IATA Türkiye sıralamasında en iyi 5 şirket arasındaki tek yerel oyuncu olduklarını açıklayan AS-AV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Karabacak, “Son 10 yıldır Türkiye çıkışlı kargolarda pazarın %6’sını biz taşıyoruz. Geçtiğimiz yıl Türkiye varışlı-çıkışlı 20 bin tona yakın yük taşıdık” diyor.
AS-AV’ın hava kargoda sunduğu hizmetlerden söz ederek, IATA Türkiye sıralamasındaki konumunuz hakkında bilgi verir misiniz?
Hava kargo, kurulduğumuz ilk günden beri en büyük departmanımız. Yaklaşık son 10 yıldır, Türkiye çıkışlı kargolarda pazarın %6’sını taşıyoruz. Her ay açıklanan IATA Türkiye sıralamasında en iyi 5 şirket arasındaki tek yerel oyuncuyuz. Sıralamadaki payımız her geçen gün istikrarlı bir şekilde, emin adımlarla artıyor. Sadece genel kargo değil, tehlikeli madde ve bozulabilir kargolar için de kapıdan kapıya hizmet veriyoruz. Bunun yanında Uzakdoğu çıkışlı Türkiye varışlı kargolarda kendi kontratlarıyla hizmet veren tek yerli firma olmaktan guru duyuyoruz. Bu pazarda global firmalarla rekabet etmekteyiz.
2015’TE 200’ÜN ÜZERİNDE
DESTİNASYONA UÇTU
Hava kargo operasyonlarınızda ağırlıklı olarak faaliyet gösterdiğiniz hatlardan, yurtiçi ve yurtdışı yapılanmanızdan, acente ağınızdan ve ofislerinizden söz eder misiniz?
Hava kargoda en büyük pazarlarımız Kuzey Amerika ve Avrupa. Bunun yanı sıra Ortadoğu, Orta Asya ve tabii ki, Uzakdoğu’yu sayabiliriz. 2015 yılında 200’ün üzerinde farklı destinasyona hava kargo hizmeti sunduk. Dünyanın her yerine Türkiye’deki kalitemizden ödün vermeden hizmet sunuyoruz.
Kendi ofisimizin olmadığı ülkelerde, varış ve çıkış noktalarında en az kendimiz kadar kuvvetli yerel oyuncular seçiyoruz. Türkiye varışlı taşımalarda da uçuş noktası ve servise göre değişik acente alternatifleriyle müşterimizin talebini tam anlamıyla karşılayabilecek hizmet modelleriyle çalışıyoruz. AS-AV şu anda 95 ülkede 100’ün üzerinde acente ile çalışıyor. Bunun yanı sıra 2013 yılından beri Hollanda’da 0 kendi yatırımımız olan ofisimiz ve kendi mülkümüz olan gümrüklü ve gümrüksüz depolarımız ile hizmet veriyoruz. Türkiye’de ise İstanbul, Bursa ve İzmir’de ofislerimiz mevcut. Gerek yurtiçi gerek yurtdışında ara vermeden yeni yatırımlar planlıyoruz.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Sektörlere özel geliştirdiğiniz çözümler de bulunuyor mu?
Yarış lastiğinden taze meyve sebzeye, kimyasallardan hazır giyime kadar birbirinden farklı ve uzmanlık gerektiren birçok sektöre hizmet veriyoruz. İşimizi en keyifli kılan unsurlardan biri bu. Hizmet verdiğimiz tüm sektörlerin arasında, tabii ki, bazıları diğerlerine göre daha büyük pay alıyor. Kiminin ise gerçekten uzman bir ekibe ihtiyacı var. AS-AV sektörel anlamda uzmanlaşmaya ilk olarak kumaş ve hazır giyim lojistiğinde başladı. Bugün ise bozulabilir kargo, ilaç, elektronik, otomotiv gibi çeşitli sektörlere özel uzman ekibimiz ve çözümlerimizle hizmet vermeye devam ediyoruz. Burada ne kadar tecrübeniz olursa olsun her yeni müşterimizi ilk günkü ilgi ve hevesle dinliyor ve anlamaya gayret ediyoruz. Çünkü her yeni projenin bize kattığı yeni bir donanım oluyor.
2015 yılında hava kargoda ne kadarlık bir yük taşıdınız? Bunun ithalat-ihracat oranı nedir?
AS-AV her yıl hem hacim hem de karlılık olarak bir önceki yıla kıyasla, sektörün de gösterdiği istikrarlı büyüme ivmesini takip ederek büyüyor. Hava kargoda geçtiğimiz yıl yalnızca Türkiye varışlı ve çıkışlı toplam 20 bin tona yakın yük taşıdık. Bu hacimde ihracat taşımaları büyük pay sahibi olsa da önceki yıllara oranla ithalatın da hızla büyümeye devam ettiğini görüyoruz. Şu anda taşımalarımız içinde ithalatın payı %20’nin biraz üzerinde seyrediyor. Ancak şirket olarak gitmek istediğimiz hedeflerde ihracat kadar ithalatın da büyük önemi ve yeri var. Bu sebeple bu alanda da ciddi çaba ve emek sarf ediyoruz.
