Türk Hava Yolları, ‘Türk Finans Sektörünün Oskarları’ olarak addedilen ‘Bonds & Loans 2015 Türkiye Ödülleri’nde “Yılın En İyi Ticaret ve İhracat Finansmanı”  ödülüne lâyık görülürken; “Yılın En İyi Uluslararası Bono Finansmanı” dalında da ikincilik ödülünün sahibi oldu.

 

Türk Hava Yolları, 2015 yılında filosuna dâhil olan 3 yeni Airbus 330-300 uçağının toplamda yaklaşık 315 milyon Amerikan Doları karşılığındaki finansmanını, seçkin ve yenilikçi bir finansman yapısı olan Avrupa İhracat Kredisi Destek Ajansı (ECA) Garantili, İtalyan Vergi Kalkanlı Finansal Kiralama yöntemi ile gerçekleştirerek ‘Bonds & Loans 2015 Türkiye Ödülleri’nde “Yılın En İyi Ticaret ve İhracat Finansmanı” ödülünü almaya hak kazandı.

 

Dünyada ilk kez Türk Hava Yolları tarafından kullanılan bir yapı olan Societe Generale bankasından temin edilen bu finansman, ECA garantisi ve vergi kalkanının getirdiği avantajlar nedeniyle oldukça cazip bir maliyete sahip. Finansman çerçevesinde, borç geri ödemelerinin Japon Yeni cinsinden olması, Ortaklığın nette Japon Yeni cinsinden fazla geliri olmasından kaynaklanabilecek negatif kur hareketlerine karşı uygulanan doğal riskten korunma stratejisi ile de örtüşmekte.

 

Ortaklığın 2015 yılı içerisinde filosuna dâhil olan 3 yeni Boeing 777-300ER tipi uçağın finansmanında kullanılan, ‘EETC Geliştirilmiş Ekipman Tahvilleri’ (Enhanced Equipment Trust Certificates) adı verilen, 328 milyon Amerikan Doları nominal değerindeki A kredi notlu ve 12 yıl vadeli tahvil içinse, “Yılın En İyi Uluslararası Bono Finansmanı” dalındaki ikincilik ödülü takdim edildi. İhraç sürecinde Citibank, Goldman Sachs, Deutche Bank ve BNP Paribas bankalarının çeşitli roller aldığı EETC finansmanı ile Türk Hava Yolları, bu piyasada ABD dışında finansman gerçekleştiren ilk beş havayolundan biri oldu. Ayrıca, benzer A sınıfı bonolar arasında bugüne kadarki en yüksek Borç/Teminat Değerine (LTV) ulaşıldı.

 

Rekabetin oldukça yoğun yaşandığı havacılık sektöründe, uzun vadeli ve düşük maliyetli finansman yapılarına ulaşabilme kabiliyeti, havayollarının rekabetçiliğinde ve sürdürülebilir sağlıklı büyümesinde mühim bir etkiye sahip. 2006 yılından bugüne dek, 12 milyar Amerikan Doları tutarında finansman gerçekleştiren Türk Hava Yolları’nın, bugün itibariyle mevcut borçlarının ortalama vadesi 5 yıl olup, ortalama faiz oranı ise %3 seviyesinde seyretmekte. Önümüzdeki altı yıl içerisinde, dünyanın en dikkat çekici filo büyümelerinden biri olarak ön plana çıkması planlanan ve satın alma değeri 13 milyar Amerikan Doları tutarındaki, 215 yeni uçağı filosuna ekleyecek olan Türk Hava Yolları, finansman alternatiflerini çeşitlendirerek güçlendirmeye ve yenilikçi yöntemlerle sektöre öncülük etmeyi sürdürüyor.

Share.

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

Comments are closed.

Exit mobile version