Uçaktaki en güvenli koltuk hangisi? Uçaktaki yemeğin tadı neden bu kadar kötü?
Uçaklar, Wright Kardeşler’in zamanından beri çok değişti. Bu ilk ahşaptan yapılma acaip aletler ve günümüzün şık Boeing Dreamliner’ları tamamen farklı türlere ait.
Uzay teknolojisindeki sürekli gelişmelerin, bugün uçaklara yapabileceği tüm şaşırtıcı şeyleri takip etmek zor . Aşağıda ise uçaklar ve hava yolculuğu hakkında bilmediğiniz ilginç bilgiler var.
Uçaklar yıldırım çarpmalarına dayanacak şekilde tasarlanmıştır
Uçaklar yıldırımdan etkilenmeyecek şekilde tasarlanmıştır ve düzenli olarak yıldırım çarpar. Yılda bir kez ya da her 1,000 saatlik uçuşta bir kez yıldırım düştüğü tahmin edilmektedir. Yine de 1963 yılından bu yana yıldırım yüzünden düşen uçak olmadı, dikkatli mühendislik sayesinde elektrik yükünü uçağın yüzeyinde akıtıyor ancak yıldırım uçağa hiç zarar vermiyor.
Uçakta en güvenli koltuk diye bir yer yok
FAA, uçakta en güvenli koltuk diye bir yer bulunmadığını belirtti ancak TIME’ın uçak kazalarını araştırdığı bir çalışmasında, uçakta arka taraftaki orta koltukların kazalarda en düşük ölüm oranına sahip olduğunu buldu. Araştırmada, uçak kazaları esnasında “uçakların arka kısmındaki koltukların üçte birinde ölüm oranı yüzde 32, orta kısımdaki koltukların yüzde 39 ve ön taraftakilerin yüzde 38” olduğunu buldu.
Bununla birlikte, bu oyunda çok fazla değişken var, kazadan sağ kurtulmak için nereye oturacaklarını bilmek imkansız. Ayrıca uçak kazaları inanılmaz derecede nadirdir.
Bazı uçaklarda uçuş mürettebatı için yatak odası vardır
Uzun uçuşlarda, kabin ekibi 16 saat süresince çalışabilir. Yorgunlukla mücadele için, Boeing 777 ve 787 Dreamliner gibi bazı uçaklara, uçuş ekibinin biraz dinlenebildiği küçük yatak odaları bulunuyor. Gizli bir merdivenle ulaşılan yatak odası 6 ila 10 yatak bulunan bir banyo ve bazen uçak içi eğlence de bulunan küçük, alçak tavanlı bir oda.
Felbert+Eickenberg/Getty Images
Lastikler iniş sırasında patlamayacak şekilde tasarlandı
Uçaktaki lastikler, inanılmaz ağırlık yüklerine (38 ton!) dayanacak şekilde tasarlanmıştır ve değiştirilmeye ihtiyaç duyulmadan saatte 170 mil hızla 500’den fazla kez iniş yapılabilir. Ayrıca uçak lastikleri araba lastiğinde kullanılan basıncın yaklaşık altı katı olan 200 psi’ye kadar şişirilir. Uçak için yeni lastiklere ihtiyaç duyulursa, yer görevlileri araba lastiği değiştirir gibi uçağın lastiğini değiştirir.
Uçak inerken kabin ışıkları neden azaltılıyor?
Gece uçak inerken kabin ekipleri iç lambaları karartacaktır. Niye ? İnişinin kötü gitmesi olasılığına karşı, yolcuların boşaltması gereken bir hal oluşursa, gözlerin karanlığa göre ayarlanmış olmasını sağlar. Pilot Chris Cooke şunları söyledi: “Engellerle dolu, yabancı, aydınlık bir odada birisinin ışıkları kapattığını ve hızlı bir şekilde çıkmanızı istediğini düşünün.”