DEPOLAMADA ATILIM YAPACAK
Orta ve uzun vadeli büyüme planlarınız neler? Büyüme hedefleriniz hava kargodaki iş hacminize nasıl yansıyacak?
AS-AV olarak orta ve uzun vadede forwarding hizmetlerimizin yanı sıra, depolama alanında da iş hacmimizi geliştirmeyi planlıyoruz. Hem Türkiye hem de yurtdışında yaptığımız yatırımlar da buna işaret ediyor. Bu yatırımlar tabii ki, sektörümüzde planlanan yatırımlarla paralel planlanıyor. Hava kargo her yıl bir öncekine göre büyüyen bir sektör. Biz de bu sektörün lider oyuncularından biri olarak, önceki yıllarda da başardığımız gibi bu ivmeyi lehimize kullanmayı hedefliyoruz.
UZAKDOĞU’DAKİ VARLIĞINI GÜÇLENDİRDİ
AS-AV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Karabacak, Uzakdoğu taşımalarının ciroları içinde yaklaşık %27 oranında bir paya sahip olduğunu söylüyor. Uzakdoğu’da birçok ülkeye hizmet verdiklerinin altını çizen Karabacak, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu noktalardan Çin’in yeri yadsınamayacak derecede büyük. Çin, hem ihracat hem de ithalat taşımalarımızda önemli bir pay alıyor. İlk 10 varış ve çıkış noktamız arasında Hong Kong, Shanghai, Guangzhou gibi Çin’in ana limanları bulunuyor. Bunun yanı sıra Kore, Tayvan, Japonya, Tayland gibi diğer Uzakdoğu ülkelerinden de hem düzenli ithalat taşımaları hem de hava limanı ya da kapı teslimi ihracat gönderileri organize ediyoruz. Bunun yanı sıra Incheon ve Taipei’den düzenli olarak farklı transit süre opsiyonları sunan konsolide ürünlerimiz mevcut. Ayrıca müşterimizin talebi doğrultusunda, çok acil yükler için direkt ve charter seferler de organize ediyoruz. Uzakdoğu özelinde en yoğun hizmet verdiğimiz sektörler elektronik, otomotiv ve çeşitli hammadde ve ara mamul tedarikçileri.” Geçtiğimiz yıl Hong Kong’da bir şirket kurduklarını açıklayan Karabacak, “2016 yılı içinde bu şirketimizi tüm Uzakdoğu operasyonlarımızı yönetecek bir yapıya kavuşturmayı hedefliyoruz. Çin’deki varlığımızı güçlendirirken, gelişmekte olan Güneydoğu Asya pazarlarında payımızı artıracağız. Çıkış noktasında kalite kontrol, paketleme, depolama gibi tamamlayıcı servislerde büyümek istiyoruz. Çin-Hollanda hattında da payımızı artırmak için çalışıyoruz” diyor.
Uzakdoğu-Türkiye hattındaki taşımalarda yaşanan sorunlara da değinen Karabacak şunları aktarıyor: “Bu hatta ilk servis vermeye başladığımızda yaşadığımız en büyük sorunlarda biri iletişimdi. Türkiye’nin pazarda bilinirliği ve güvenirliği gerçekten azdı. Yoğun taşeronlaşma sebebiyle işimizi hakkıyla yapacak kapasiteye sahip tedarikçilere ulaşmak, servis standartlarımızı, kalite anlayışımızı tedarikçilerimize benimsetmekte ilk yıllarda bizler de güçlük yaşadık. Yılmadan bu konuya akıl yormak, bölgenin kültürünü anlamaya çalışarak, yüz yüze birebir görüşmelerle ne standartlarımızdan ne de empati ve hoşgörüden ödün vermeden bu güçlükleri atlattık. Çok doğru bir altyapı ve pazar bilinciyle ilerlediğimizi düşünüyoruz. Bu bölgede gerek mesleki örgütlerin, gerek diğer Türk temsilciliklerinin de daha etkin rol oynayarak temsil kuvvetini artırması gerektiğini düşünüyorum. Ne olursa olsun, AS-AV olarak bizler bu bölgede doğru altyapı ve emin adımlarla büyümeye, Türkiye’yi burada temsil etmeye kararlıyız. Son yıllardaki çabamız ve geleceğe dönük planlarımız da bunun en büyük kanıtıdır.”
KAYNAK : lojistikhatti