Tehlikeli Madde Gönderileri: Boyalar
Birleşmiş Milletler Uzmanlar Komitesi tarafından hazırlanan ve yayımlanan “Tehlikeli Maddeler Taşımacılığında Düzenlemeler ve Tavsiyeler” adlı kitap her taşımacılık modunda uygulanacak ortak kuralları içerir. Taşımacılık esnasında taşınacak yükün limitlerinin belirlenmesi için ilgili modun (Havayolu, Karayolu, Denizyolu, Demiryolu) uluslar arası en üst organizasyonu tarafından yayımlanan kitaplarla limitler ve kurallar uygulanır. Bu kitaplar Havayolu için ICAO-TI ve IATA DGR, Denizyolu için IMO IMDG Code, Demiryolu için OTIF RID, Karayolu için Avrupa’da UNECE ADR ve Amerika’da US DOT CFR49 dur. Türkiye Avrupa Ekonomik Komisyonu anlaşması olan ADR’ye 22 Mart 2010 tarihinden itibaren taraf olmuş ve ilgili tüm kuralları ulusal ve uluslar arası yolların tamamında uygulamayı kabul ve beyan etmiştir. Tüm bu kurallar ve uygulamalarda yayımlanmış olan Birleşmiş Milletler (UN) standartları kullanılması esastır. Yani siz ürününüzü hangi yöntem ile gönderirseniz gönderin, ambalaj sisteminizin UN standartlarına haiz olması gerekliliktir. Örneğin ürününüz havayolu ile A noktasından B noktasına gitti, oradan karayolu ile C noktasındaki limana, C noktasındaki limandan denizyolu ile D noktasındaki limana oradan da tekrar karayolu ile E noktasındaki varış noktasına gidebilir. Tüm bu zincir uygulanırken en kısıtlayıcı olan taşıma yönteminin (genellikle havayolu olabilir) limitleri dikkate alınarak UN standartları ile paketlemeleri yapılır. Genel bir yanlış anlaşılma limiti 5L olan bir ürün için kullanılmış bu ifade aslında 5L üst limite kadar bir paket oluşturmak anlamını taşımaktadır. Yani 5 litrelik 200 paket ile 1000 L ürün gönderebilirsiniz. |
Limitlerin en kısıtlayıcı olanları genellikle hava taşımacılığı için uygulananlarıdır. Havayolu taşımacılığında kurallar oturmuş olup çok sıkı bir biçimde uygulandığından sektörde havayolu ile boya gönderilemez diye bir kanı oluşmuştur. Biz 3A DGR olarak son iki yılda onlarca kez boyalarını havayolu ile gönderebildiğine şaşıran göndericiler ile tanışma fırsatı elde ettik. Boyalar ve diğer tüm tehlikeli maddeler UN onaylı ambalajlar ile kurallara uygun ambalajlama, etiketleme, işaretleme vs. kuralları uygulandığı takdirde genel kargo gibi kolayca işlem görürler.
Peki onaylı ambalaj nedir?
Birleşmiş Milletlerin akredite ettiği bir test merkezi tarafından ilgili standartlar ve uygulamalara göre test edilmiş ve bu testleri başarı ile geçmiş olup üretim izni alan ambalajlardır. Bu ambalajların her birine farklı bir kod dizilimi verilir ve bu kodlar üretilen her ambalajın üzerinde yer alır.
Bu kod diziliminden ambalajın türünü, taşıma kapasitelerini, üretim yılını, test edilen ülkeyi ve sertifika numarasını bir bakışta anlayabiliriz. Testlerden sonra alınan sertifika isteyen ilgili kuruluşa sunulması zorunludur. Geçerli bir sertifika sahibi olmadan bu dizilimin kullanılması sahte para basıp yaymak ile eşdeğer bir eylemdir ve çok büyük yaptırımları vardır. Üreticilerin ambalajlarını tedarik ederken geçerli sertifikalarını da istemeleri ve bu sertifikaların geçerliliğini araştırıp ileride oluşabilecek aksaklıkları önlemek adına gereklidir. Bu konu ile ilgili yaptırımlar hem ulusal hem de uluslar arası mevzuatta mevcuttur.
Tehlikeli Madde gönderilerinde dikkat edilmesi gereken 4 aşama işlem vardır. Bu işlemlere dikkat edilip, kurallara uyulduğu takdirde hiçbir problem ile karşılaşılmaz. Bu aşamalar şunlardır:
- Tehlikeli Maddenin tanımlanması, sınıflandırılması ve doğru beyanı (MSDS ile mümkündür)
- Kullanılacak taşımacılık türüne (Havayolu, Karayolu, Denizyolu, Demiryolu) göre uygun ambalaj limitlerinin belirlenmesi
- Uygun ambalaj seçimi ve kurallara uygun paketlenmesi, etiketlenmesi, işaretlenmesi
- Tehlikeli Madde beyan formlarının eksiksiz ve hatasız doldurulmasıdır.
Bu aşamalar uygulanmadan yapılan bir paketleme neticesinde bir gönderici, göndermek istediği boyaların uçak içerisinde ambalajlarından akma sızma yapması sonucu uçağın temizlenme ücretini, uçağın sefere çıkamaması nedeniyle oluşan bedelleri, yasal olarak uygulanan yaptırımları ve para cezalarını ödemek zorunda kalmış ve çok zor günler geçirmişti. Maalesef bu benzeri durumlar oluşabilmekte ve firmalara büyük bedellere mal olmaktadır. Oysa ki yukarıdaki 4 aşamalı süreç takip edilse çok daha az maliyet ile bu gibi tatsız durumlar ile karşılaşılmayabilir.
Biz bu iş için bir slogan bulduk: “Riskinizi Paketliyoruz! ® “ Gelin kurallara uymamak sebebiyle oluşan riskler, kurallara uyarak paketlerin içinde kalsınlar…
Saygılarımla,
Aras Atak
aras.atak@3a-dgr.com
3A DGR Tehlikeli Maddeler Yönetim Sistemleri A.Ş.
Sonraki yazılar:
- Multimodel sistem nasıl işler?
- ADR – IATA DGR ilişkisi?
- LTD QTY – ID 8000 nedir?
- Aslında hava kargo ile taşındığını bilmiyorduk!…