GEÇİCİ KABULÜ YAPILAN KUŞRAD, ATATÜRK HAVALİMANI`NDA ÇALIŞMAYA BAŞLADI
Hava Seyrüsefer ve Havalimanı İşletmeciliğinin yanı sıra Havacılık alanında kullanılan teknolojilerin de geliştirilmesi ve Millileştirilmesi amacıyla çalışmalar yürüten Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin ilk Milli Kuş Tespit Radarını faaliyete geçirdi.
DHMİ Genel Müdürlüğü’nün Ar-Ge faaliyetleri kapsamında geliştirilen KUŞRAD (Kuş Tespit Radarı) İstanbul Atatürk Havalimanında kullanılmaya başlandı.
TÜBİTAK ile ortak gerçekleştirilen ve Türkiye’nin ilk milli Kuş Tespit radarı unvanına sahip olan KUŞRAD, 6 yıl süren geliştirme süreci sonunda yatay ve dikey radarlar marifeti ile kuş tespiti konusunda çok önemli bir görevi yerine getirecek.
Havalimanlarında uçakların iniş ve kalkış yaptığı sırada yaşanan ve uçuş güvenliği için büyük risk oluşturan kuş çarpma olaylarının, KUŞRAD ile büyük oranda azalması ve uçuş emniyetini daha güvenli hale gelmesi hedefleniyor.
Havalimanı civarından geçen göçmen kuşların istatistiklerini tutmak ve göç güzergâhları haritalarının çıkartılmasına yardımcı olmak maksadıyla geliştirilen KUŞRAD sistemi, hedef irtifasının tespitinde kullanılan 20 km dikey radar menzili ile dikkat çekiyor.
Son yıllarda Uluslararası Havacılık Fuarlarına “stant” açarak sergileyici sıfatı ile katılan DHMİ Genel Müdürlüğü, geliştirdiği Kuş radarı, ATC Simülatör, Hava Aracı takip sistemi ve Hava Trafik Kontrolörü seçme yazılımı ve Uçuş Bilgi Sistemi Ar-Ge projelerini dünya çapında sektöre tanıtmayı başarmıştı. Özellikle KUŞRAD projesi, fuara katılan sektör temsilcilerinin büyük ilgisini çeken projeler arasında yer almıştı.
KUŞRAD sistemi nedir?
KUŞRAD sistemi S-bandında yatay tarama yapan bir darbe radarı ile X-bandında dikey tarama yapan frekans modülasyonlu sürekli dalga (FWCW) radarının birleşiminden oluşmaktadır. 24 saat kesintisiz çalışan sistem 40 km çapındaki bir alanda hareketli olan kuş, kuş sürüleri ve uçak hedeflerini tespit edebilmekte, uzaklık, yükseklik, yön, hız ve rota bilgilerini çıkarabilmektedir.
Radar sisteminin 2 modu bulunmaktadır:
1) 3 boyutlu hacimsel tespit ve takip modu.
2) S-bant yatay radar ile 2 boyutlu tespit ve takip, X-bant dikey radar ile dar sektörde hedef analizi modu.
Bu sistem sivil havacılıkta havaalanları civarındaki kritik sahalarda süzülen göçmen kuşların tespiti, izlenmesi, uçuş güvenliği açısından değerlendirilmesi ve tarifeli uçuşlar için en uygun zaman dilimlerinin belirlenmesi amacıyla geliştirilmiştir.
Sistemin Yetenekleri
– Hava hedeflerinin üç boyutlu hacimsel tespit ve takibi
– Hava hedeflerinin sınıflandırılması (Kuş, kuş sürüsü ve uçak)
– Kritik sahalara giren kuş ve kuş sürülerinin belirlenmesi ve uyarı sistemi
– Operatör kontrolünde istenen hedeflerin detaylı analizi
– Tespit ve takip verilerinin kaydı ve istatistiksel analizi
– İstatistiksel verilere uzaktan erişim ve ağ bağlantısı