İstanbul yeni havalimanı açıldığında bu rekabetin daha da büyüyeceğini düşündüklerini söyledi.
Abu Dabi’de Küresel Havacılık ve Uzay Zirvesi’ nde konuşan Boeing Başkanı Bertrand-Marc Allen, ” bu durum Türkiye için önemli bir fırsat ” dedi. ” Türkiye’nin önümüzdeki yirmi yıl içinde gelişmesi için ihtiyacı olan coğrafi konum , nüfus ve kültüre sahip. Bu dinamiklerle havacılıkta bir merkez olarak tanınacak. “
Bölgenin üç büyük taşıyıcısı Emirates , Etihad Airways ve Qatar Airways Dubai, Abu Dabi ve Doha’da Türk Hava Yolları hızlı büyümesine meydan okumak için merkez oluşturmaya çalışıyorlar.
Türk Hava Yolları 3.74 milyar dolarlık yatırımla filosunu genişletecek.
Dubai Uluslararası Havaalanı‘nın genişletilmesinin benzeri bir çalışmayı İstanbul’da gerçekleştirmesi onun uluslararası bir merkez olma hırsını gösteriyor.
2015 yılında İstanbul Atatük Havalimanı 61.3 milyon , Dubai ise 78 milyon yolcuya hizmet verdi. Dubai’nin bu yıl için beklentisi 85 milyon yolcu.
35 milyar dolarlık yatırımla yapılan İstanbul’un yeni havalimanı altı pist, 500 uçak park yeri ve 150 milyon yolcu ağırlama kapasitesine sahip olacak.
Bay Allen Türkiye’nin Körfez taşıyıcılarına oldukça iyi bir rakip olacağını düşündüğünü söyledi. Bu gelişmeleri keyifle takip ettiklerini açıkladı.
Diğer bölgesel taşıyıcılarda merkez havaalanlarını genişletme projelerine milyarlarca dolar yatırım yapıyor.
Abu Dabi Uluslararası Midfield Terminali, 2017 yılında faaliyete geçecek ve 30 milyon yolcuya hizmet vermek üzere tasarlanıyor. Katar ise 2014 yılında Hamad Uluslararası Havalimanı‘nı açtı.
Emirates , Sabiha Gökçen Havalimanı’na günlük hizmet kapasitesini arttırdığı açıklarken , Türk Hava Yolları ise Slovakya’da Kosice ve Hırvatistan’da Dubrovnik uçuş noktalarını Avrupa seferlerine eklediğini duyurdu.