TAV, Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde
TAV Havalimanları, Borsa İstanbul’un sorumlu yatırımlar konusunda bir platform oluşturmak amacıyla kurduğu sürdürülebilirlik endeksinde yer aldı.
Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin lider markası TAV Havalimanları, Borsa İstanbul’un (BİST) yeni oluşturduğu Sürdürülebilirlik Endeksi’ne dahil edildi. TAV, bağımsız kuruluşlarca değerlendirilen kurumsal yönetim, çevresel ve sosyal performans kriterlerini karşılayarak endekste yer aldı.
TAV Havalimanları İş Geliştirme ve Yatırımlar Başkan Yardımcısı Serkan Kaptan, “TAV Havalimanları olarak başlangıçtan bu yana sürdürülebilirliği tüm operasyonlarımızın odağına koyuyoruz. Toplumsal fayda yaratmayan finansal getirilerin anlamlı olmadığına inanıyoruz. Bugün yaklaşık 23 bin kişilik TAV ailesi olarak yedi ülkede 14 havalimanında faaliyet gösteriyoruz. Yer aldığımız coğrafyalarda kalkınmaya katkı sunarken, faaliyetlerimizin çevresel etkilerini en aza indirmek ve tüm paydaşlarımız için en yüksek değeri üretmek üzere çalışıyoruz. Borsa İstanbul tarafından hayata geçirilen Sürdürülebilirlik Endeksi’nin uzun vadeli ve toplumsal faydayı gözeten yatırımları teşvik edecek önemli bir girişim olduğuna inanıyoruz. Borsadaki yatırımcılar için güvenilir bir seçenek sunan endekste yer almaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Borsa İstanbul, sürdürülebilirlik endeksinin hesaplanması amacıyla Londra merkezli bağımsız araştırma ve değerleme şirketi Ethical Investment Research Services Limited (EIRIS) ile işbirliğine gitti. 2013’te başlayan çalışmalar ilk olarak BİST 30 şirketlerini kapsama aldı. BIST 30 içerisinde yer alan 30 şirketten ise TAV Havalimanları’nın da içinde bulunduğu sadece 15’i Sürdürülebilirlik Endeksi’ne alınmış bulunuyor.
TAV Havalimanları hali hazırda Türkiye’de kurumsal yönetim notu ikinci en yüksek şirket konumunda. Karbon salımının azaltılması ve doğal kaynakların verimli kullanımı konusunda da öncü şirketler arasında yer alıyor. Bu çerçevede geçtiğimiz yıl Karbon Saydamlık Projesi’nde (CDP) Türkiye’de iklim değişikliğiyle mücadele performansı en yüksek yedi şirketten biri olarak gösterilmişti.
TAV tarafından işletilen Ankara Esenboğa Havalimanı, Avrupa Havalimanları Konseyi’nin yürüttüğü Karbon Akreditasyonu Programı’nda dünyadaki en çevreci 17 havalimanından biri olarak yer alıyor. İstanbul Atatürk ve İzmir Adnan Menderes havalimanları da programda aktif şekilde yer alıyor. TAV‘ın Tunus’ta işlettiği Enfidha da Afrika kıtasından programa dahil olan ilk havalimanı oldu. TAV, İzmir Adnan Menderes yeni iç hatlar projesinde de ortaya çıkan atığın yüzde 99’unu geri dönüştürerek ya da yeniden kullanarak SKD’nin İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları ödülünü aldı.
Engelli yolcuların tüm hizmetlere bağımsız olarak ulaşabileceği bir sisteme sahip olan İstanbul Atatürk Havalimanı, Viyana’da gerçekleştirilen Zero Project yarışmasında erişilebilirlik konusunda Türkiye’den gösterilen tek iyi uygulama olarak yer aldı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın oluşturduğu İşte Eşitlik Platformu’nun üyeleri arasında yer alan TAV, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) Fırsat Eşitliği Modeli sertifikasyonunu almak üzere çalışıyor.
TAV Havalimanları hakkında
Dünyanın önde gelen havalimanı işletmecileri arasında yer alan TAV Havalimanları, Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Milas-Bodrum ve Gazipaşa-Alanya Havalimanları’nı işletiyor. TAV yurtdışında ise Gürcistan’ın Tiflis ve Batum, Tunus’un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya’nın Üsküp ile Ohrid, Suudi Arabistan’ın Medine Havalimanı ve Hırvatistan’ın Zagreb Havalimanı’nda faaliyet gösteriyor. Holding, duty free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede TAV Havalimanları, Letonya’nın Riga Havalimanı’nda da duty free, yiyecek içecek ve diğer ticari alanların işletmesini gerçekleştiriyor. Şirket 2013’de iştirakleriyle birlikte yaklaşık 652 bin uçak seferine ve yaklaşık 84 milyon yolcuya hizmet sundu.