Bu yılki Super Bowl sonuna doğru yayınlanan, yılın en pahalı televizyon reklamların biri Türk Hava Yolları’nın da marka olarak yer aldığı  “Batman Superman vs” filmiydi. Reklamda, filmin aktörlerinden Ben Affleck ve Jesse Eisenberg, Batman’in evi Gotham City  ve Supermen’in şehri Metropolis’e  Türk Hava Yolları ile seyahat ediyorlar. Taşıyıcı,  hayali ABD şehirlerine kadar yayılan hizmetini göstermek, ne kadar hızlı büyüdüğünü kanıtlamak için daha iyi bir yol bulabilir miydi sizce?

Türk Hava Yolları Amerikan pazarındaki basın kampanyasına devam ederken, kendi hava kargo şirketi, Turkish Cargo , ABD gidilecek noktalarla ilgili olarak artan sayılar içine benzer bir hamle yapıyor. Türk Hava Yolları yıllarca Boston, Washington DC, Los Angeles ve San Francisco gibi şehirlere servis sunuyor, ancak Kuzey Amerika kargo pazarına tarifeli kargo seferleri ile geçtiğimiz baharda girdi,ardından Atlanta ve New York JFK’ye haftalık kargo servisleri izledi. Ekim ayına kadar, geniş gövdeli uçaklarla haftada yedi uçuş yapılan Miami ‘yi,bu bahar, Atlanta yolcu uçuşları takip edecek. Bu hatların  her ikisinde de geniş gövde uçaklarla  kargo için kapasite artışı sağlanmış olacak.

Çok büyük taşıyıcıların bile hava kargo taşıma işinde 2015 yılında hemen hemen hiç büyüme kaydetmemesi gözönüne alındığında bu genişleme özellikle dikkat çekici. Turkish Cargo her geçen yıl ivme kazanıyor. 2005 yılında, taşıyıcı 100.000 ton olan taşıma hacmini 2009 yılına kadar 200.000 ton yaparak iki katına çıkardı. Bir yıl sonra 300.000 ton olan taşıma, 2013 yılında  500.000 tonu buldu. Geçen yılın toplam tonajı  2014  yılının tonajının yüzde 8,4 fazlası ile 720.000 tona ulaştı. Ve bu yıl, Turkish Cargo 815.000 ton gibi iddialı bir hedef belirledi.

Chicago Havacılık Departmanında O’Hare Havaalanını sorumlusu , Adam Rod, son on yılda Türk Hava Yolları’nın olağanüstü bir büyüme gösterdiğini söyledi. O’Hare Uluslararası Havalimanında son birkaç yıllık süreçte,  yıllık 1,7 milyon ton gibi kargo hacimleri gördüklerini ve bu hava kargonun yüzde 75’inin uluslararası taşıma olduğunu ve bu ithalat ve ihracat toplamın, yüzde 1-2 civarındaki kısmının Türk taşıyıcıya ait olduğunu ,bununda yaklaşık US $ 500 milyon değerinde olduğunu söyledi. Aslında küresel merkezli bir havalimanına B777 yolcu uçağı ile günlük sefer düzenleyen ve geçtiğimiz bahardan beri haftalık  A330 kargo hizmeti sunan bir taşıyıcının bu rakamlara ulaşması “oldukça etkileyici” dedi.

Turkish Cargo satış ve pazarlama başkan yardımcısı, Halit Anlatan  strateji olarak, yüksek verimli ve yüksek değerli kargo taşımacılığına geçen yıl  önceki yıllara göre daha fazla odaklandıklarını, söyledi. “Yüksek fiyat ihracatçı için genel sorundur” dedi. Ama Turkish  Cargo’nun  başarıları nedenlaerinden biri rekabetçi fiyatlar ve kapasite sunmasıdır. Asya-Pasifik koridorunda güçlendiği için  Kuzey Amerika ve batıya hizmet için taşıyıcı geniş uzun menzilli ağından faydalanıyor. Asya’da talep  devam etmekte olup, Amerika kargo talebinde de yavaşlama görünmüyor.

Share.

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

Comments are closed.

Exit mobile version