LİDERLİK(LEADERSHIP)-2
Son yazımda Afrika da bir ülkenin hava-şirket genel müdürü, şirkette çalışanlardan kendi memleketli olan arkadaşlarını müdür yaptığını. Hatta bu memleketin insanları lider mi doğuyor? diye ifade ettim. Öyleyse bu mükemmel liderler, vizyonu ve misyonu geliştirecekler ve onların gerçekleştirilmesini kolaylaştıracaklar. Kalıcı başarı için gerekli olan kurumsal değerleri ve sistemleri geliştirecek…. Dolasıyla Kuruluşun yönünü değiştirecekler ve izlenmesi de diğerlerini cesaretlendirecektir. Bu şirketi yakın gelecekte göreceğiz ne olacağını…
Liderlik, bireyler için yaratıcılık ve vizyon sahibi olmak gibi tanımlanması güç bir kavramdır. Tanımı ne olursa olsun liderliğin ilgilenilmesi ve geliştirilmesi kişi ve kuruluşların yararına olan bir sosyal kalite olduğu açıktır. Liderlik üzerine yapılan çeşitli çalışmalardan damıtılmış işlevsel ve yararcı bir tanım;
Buna göre liderlik, bir üslup, büyüleyici özellik, nüfuz, otorite, iktidar değildir. Bütün bunların varlığı katkıda bulunabilir, fakat liderlik öncelikle insanları anlamak, onları dinlemek, sorunları ve beklentileri ile ilgilenmek ve bunlara cevap bulacak kapasitede olunduğunu göstermektir. Bu kapasite insanları birbirlerine yaklaştırır, ortaklaşa hedeflere yönlendirir ve beklenmedik sonuçların alınmasını sağlar. Eğer lider olmak istiyorsanız en iyi fikirleri bulmalı, uygulamalı ve hayatınız boyunca öğrenmeyi sürdürmelisiniz. İşletmelerde ne yazık ki lider niteliklerine sahip kişilere çok sık rastlanılmadığı için bürokrasi hastalığı ve tembellik hızla yaygınlaşmaktadır. Bu tehlike karşısında uzmanlar, örgütü geleceğe taşıyacak kişilerin lider mi yoksa yönetici mi olması gerektiğini uzun zamandır tartışmaktadır.
Yazılan çeşitli kitaplarda da benzer konular işlenmektedir. Bu konuda benim görüşüm, liderin örgüt içinde sahip olduğu özellikler ile yöneticilerden kesin bir çizgi ile ayrıldığı yönündedir. Bu ayrılış noktasında işletmeye kazandırdıkları ise sayılmayacak kadar çoktur.
LİDER…………………………………………: YÖNETİCİ………………………………………:
Değişimle ilgilenir. Yapıyı korumakla ilgilenir.
Yönlendiricidir. Yöneticidir.
Yönetişimdir. Yönetimcidir.
Moral otoriteye dayanır. Bürokratik otoriteye dayanır.
İzleyenlere mücadele ruhu aşılar. Mutlu topluluğu korur.
Vizyon sahibidir. Liste ve bütçe sahibidir.
Seçenekleri geliştirir. Plan hazırlar.
Paylaşılmış amaca dayalı gücü vardır. Ödül ve cezaya dayalı gücü vardır.
Güdüler. Denetler.
İlhan verir. Düzenler.
Otoritesinin kaynağı kendisidir. Otoritesinin kaynağı mevzuattır.
Yetkilerini astlarına dağıtır. Yetkileri kendi elinde toplar.
Katılıma önem verir. Uyuma önem verir.
Güçlüdür. Yetkilidir.
Biz yaptık der Ben yaptım der.
Bu yazımızıda Napoleon Bonaparte’n sözüyle bitirelim;
‘Yükselmek ile gülünç düşmek arasında tek bir adım vardır’
Mehmet Ali Ataman
1Aralık2016