Benzer şekilde, uçuş görevlileri, iniş sırasında yolcuların cam gölgelerini açmaları için de uyarırlar, bu acil durumlarda dışarıyı görebilmeyi ve uçağın hangi tarafının tahliye için daha iyi olduğunu değerlendirmeyi sağlayacaktır.
Uçak tuvaletinde neden kül tablası var?
Yıllar önce uçaklarda sigara içmek yasaklandı ancak kartal gözlü yolcular uçak tuvaletinde hala kül tablası bulunduğunu görmüşlerdir. Business Insider’ın bildirdiğine göre, havayolları -ve uçakları tasarlayanlar- onca sigara içilmez uyarıları ve onlarca sigara içilemez işaretlerinin uçakta belirgin bir şekilde bulunmasına rağmen, bir noktada, sigara içen birinin uçakta sigara yakmaya karar verebileceğini düşünüyorlar. Eğer biri sigara yasağını ihlal ederse, bunu tuvalet gibi görece kapalı bir yerde yapacak ve umuluyor ki izmaritini , teorik olarak yangına neden olabilecek bir çöp kutusuna değil, kül tablası gibi güvenli bir yere koyacaktır. Tuvalette sigara içerseniz, büyük bir para cezasına da hazır olun.
Neden uçakta yiyeceklerin tadı çok kötüdür?
Uçak yemeği kötü bir üne sahip, ancak bunun sorumlusu tamamen yiyecekler değil – gerçekte hata, uçakta olmakta yatıyor. Time tarafından bildirilen 2015 Cornell Üniversitesi çalışmasında, uçaktaki ortamın aslında yiyecek ve içeceklerin tadını değiştirdiğini, tatlıların daha az tatlı , tuzluların daha tuzluolduğunu keşfetti. Uçak kabinindeki kuru ve geri dönüştürülmüş hava, düşük nem, tadı ve kokuyu değiştiriyor. Almanya’daki Fraunhofer Yapı Fiziği Enstitüsünde 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre, havada olduğunuzda tatlı ve tuzlu tatları tespit etmek yaklaşık yüzde 30 daha zor. Bir dahaki sefer uçtuğunuzda, yemeği bırakın ve bunun yerine bir bardak domates suyu deneyin.
Uçaktaki oksijen maskeleri hakkında ne biliyoruz?
Çoğu uçuş emniyeti tanıtımı , uçak kabin basıncında ani bir düşüş yaşanırsa, konuşlandırılan oksijen maskelerinin nasıl kullanılacağını içerir. Ancak, uçuş görevlilerinin size söylemediği şey, oksijen maskelerinin yalnızca 15 dakikalık bir oksijene sahip olmasıdır. Kulağa korkunç bir şekilde kısa bir zaman gibi geliyor, ancak gerçekte bu yeterli oluyor. Unutmayın, uçak kabini basınç kaybettiğinde oksijen maskeleri düşer; bu da uçak zaten yükseklik kaybediyor demektir. Oksijen maskesi düştüğünde, pilot yolcuların normal nefes alabileceği, ekstra oksijen gerektirmeyen 10,000 feet’in altında bir yüksekliğe inecektir. Bu iniş genellikle 15 dakikadan daha kısa sürer, yani oksijen maskelerinin yolcuları korumak için fazlasıyla oksijene sahip olduğu anlamına geliyor.
Uçaklar neden gökyüzünde iz bırakıyor?
Uçakların gökyüzünde bıraktıkları beyaz çizgiler, yoğunlaşmanın izleridir ve teknik adı “kontrail” dır. Uçak motorları, yanma sürecinin bir parçası olarak su buharı salmaktadır. Sıcak su buharı egzozdan dışarı pompalandığında ve üst atmosferin soğuk havasına çarptığında, gökyüzünde bu beyaz çizgiler oluşturur. Temel olarak, dışarıda hava soğuk olduğunda nefesinizi görmeniz gibi tarif edilebilir.
İçerik:https://www.travelandleisure.com/