TAV, iklim değişikliğiyle mücadele için ışıkları kapatıyor
TAV, iklim değişikliğine dikkat çekmek için düzenlenen, dünyanın en kitlesel çevre etkinliği Dünya Saati’ne destek veriyor. Tüm dünyada milyonlarca insan ışıklarını bir saatliğine kapatarak iklim değişikliğiyle mücadele çağrısı yapacak.
Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları, iklim değişikliğine dikkat çekmek üzere düzenlenen Dünya Saati kampanyasına destek veriyor. 162 ülkede 7 binden fazla şehir ve yüz milyonlarca insanın destek verdiği etkinlik 28 Mart Cumartesi günü 20:30-21:30 arasında gerçekleşecek. Bu çerçevede İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarında yolcu konforu ve güvenliği engellemeyecek şekilde ışıklar kapatılacak.
TAV Havalimanları Başkan Yardımcısı Kemal Ünlü “İklim değişikliğini durdurmak ve gelecek kuşaklara yaşanabilir bir gezegen bırakmak için tüm dünyada kamu otoriteleri, özel sektör ve sivil toplumun ortak çaba göstermesi gerekiyor. Küresel ölçekte karbon salımlarının yüzde 2’si havayolları başta olmak üzere havacılık sektöründen kaynaklanıyor. Biz TAV olarak sorumluluğumuzun farkındayız ve paydaşlarımızla işbirliği halinde, yolcu memnuniyetini artırırken çevreye etkimizi en aza indirmek üzere çalışıyoruz. İklim değişikliğine dikkat çekmek üzere tüm dünyada ve Türkiye’de milyonlarca insanla birlikte Dünya Saati etkinliğine katılmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
TAV Türkiye’de karbon salımının azaltılması ve doğal kaynakların verimli kullanımı konusunda da öncü şirketler arasında yer alıyor. Bu çerçevede 2013’te Karbon Saydamlık Projesi’nde (CDP) Türkiye’de iklim değişikliğiyle mücadele performansı en yüksek yedi şirketten biri olarak gösterilmişti.
Ankara Esenboğa Havalimanı, Avrupa Havalimanları Konseyi’nin yürüttüğü Karbon Akreditasyonu Programı’nda dünyadaki en çevreci 17 havalimanından biri olarak yer alıyor. İstanbul Atatürk ve İzmir Adnan Menderes havalimanları da programa aktif şekilde katılıyor. TAV’ın Tunus’ta işlettiği Enfidha da Afrika kıtasından programa dahil olan ilk havalimanı oldu.
Dünya Saati kampanyası Türkiye’de Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) tarafından organize ediliyor. Etkinlik 2007’de Avustralya’da başladı ve bugün 160’tan fazla ülkedeki milyonlarca insana ulaştı. Türkiye’de 2014’te kampanyaya 400’den fazla kurum katıldı, 26 kentte valilikler ve belediyeler önemli binaların ışıklarını kapattı. Aralarında Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri, Dolmabahçe ve Topkapı saraylarının da bulunduğu 17 anıtsal ve tarihi yapının yanı sıra altı cami de ışıklarını kapatarak kampanyaya katıldı.