Gıda ve sağlık endüstrisinde hava taşımacılığına olan talep artarken, Turkish Cargo da sunduğu özel çözümlerle bu talebe en doğru cevabı veriyor. 2016’da 53.000 ton gıda ve 15.000 ton sağlık taşıması yapan Turkish Cargo, 2017’de hem bozulabilir kargo hem de ilaç gönderileri oranlarında %35 gelir artışı hedefliyor.
Gıda maddeleri ve sağlık taşımaları kolay bozulabilir ürünler olduğundan, hammadde aşamasından satış aşamasına kadar güvenlik ve hijyen uygulamalarının titizlikle gerçekleştirilmesi ve denetim altında tutulması gerekiyor. Gıda ve sağlık endüstrisinin gelişmesi ve talep artışıyla pazarların büyümesi hava taşımacılığına olan talebi de arttırıyor. Hızlı, aktif ve pasif yöntemler kullanılarak gönderilerin soğuk zincir kırılmadan yapılması gibi hizmetleriyle havayolu, diğer taşıma seçeneklerinden daha avantajlı görülüyor.
Turkish Cargo’nun gıda ve sağlık sektörüne yönelik sunduğu özel hizmetlerden söz eder misiniz?
Turkish Cargo olarak müşterilerimize; aktif ve pasif sıcaklık kontrollü yöntemlerle birçok hizmet sunuyoruz. Turkish Cargo Istanbul Hub’ında, ısı kontrollü ilaç, aşı, medikal malzeme gönderileri ve gıda ürünlerine yönelik özel depolama alanları bulunuyor. Sıcaklık hassasiyetli gıda ve sağlık sektörü gönderileri, gönderici tarafından talep edilen sıcaklık aralığında ve gönderinin içeriğine uygun depolama alanlarında güvenli bir şekilde saklanıyor. Isı kontrollü depolama alanlarının sıcaklık ve nem değerleri Telemetri denilen otomatik sistem üzerinden takip ediliyor. Isı kontrollü depolarda oda sıcaklığının günlük olarak izlenebilmesi ve alarm durumlarında otomatik mesaj gönderme sistemi bulunuyor. Müşterilere tedarik edilen aktif ısı kontrollü konteynerlerle sıcaklık hassasiyeti olan gönderiler, kabul sürecinden teslim süresine kadar soğuk zincir kırılmadan taşınabiliyor.
Aktif ısı kontrollü konteynerlerde; dondurulmuş gıda, aşı, insülin ve kanser ilaçları gibi sıcaklık hassasiyeti yüksek olan ve sağlık ürünü ihtiva eden kargolar uzun mesafeli uçuşlarda bile istenen sıcaklıkta muhafaza edilebiliyor. Veri kayıt özelliğiyle müşterilere tüm süreçte yaşanan sıcaklık değişiklikleri raporlanabiliyor. Uluslararası konteyner tedarikçileri ile yapılan anlaşmalar sayesinde müşterilerin talep ettiği özellik ve kapasitelerde -20 ila +25 derece arasında taşıma yapılabiliyor. Isı hassasiyeti olan kargoların depodan uçağa ve uçaktan depoya olan transferlerinde aktif ısı kontrollü dollyler kullanılıyor. Tıbbi malzemeler ve gıda gönderilerinin ısılarını muhafaza etmek ve dış ortamdan korumak için tek kullanımlık termal örtü kullanılıyor.
Gıda ve sağlık lojistiği operasyonlarınız içinde nasıl bir pay alıyor? Ağırlıklı olarak hizmet verdiğiniz alanlar hangileri? Gıda ve sağlık sektörüne yönelik son süreçte gerçekleştirdiğiniz ilginç operasyonlardan birkaçından ayrıntılı olarak söz eder misiniz? Gıda ve sağlık alanında en çok hangi bölgelere taşımalar yapıyorsunuz? Yaptığınız taşımalarla gıda ve sağlık sektörünü nasıl destekliyorsunuz? 2016 yılında gıda ve sağlık sektörüne yönelik ne kadar tonajlık bir taşıma gerçekleştirdiniz? 2017 yılında bu alanda ne kadarlık bir taşıma ve büyüme hedefliyorsunuz?
Turkish Cargo operasyonları için de tonaj olarak; gıda lojistiği % 10 sağlık lojistiği ise % 3 oranında yer almaktadır. Ağırlıklı olarak, insan sağlığı açısından önem arz eden; aşı, insülin ve kanser ilaçları gibi sıcaklık hassasiyeti yüksek olan sağlık ürünü ihtiva eden kargolar ile dondurulmuş gıda sebze ve meyve taşıması yapılmaktadır.
