Kalkıştan ve inişten hemen önce, pencere kenarında oturan yolculara mürettebat gölgeliklerle ilgili uyarıda bulunur. Uyuklayan biri için bu çok büyük bir eziyettir ve bazen sinir ola ola açarız.

Neden özellikle kalkış ve iniş sırasında gölgeliklerin açık olması gerekir? Aslında bu da uçakla seyahatte güvenliğin bir parçası. Bu size, temkinli uçuş görevlilerinin bir başka ‘çok da önemli olmayan’ prosedürü gibi görünebilir.

Pencerenin gölgeliğinin açılması ,kabini  ani (beklenmeyen) acil durumlara hazırlamak için yaşanan uzun sürecin bir parçasıdır.

Havacılıkta kalkış ve iniş anları, kazaların en fazla meydana geldiği kritik zamanlar olarak kabul edilir.

Uçuş görevlilerinin uçağı her duruma hazırlamaları gerekmektedir. Kabin ekibinin acil durumlarda tüm yolcuları tahliye etmek için sadece 90 saniyesi var.

Uçağın büyüklüğü ya da yolcu sayısı ne olursa olsun tahliye süreci en fazla 90 saniye olmalıdır . Yani mürettebat 90 saniyede tahliyeyi mümkün kılmak için önceden uçağı  hazırlayacaktır.

Pencerelerdeki  gölgeleri açmak ve kabin ışıklarını arttırmak yolcuların gözlerini dışarıdaki ışığa daha iyi ayarlamasını sağlar.

Yolcular  genellikle meraklıdır ve dolayısıyla motorlardan birinde bir aksilik olması gibi, yanlış giden bir şey varsa ‘ekstra gözler’ bunu görmek için iyi olur. Genellikle yolcuların herhangi bir istenmeyen olayı hemen bildirdiği bilinmektedir.

Ani acil durumlarda, her saniye organize olabilmek için önemlidir, pencere gölgelikleri açıksa mürettebat dışarıdaki koşulları görebilir ve (örneğin, uçağın bir tarafında yangın olabilir) tahliye için hangi taraftaki kapıları  kullanmaları gerektiğini belirleme gibi bir tahliye planında onlara yardımcı olacaktır.

Gündüz, pencere gölgeliklerinin açılması ve kabin ışıklarının ayarlanması yolcuların ışığa gözlerinin alışmasını sağlar.Bir şey yanlış giderse ve insanların tahliye edilmesi gerekirse, bunun hızlı bir şekilde yapılmasını ,ani ışık değişikliklerinde yaşanan geçici bulanık görmenin yaşanmamasını sağlaması anlamına gelir.

Aynı şey gece uçuşlarında da geçerlidir: pencere gölgelikleri açık bırakılarak ve kabin ışıkları azaltılarak, yerdeki acil durum personelinin bir şey yanlış giderse, kabinin içinde neler olup bittiğini görmelerini sağlamaya yardımcı olacaktır.

Pencere perdelerinin açık olması kurtarma personeli için de daha iyi bir görüş imkanı sağlar.

Acil bir durumda, kabin ekibinin de uçağın hangi tarafının çıkış için en güvenli taraf olduğuna karar vermesi  gerekir. Pencere gölgelikleri yukarıda bırakıldığında bu onların karar verirken zaman kazanmasını sağlar.

Yani, bir daha ki sefere pencere gölgeliklerini kaldırmanız istendiğinde, huysuz  ve rahatsız olmamaya çalışın. Her şey güvenliğiniz için. Uçak yolculukları için alınan tüm güvenlik kuralları maalesef kanla yazılmıştır.

 

 

Share.

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

Comments are closed.

Exit mobile version