Vücudumuzun hemen her yerini kaplayan derimiz mikropların iç organlarımıza nüfuz etmesine engel olan mükemmel bir örtüdür. Dost olarak nitelendirdiği ve bağışıklık sistemimizi koruyacak sayısız mikrobu da içerisinde barındırır. Buna karşılık çeşitli hastalıklara sebep olan kötü mikroplar temas ettiğimiz ortamlara ve hijyen kurallarına ne ölçüde uyduğumuza bağlı olarak derimizde, özellikle ellerimizde yer edinirler.
Gün içerisinde onlarca kez dokunduğumuz birçok yüzeyde bulunan mikropların elimize geçmesi maalesef kaçınılmazdır. Ellerimizi düzenli aralıklarla yıkayıp dezenfekte etmezsek hem kendimize hem de çevremizdeki insanların hastalanmasına zemin hazırlamış oluruz.
Uçak seyahatlerinizde koltuğunuzu, masanızı ve uçak içerisindeki birçok malzemeyi sizden önceki sayısız insanla paylaşıyorsunuz. Havayolunu kullanan yolcuların taşıdığı bakteriler havayolu ve yer hizmetleri şirketleri açısından temizlik konusunda en önemli sorunlardan biridir.
Herkes cildinde, giysisinde ve vücudunun içinde mikrop taşır. Bu mikropların bir kısmı başkalarına bulaşır ve temiz olmayan yerlerde bakteriler çoğalır. Peki, gelelim asıl sorularımıza, uçakların içi nasıl temizlenir? Uçakta temizlik konusunda nelere dikkat etmeliyiz?
Geçtiğimiz yıllarda yayınlanan bir rapora göre MRSA, koli basili ve Streptokok piyojenlerin koltuk yüzeyleri, tepsiler, güneşlikler ve tuvaletteki yüzeylerde günlerce yaşayabildiğini gösteriyor. Örneğin MRSA mikrobunun koltuk arkasında dergilerin konduğu ceplerde 168 saat yaşadığı tespit edilmiş..
Gelin uçak içerisindeki temizlik uygulamasına bir göz atalım,
Uçağın gelişi akabinde söz konusu meydandaki ground time sürelerine göre bir temizlik planı yapılır. Uçak dış hat seferinden geldiyse veya bir dış hat seferi gerçekleştirecekse ground time süresi biraz daha fazla olduğundan detaylı temizlik alınıyor. Uçak gelişi akabinde, deboarding tamamlandıktan sonra temizlik ekibi uçağa giriş yapar. Yolcu sağlığı ve uçuş güvenliğinin öneminin farkında olan, alanında uzman görevliler maskelerini takıp, özel kıyafetlerini giyerek, temizlik donanım el kitabında belirtilen kurallara ve standartlara uygun şekilde uçakları temizler. Kullanılan kimyasallardan tutun da bezlerin cinsi ve kaç kişiyle çalışılacağı bu kural kitabında yazar. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nden herhangi bir salgın hastalık bilgisi geldiğinde ise havayolu şirketleri periyodik temizlik ve dezenfekte çalışmalarının dışında ekstra önlemler alıyor. ( Hangara çekilen uçakların çok detaylı temizlikten geçirilmesi gibi )
Ekip her ne kadar gerekli özeni gösterse dahi bazı noktalara detaylı bakımı ground time’dan ötürü gösterememekte.
“Bunca senedir metrobüs’ten sağ çıkmışız, uçak yolculuğu bize bal kaymak gelir” demeyin J Gelin dikkat etmemiz gereken unsurlara değinelim,
Tuvaletler;
Uçaklardaki tuvaletler sayısız farklı milletlerden yolcuların kullanımına açık olduğu için birer mikrop yuvası haline gelmektedir. Tuvaletlerdeki bölümlere temas etmekten özellikle kaçınınız, özellikle elinize alacağınız bir parça kağıt mendille kapı kollarını, tuvaleti tutabilirsiniz. Yanınızda dezenfektan sıvılar taşımanızı ( Havalimanı güvenliklerince belirtilmiş kurallar dahilinde ) şiddetle öneririm.
Dipnot: Güvenlik sorunu teşkil eden durumlara karşı uçak tuvaletleri’nin kapısı ekiplerce dış taraftan açılabilir bir sisteme sahiptir..
Masalar,
Yukarıda da değindiğim gibi yemek yediğimiz masalar, sizden önce seyahat gerçekleştiren sayısız yolcu tarafından kullanılmaktadır. Yemeğinize başlamadan önce steril bir mendille gerekli özeni göstermenizi tavsiye ederim.
Battaniye ve Yastıklar,
Kabin ekiplerinden talep ettiğiniz battaniye ve yastıklar daha önceki seferde bulunan yolcular tarafından kullanılmış olabilir. Talep edeceğiniz yastık ve battaniyelerin poşetinden açılmamış olduğundan emin olun. Önceden kullanılmış battaniye ve yastıklar ciddi mikroplar barındırıyor olabilir. Kendinize ait battaniye ve yastığın kullanmanızı tavsiye ederim,
Koltuklar ve Kol dayanakları,
Özellikle kol dayanaklarının bakteri yuvası olabileceğini söyleyen uzmanlar, bağırsak bakterisi E.coli’nin bu bölgelerde 96 saat yaşayabildiğinin kanıtlandığına dikkati çekiyorlar. Mümkün olduğunca kol dayanaklarına dokunmamaya çalışın. Ayrıca uçak içerisinde tuvalete doğru giderken, genelde koridordaki koltukların başlıklarına dokunarak yürürüz. Burada her tuvalete giden kişinin elini yıkamadığı malumdur, birçok bulaşıcı hastalığın da koltuk başları kanalıyla insanlara bulaştığı bilinen bir gerçektir. Bu nedenle bu koltuk başlıklarına da dokunmaktan kaçının ve mümkünse yerinize döndüğünüzde ellerinizi bir dezenfektan ile iyice silin..
Koltuk Arka cepleri,
Sanırım en tehlikeli bölümlerden biri de magazin, tanıtım ve güvenlik talimatnamesinin bulunduğu ön koltuğun arka cepleridir. Bu ceplerde bazı yolcular tarafından gerek duyulacak kusmuk torbaları ve kağıt mendillerle de bulunur. Bu cepler ayrıntılı bir temizlik olmadıkça pek dezenfekte edilmez. Bu nedenle mümkünse bu ceplere pek fazla temas etmeyin..
Bagajlar;
Bagajlarınızı check-in bankosuna teslim ettikten sonra, şut altı diye bilinen bölgeye bantlar aracılığıyla sevk edilir ve bagaj arabalarına yerleştirilir. Ardından uçak altına yönlendirilerek, uçak altındaki personelin uçağa yüklemesi sağlanır. ( Bulk olarak yüklenen uçaklarda ) Burada personel eldiven takmaktadır ve gün içerisinde sayısız bagaja temas ettiğinden dolayı mikroplar burada da yakanızı bırakmaz. Ardından varış noktasındaki yükleme personelinin teması ve son olarak da bantlarda biriken mikroplar ile beraber bagajınızı elinize aldığınızda buyurun senaryoyu siz belirleyin. Steril bir mendille silmeden hareket etmemenizi tavsiye ederim..
“Tertemiz olmaya çalışın, çünkü dünyaya bakacak oIan pencere sizlersiniz.” G. B. Shaw