Yaz tatili için bütçemizi şimdiden denkleştirmeye başladık. Peki Türkiye’nin yüzde kaçı, parasını öncelikli olarak tatile harcamayı tercih ediyor? Bu yaz hane halkı olarak tatile ne kadar harcayacağız? Harcama oranlarında yaş gruplarına veya coğrafi bölgelere göre dağılım ne şekilde? Seyahat sitesi momondo’nun araştırması bu soruları ve daha fazlasını yanıtlıyor

Büyük bir hevesle beklediğimiz yaz tatili için plan yapmaya ve elbette bütçemizi ayarlamaya başladık. Malum, erken rezervasyon yaptırmakta fayda var. Peki Türkiye’nin yüzde kaçı, parasını öncelikli olarak tatil için harcamayı hedefliyor? Önümüzdeki yaz aylarında hane halkımız tatile ne kadar bütçe ayıracak? Seyahat sitesi momondo, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 20 ülkeden katılımcılara, bu soruyu yöneltti. Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerinden 1000’in üzerinde kişinin katıldığı araştırmanın en ilginç sonuçlarıysa şöyle:

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 29’U BİRİKİMİNİ TATİLDE HARCIYOR

Araştırmaya göre dünya genelinde neredeyse tüm ülkelerin vatandaşları, biriktirdikleri parayı öncelikli olarak tatil için harcamayı hedefliyor. Türkiye’de bu oran yüzde 29. Tatilin ardından birikimimizi en çok harcamayı tercih ettiğimiz diğer kalemler ise yüzde 19’la giysi, ayakkabı ve aksesuarlar ve yüzde 15’le elektronik cihazlar. Bu harcama kalemlerini her biri yüzde 8 oranında tercih edilen ev harcamaları, arabalar ve kültürel etkinlikler takip ediyor.

EN ÇOK ÇİNLİLER HARCIYOR

Diğer ülkelere bakıldığınıysa, Çinliler’in yüzde 46’yle birikimlerini tatil için en çok harcayanlar olduğu görülüyor. Bu alanda Çin’i yüzde 42’yle İtalya ve yüzde 40’la Estonya takip ediyor. Diğer yandan Avusturyalılar ve Belçikalılar yüzde 20’yle listenin son sıralarında yer alıyor.

56 YAŞ ÜZERİNİN FAVORİ BÜTÇE SEÇENEĞİ

Cevaplara göre yüzde 31’imiz, yaz tatilinde aile olarak 3.301 – 6.600 TL arası harcama yapmayı planlıyor. Yalnızca 56 – 65 yaş grubunun yanıtları değerlendirildiğinde oran yüzde 41’e çıkarken, bu miktarda harcama yapmayı en az hedefleyen grup, yüzde 24’le 18 – 22 yaş grubu.

İÇ ANADOLU’NUN ÜST LİMİTİ 3.300 TL

İkinci sırada ise yüzde 30’luk oranla 1651 – 3.300 TL arası harcamayı hedefleyenler yer alıyor. Bu harcama aralığında yaş grupları arasında ciddi bir fark bulunmasa da, 36 – 55 yaş grubu yüzde 32’yle başı çekiyor. Bu miktarda harcama yapmayı en çok hedefleyen coğrafi bölgemiz ise İç Anadolu.

MARMARA BÖLGESİ DAHA ÇOK HARCAYACAK

Üçüncü sırayı, yüzde 16’yle iki farklı seçeneği bütçe paylaşıyor. 331 – 1650 TL arası harcama yapmayı planlayanlar ve 6.601 – 16.500 TL arası harcamayı hedefleyenler. 331 – 1650 TL arası harcamayı planlayanlar arasında, 18 – 22 yaş grubu başı çekiyor. 6.601 – 16.500 TL arası harcama yapmayı en çok hedefleyenler 36-55 yaş grubuyken, bu miktarda harcama yapmayı en çok hedefleyenler Marmara Bölgesi’nde yaşayan vatandaşlar.

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 2’Sİ 16.500 TL ÜZERİ HARCAYACAK

Dördüncü sırada yüzde 2’yle yaz tatilinde 16.501 – 33.000 TL arası harcamayı planlayanlar yer alıyor. Oranın en yüksek olduğu grup ise yüzde 4’le 18-22 yaş arası gençler. Bu aralıkta harcama yapmayı en çok Marmara Bölgesi’nde yaşayan vatandaşlar hedefliyor. Beşinci ve son sırayı ise birbiriyle taban tabana zıt iki seçenek paylaşıyor: Yüzde 1 oy alan 0 – 330 TL ve 33.000 TL ve üzeri seçenekleri…

Share.

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

Comments are closed.

Exit mobile version