Türkiye Hava Kargo Piyasa Durumu
Ağustos ayında Türkiye’nin hava kargo piyasası, beklentilerin üzerinde performans göstererek olumlu bir tablo çizdi. Ancak Eylül, beklendiği gibi istikrarlı bir şekilde devam etmedi. Yine de bazı bölgelerde ve acentelerde hafif bir canlanma gözlemleniyor.
Denizyolu navlun ücretleri hala düşüş eğiliminde ve havayolu navlunları ise son derece düşük seviyelerde seyrediyor. Özellikle Rusya ile yapılan ihracat ve transit işlemleri için az sayıda acente bulunsa da, bu tür işlemler hala devam ediyor.
Türkiye’nin hava kargo sektörü, dalgalı bir dönemden geçerken, denizyolu taşımacılığının cazip navlun fiyatları sunmaya devam ettiğini görüyoruz. Havayolu taşımacılığı ise rekabetçi olamayan ama düşük fiyatlarla dikkat çekiyor.
Amerika destinasyonlarında da bir talep artışı olabilir. New York, Atlanta, San Francisco ve Chicago’da artış gözlemleniyor.
Elimizdeki verilere göre, ASAV, DSV ve YEDITEPE geçen ay pazar paylarını yükselterek ilk üç acenta olarak karşımıza çıktı.
Havayolları arasında MNG ve Lufthansa pazar paylarını arttırarak öne çıkan hava kargo taşıyıcıları oldu.
Rusya ile ticaret yapan acentelerin sayısı sınırlı olsa da, Rusya ile işbirliği devam ediyor ve bu, Türk lojistik sektörü için önemli bir gelir kaynağı olmayı sürdürüyor.
Bagaj taşımalarında da düşüş devam ediyor.
Dubai ve Doha’da talep azalması yaşanıyor.
Bir çok firma ağustos ayında tatil arası vermişti. Eylül ayı ile birlikte yeni üretim başladı. Eylül hava kargo ihracat için en önemli ve belirleyici aydır. O yüzden piyasaları yakından takip etmeye çelışıyoruz.
Dolar kuru ve üretim maliyetlerindeki artış, ihracatta rekabet gücümüzü kırdı.
Türkiye’ye yeni uçuş başlatan veya başlatacak havayolları da ( China Eastern ve Thai ) kapasite artışına neden olurken yeni fırsatlar da yaratabilir.
Bu bilgiler ışığında sektör profesyonelleri için dikkatle takip edilmesi gereken bir durum da yıl sonu ciroları. Navlunların yarı yarıya düşmesi ve talep azlığı artan rekabet ile yıl sonunda zarar yazan şirketler olacaktır.
Bu da, taşımacılık ve lojistik firmalarının stratejilerini tekrar gözden geçirmelerini gerektirecektir.