Havayolu İşletmelerinde Uçuçu Ekiplerin İşletmeler Arasında Geçiş Yapması Yasağı 1 Nisan’da Başladı!
Yazın yaklaşmasıyla, Nisan ayı itibariyle, Tükiye’deki havaalanınların neredeyse hepsi yoğun sezon hazırlıkları içinde girdi. Gerçekten de, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’nın 2015 yılı istatistiklerine[1] baktığımızda, uçuş trafiğinin Nisan ayı itibari ile artmaya başladığını ve bu artışın Eylül ayına kadar devam ettiğini görmekteyiz. Sektör tarafından aynı grafiğin bu sene de oluşması bekleniyor.
Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı 2015 Yılı Uçuş İstatistikleri
Yoğun sezonun başlamasıyla, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (“SHGM”) tarafından Aralık’ta çıkartılan Ekip Transferleri Hakkında Genelge[2] (“Genelge”) önem kazanmıştır.
Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A)[3], ticari hava taşıma işletmesini, uçuş emniyet ve güvenliği için; gerçekleştirilecek operasyonun mahiyet ve kapsamına uygun şekilde yeterli sayıda uçucu, teknik ve idari personel istihdamını sağlamakla yükümlü kılmaktadır. SHGM de Genelge’de aşağıdaki durumların uçuş emniyetini olumsuz etkilediğini ve;
- Uçuşların yoğun olduğu Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında (“Yoğun Aylar”), uçucu ekiplerin firmalar arasında geçiş yapması neticesinde, görev ve dinlenme süresi limitlerinin zorlanması ve aşılması durumunda kalındığını,
- Geçiş yapan uçucu ekibin yeni firmada göreve başlamadan önce almak zorunda olduğu eğitimler sebebiyle belirli bir süre bu ekipten istifade edilemediğini belirtmiştir.
Böylece, Genelge ile, havayolu işletmeleri tarafından istihdam edilen kokpit ve kabin personelinin Yoğun Aylar’da (mücbir sebepler haricinde) başka havayolu işletmelerine geçişleri yasaklanmıştır. Yasağa uymayan havayolu işletmeleri, kokpit ve kabin üyeleri hakkında Türk Sivil Havacılık Kanunu[4] kapsamında 500 TL’den 10.000 TL’ye kadar idari para cezası verileceği belirtilmiştir. İlgili işletme sorumlu yöneticileri hakkında ayrıca idari yaptırım uygulanacaktır.
©Serap Zuvin Hukuk Bürosu
[1] https://www.sgairport.com/Media/Default/Docs/Pdf/istatistik/Saw2016Subat.pdf (11 Nisan 2016)
[2] https://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/mevzuat/sektorel/genelgeler/UOD-2015_13(1).pdf (11 Nisan 2016)
[3] 16 Kasım 2013 tarihli ve 28823 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ticari Hava Taşima İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A).
[4] 19 Ekim 1983 tarihli 18196 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 2920 sayılı ve 14 Ekim 1983 tarihli Türk Sivil Havacılık Kanunu.