TAV İnşaat’ın tasarım ve inşaasını gerçekleştirdiği İzmir Adnan Menderes iç hatlar terminali, ABD Yeşil Binalar Konseyi’nin (USGBC) Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik Sertifikası’na (LEED) sahip Türkiye’nin ilk terminal binası oldu. Çevreci terminal binası dünya genelinde bu sertifikaya sahip 10 havalimanı terminali arasına girmeyi başardı.
TAV Havalimanları tarafından işletilen ve tasarımı ve inşaatı TAV İnşaat tarafından gerçekleştirilen İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali, Türkiye’nin ilk Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) sertifikasını alan havalimanı terminali olmayı başardı. Çevre dostu yapısı ve uygulamalarıyla öne çıkan Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali, ABD Yeşil Binalar Konseyi’nin (USGBC) LEED Gümüş Sertifikası’nı almaya hak kazandı. İç Hatlar Terminali, çevreye duyarlı en geçerli yapı sertifikası olarak kabul edilen LEED’e sahip dünyadaki 10 havalimanı terminal binası arasına girdi.
TAV İnşaat Genel Müdürü Ümit Kazak “TAV olarak sürdürülebilirlik ve çevrenin korunmasını gelecek kuşaklara olan sorumluluğumuzun gereği olarak görüyoruz. İzmir Adnan Menderes Yeni İç Hatlar Terminal İnşaatını LEED sertifikasyonunun bir parçası olarak çevresel sürdürülebilirliği etkin bir şekilde ele alarak gerçekleştirdik. Çalışmalarımızın bu konuda dünyanın en saygın kuruluşu olan Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen LEED Gümüş sertifikasyonuyla sonuçlanmasından mutluluk duyuyoruz. TAV İnşaat olarak daha önce de önce Suudi Arabistan’ın ilk özelleştirme projesi olan Medine Havalimanı Terminal Binası ile LEED Altın sertifikasına layık görülmüştük, projelerimizde en yeni çevreci teknolojileri kullanarak hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.
LEED sertifikası tüm dünyada en çok bilinen ve tercih edilen, binaların ekolojik kriterlere göre tasarlanıp, yapılmasını sağlamaya yönelik Yeşil Bina Sertifika sistemidir. Adnan Menderes Havalimanı yeni iç hatlar terminali için LEED sertifikasyon başvurusu Aralık 2012’de yapıldı. Havalimanı yeni iç hatlar terminal binası; inşaatı, dizaynı ve hizmetleriyle çevre dostu uygulamalar ortaya koydu. Eski terminalin yıkımı sırasında hayata geçirilen “Atık Yönetimi Uygulaması” ile ortaya çıkan atıkların yüzde 99’u yeniden kullanıldı ya da geri dönüştürüldü. Terminalde yenilenebilir enerji, verimli ekipmanlar, güneş kırıcılar, verimli camlar kullanılarak yüzde 20 enerji tasarrufu sağlandı. Gri su dönüşüm sistemleri ve yağmur suyu hasadı sistemlerine sahip terminal binasının temiz su tüketiminde yüzde 47 oranında azalma gerçekleşti. Bununla birlikte terminalde atık yönetimi uygulaması verimli şekilde sürüyor. Ayrıca, karbon salınımını ciddi oranda düşüren havalimanı Avrupa Havalimanları Konseyi’nin yürüttüğü Karbon Akreditasyonu Programı’nda aktif olarak yer alıyor.
Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ni 2007’den beri işleten TAV Havalimanları, 2011’de Devlet Havalimanları İşletmesi tarafından gerçekleştirilen iç hatlar terminali ihalesini kazandı. TAV İnşaat tarafından Haziran 2012’de temeli atılan terminalin açılışı 17 Mart 2014’te gerçekleşti. Adnan Menderes Havalimanı 2015’in ilk 11 ayında geçen yıla göre yüzde 10 artışla 11 milyondan fazla yolcuya hizmet verdi.
LEED sertifikalı havalimanı terminal binaları:
- Türkiye – İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali
- Suudi Arabistan – Prens Mohammad Bin Abdulaziz Havalimanı Terminali
- ABD – Sacramento Uluslararası Havalimanı Terminal B
- ABD – Grand Forks Uluslararası Havalimanı Terminali
- ABD – Oakland County Uluslararası Havalimanı
- ABD – Jackson Hole Havalimanı
- ABD – Yellowstone Bölgesel Havalimanı
- ABD – San Jose Uluslararası Havalimanı Terminal B
- Japonya – Fukuoka Havalimanı İlave Terminal Binası
- Galapagos Adaları – Baltra Havalimanı Terminal