SMS – SMS’de Tehlike Raporlama Kültürü 31
Bu ayki yazıma başlamadan önce size uluslararası bir hava şirketinin instagram hesabında paylaştığı bir video filminden bahsetmek istiyorum. Filmde bir çekme aracı(traktör) GPU aracını çekiyor. Operatörün kapısı açık. Bu video filmini şirket tanıtımınında kullanıyorlar. İsterseniz yukarıda bahsi geçen konuyu bir kere daha okuyun.
Aylardır bahsettiğim ve üzerinde sık sık durduğum… Şirketler SMS e önem veriyorlar mı yoksa şirketlerde kalifiye çalışan mı kalmadı?
Günümüzde hava şirket çalışanlarının hazırladığı emniyet raporları, tehlikeler tespit edilerek şirketin potansiyeli açısından önemli kaynaklardır. Gerek şirket yöneticileri gerekse emniyet yöneticileri için en büyük zorluklardan birisi, şirket çalışanlarından emniyet raporları almamaları. Peki bu zorluğa katkıda bulunan engeller nelerdir?
*Zor raporlama süreçleri
*Teşvik eksikliği
*Tutarsız eğitim
*Şirkete karşı ilgisizlik
*Geri bildirim döngüsünün ihmal edilmesi
*Tehlike raporlamasında cesaret kıran denetçiler veya danışmanlar….
Altıyüz çalışanı olan bir şirket düşünelim, ayda 48 ile 55 arasında tehlike raporlama olmalıdır. Bununla beraber bazı şirketlerde raporlama kültürüde acı çekmeye devam ediyor. Malesef bu acı devam ettiği sürece kaza ve olay olasılığıda doğal olarak katlanarak artıyor.
Deneyimsiz emniyet yöneticileri, şirket içinde kendilerine iyi yönetici unvanını almaları için SMS-tehlike raporlarını gerçeği yansıtmazlar. Bu da karmaşılığa yol açar. Bu karmaşıklık da çalışanları etkiler ve böylece çalışanlar tarafından raporlama terk edilir.
Emniyet Yöneticisinin Başarısız olduğu durumlar:
Kötü tehlike raporlama kültürleri genelikle yönetim ve görev odaklı tutumlara bağlanır. Emniyet yöneticileri çalışan ve yöneticilerin tutumlarını değiştirmek için çok uğraşırlar. Bu birkaç yıl sürebilecek yavaş bir süreçtir. Tehlike raporlarına yönelik tutumları değiştirmek için emniyet yöneticilerinin sanki bebek adımları gibi adım atmaları önerilir. Çoğu zaman emniyet yöneticileri tehlike rapor formları tasarlarlar. Bunları hazırlarken, işin uzmanı olana değil kişiyi refere etmek için hazırlatırlar. Ortaya saçma sapan bir doküman ortaya çıkar. Öncelikle kötü tasarlanmış tehlike raporları bir muamma olup çalışanlarıda etkiler. Kötü tasarlanmış raporlar;
*Kafa karıştırır
*Sinir bozucu olur
*Çok fazla iş ve sonuca ulaşılmaz….
Emniyet yöneticileri detaylara girildiğinden dolayı zaman kaybedeceklerinden korkarlar. Bunun için sadece gerekli bilgileri isteyin, bence formu tek sayfada tutun ve geri bildirim sağlamak için mutlaka çalışana teşekkür ederek dönün.
Emniyet yöneticileri, raporlama kültürünü yaymak için aşağıdakileri bilinçli olarak;
*Emniyet araştırmaları
*Bültenler
*Emniyet tanıtım afişleri
*Emniyet üzerine seminerler düzenleyin….
Tehlike raporlama sisteminizi geliştirmeye başladığınızda, tehlike raporlama formlarınızı mutlaka gözden geçirin.
Mehmet Ali Ataman