Havada süzülen bir nevi teneke diyebileceğimiz uçağa bindiğimizde kendimizi pilotun algı ve reflekslerine emanet ediyoruz. Düşünün ki uçmaktan çekinen bir kişi olarak bir gün havaalanında bir de bakıyorsunuz ki uçak kokpitinde pencere yok! Kulağa korkutucu gelse de, Airbus firması geleceğin uçaklarında kokpitlerin penceresiz olacağını düşünüyor. ABD patent dairesine yapılan yeni bir patent başvurusu, kokpitlerde geleneksel pencerelerin yerine üç boyutlu görüş sağlayan ekranların kullanılmasını öngörüyor.
Bu tip bir tasarım değişikliği aslında aerodinamik olarak çok mantıklı. Pilotların önünü rahat bir şekilde görebilmesi için uçağın burnuna yerleştirilen kokpitler, aslında neşter bıçağı gibi olması gereken burnun yuvarlatılmasına neden oluyor ve aerodinamik olarak dengesizlik yaratıyor. Başka bir sorun da, uçak mühendislerinin pencerelerden nefret ediyor olması. Yolcuların klostorofobiye kapılmaması, pilotların da bir şeylere çarpmaması için yerleştirilen pencereler, mühendislere göre kapalı bir silindir olması gereken uçakların yumuşak karnını oluşturuyor. Hatta 1950′lerde sıklıkla yaşanan Comet uçak kazalarının hatalı pencere tasarımından kaynaklandığı dahi ortaya çıkmış.
Airbus patentinde yer alan yeniden tasarlanmış kokpitte pencereler tamamen çıkarılmış veya ufaltılmış. Dışarıyı görmek için pencere yerine dev bir ekran yerleştirilmiş. Gövdenin dışında yer alan kameralardan beslenen bu ekran lazer, hologram ve OLED görüntüleme sistemleriyle donatılmış. Buna ek olarak hava koşullarını, rotaları, tehlikeli durumları ve diğer bilgileri iletmek için artırılmış gerçeklikten faydalanması planlanmış. Hatta navigasyon ve hava durumu bilgilerini gösteren holografik küreler dahi yerleştirilmiş.
Penceresiz uçaklar yolcuları kuşkusuz ki korkutacaktır, ancak Airbus bu tasarımı yolculara kabul ettirebilirse pilotların görüş alanı daralmanın aksine genişliyor. Bu sistemle elde edilen veriler çok daha stabil ve güvenilir bir hal alırken uçağın ağırlığı da azaltılıyor, böylece yakıtın daha verimli kullanılması sağlanıyor. Şu anda sadece bir konsept aşamasında olan bu tasarım gerçeğe dönüşürse, penceresiz uçakları gökyüzünde görmeye başlayabiliriz.
https://www.log.com.tr/ Ozge OLCAY