Seul’den Ankara Sağlık Bakanlığı’na, ısı hassasiyeti yüksek olan Hepatit B aşılarının taşınması Turkish Cargo tarafından başarı ile gerçekleştirilmiştir. Taşıma süresince aşılar, aktif ısı kontrollü konteynerlerde taşınmış ve istenen sıcaklıkta muhafaza edilmiştir.
Türk Hava Yolları ilaç taşımacılığında çıkış noktası olarak en çok Hyderabad, Mumbai, Vienna, Brussels, London, Basel, Amsterdam, Frankfurt, New York and Chiago istasyonlarından taşıma yapmaktadır. Route olarak Mumbai’den Philadelphia’ya ve Chiago’ya, Frankfurt’tan Shangai’ye ve Basel’den Hong Kong’a ısı ve zaman hassasiyetli ilaç gönderilerini soğuk zinciri kırmadan taşımaktadır. Gıda taşımacılığında ise; varış noktası olarak en çok Maastricht, Dubai, Doha, London, Istanbul, Tapei, New York, Tel Aviv, Hong Kong, Kuwait istasyonlarına taşıma yapılmaktadır.
Turkish Cargo, 2016 Ağustosta İstanbul Hub’ında, IATA’nın İlaç Taşımacılığında ‘Center of Excellence for Independent Validators’ (CEIV) sertifikasıyla ödüllendirilmiştir. IATA CEIV sertifikasyon süreci, ilaç taşımaları ile ilgili eksikleri görme, mevcut durumu tespit etme ve eksiklikleri düzeltme gibi konularda şirketi teşvik etmiş ve Turkish Cargo’nun gelişimine olumlu katkı sağlamıştır. Turkish Cargo 2017’nin ilk dokuz ayında, 2016’nın ilk dokuz ayına kıyasla, ısı ve zaman hassasiyetli ilaç gönderilerinde tonaj (CW) olarak %33 oranında artış göstermiştir. 2016’da Turkish Cargo tarafından 53.000 ton gıda taşıması ve 15.000 ton sağlık taşıması yapılmıştır. 2017 yılında bozulabilir kargo oranında yaklaşık olarak %35 ısı ve zaman hassasiyetli ilaç gönderileri oranında ise yaklaşık olarak % 35 oranında gelir artışı beklenmektedir.
Bugün itibariyle yapılan gıda ve sağlık sektörüne yönelik taşımalarda hava kargo nasıl bir pay alıyor? Orta ve uzun vadede bunun nasıl bir seviyeye çıkması öngörülüyor? Turkish Cargo’nun gıda ve sağlık sektörüne dönük orta ve uzun vadeli büyüme planları ve gündeminde olan projeleri neler?
Gıda ve sağlık endüstrisinin gelişmesi ve talep artışıyla pazarların büyümesi hava taşımacılığına olan talebi arttırmaktadır. Gıda maddeleri ve sağlık taşımaları kolay bozulabilir ürünler olduğundan, hammadde aşamasından satış aşamasına kadar güvenlik ve hijyen uygulamalarının titizlikle gerçekleştirilmesi ve denetim altında tutulması gerekmektedir. Hava taşımacılığı, hızlı olması, aktif ve pasif yöntemler kullanılarak gönderilerin soğuk zincir kırılmadan taşınması gibi hizmetleriyle diğer taşıma seçeneklerinden daha avantajlıdır.
Türk Hava Yolları büyüyen gıda ve ilaç sektörünü göz önünde bulundurarak çalışmalarını sürdürmektedir. Dünyanın önde gelen aktif soğutucu konteyner tedarikçisi Envirotainer ile gerçekleştirilen iş birliği devam etmekte olup, önümüzdeki aylarda sekiz istasyona ek olarak yeni istasyonlar için QEP Akreditasyonu alınması planlanmaktadır. Turkish Cargo iki senede bir IATA tarafından yapılacak olan IATA CEIV re certificate sürecini ve dünyanın önde gelen ilaç üreticileri tarafından belirli periyotlarda yapılan denetimlerde başarısını sürdürme hedefiyle çalış
malarına devam ediyor.
Yeni havalimanı projesi ile Turkish Cargo, Asya ve Avrupa arasında en önemli transit pharma ve gıda hub’ı olma hedeflini gerçekleştirmek için çok büyük bir fırsat yakalayacak. 3. Havalimanı’nın büyüklüğüne yakışır, hedeflere uygun, çok daha büyük ve kapsamlı bir tesisi hayata geçirmek için gerekli altyapı, teçhizat, ekipman, IT ve IK çalışmalarını sürdürmektedir.
Kaynak:https://www.lojistikhatti.com/