, etkinlik ve tadım standlarının 6 bin metrekareye, geliş mağazalarının ise 12 bin 500 metrekareye yayılması bekleniyor.
Gümrüksüz satış alanından cari açığa dev katkı
KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Hizmetleri Şirket Ortağı Murat Palaoğlu, son zamanların yükselen trendi ‘alışveriş mağazası’ konsepti şeklinde dizayn edilen Üçünçü Havalimanı ile birlikte Türkiye’de gümrüksüz satış mağazacılığı faaliyetlerinin hız kazanacağını söyledi. Murat Palaoğlu “2017 yılı verilerine göre gümrüksüz satış mağazalarında yaklaşık 1 milyar euro civarında satış yapılırken, yüzde 36 ile en büyük pay tütün mamullerinin oldu. Bunu sırasıyla yüzde 28’lik oran ile parfüm ve kozmetik, yüzde 16 ile alkollü içecekler, yüzde 11 ile elektronik eşya, gözlük, saat ve oyuncak, yüzde 9’la gıda izliyor. Geçtiğimiz yıl gümrüksüz satış mağazalarında satılan yerli ürünlerin değeri ise yaklaşık 55 milyon euroya ulaştı. Üçüncü havalimanının faaliyete geçmesiyle bu rakamlar katlanacak” dedi.
Palaoğlu şöyle devam etti:
“Gümrüksüz mağazacılığın lokomotif ürünleri olarak kabul edilen alkol, sigara ve kozmetik ürünlerinin aldığı pay dünyada yüzde 60’lardayken Türkiye’de bu oran yüzde 80. Dünyada yüzde 30’luk paya sahip aksesuar (saat, gözlük, deri ürünler vb. ) ve elektronik ürünlerinin Türkiye’de görece sınırlı bir oranda (yaklaşık yüzde 10) kaldığı görülüyor. Bu açıdan bakıldığında yeni havalimanı, sektörün gelişime açık alanlarına da katkı sunacaktır. “
KPMG Hakkında
Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olan KPMG, üye firmalar ağı sistemiyle 154 ülkede, 200 bin çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri ve endüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya gibi pek çok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanı sıra Ankara ve İzmir ofisleriyle, 1982 yılından beri 1200’den fazla çalışanıyla her sektörden 4 binin üzerinde firmaya sektörler özelinde hizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkında değer yaratan çözümler sunuyor. Detaylı bilgi için www.kpmg.com.tr adresine başvurabilirsiniz.