Saygıdeğer okurlar,

Bugünki köşemi helikopter dünyasının en büyük markası Sikorsky’e ve bu küresel dev’in yaratıcısı olan Igor Ivanovich Sikorsky’e ayırıyorum.

Sikorsky helikopterleri, ülkemizde adını hem başarılarıyla hem de ileri teknoloji kapasitesiyle sık sık duyurmuş bir helikopter. Bu helikopterler her ne kadar personel taşıma amaçlı olarak bilinse de hem personel taşıyıcısı hem de muazzam bir saldırı helikopterleridir.

Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından birçok amaç için kullanılan askeri helikopterlerden de bir tanesidir.

Sikorsky havacılık tarihine ilk olarak askeri amaçlı üretilen UH-60 modeliyle giriş yapmıştır. Sonraki evrelerde ise sivil helikopter üretimine geçmiştir.

Bir rivayete göre Igor Sikorsky, UH-60 helikopterini tasarlarken Vietnam savaşına katılan pilotların UH-HUEY helikopterinde yaşadıkları sıkıntıları araştırıp nasıl bir helikopter istediklerini sorgulamasıyla da ortaya çıktığı söylenir.

Şahsi nazarımda en güvenli helikopterdir. Kaldı ki birçok havacılık şirketi filolarını Sikorsky helikopterleriyle genişletmeye ve modernize etmeye çalışmaktadır. Aerodinamik yapılarıyla havacılıkta helikopterlere yeni bir soluk ve tasarım getirmiş olan Sikorsky, rakipleri Bell, Agusta gibi şirketlerin de açık ara önündedir.

Buyurun bu muazzam taarruz helikopterlerinin yaratıcısından bahsedelim..

Tam adı Igor Ivanovich Sikorsky. 1889 yılında  Kiev’de doğdu, 83 yıl sonra 1972 yılında Amerika Birleşik Devletleri Easton’da hayata gözlerini yumdu. Bu 83 yıl içerisinde dünya havacılık tarihinin en önemli buluşlarına imza attı, en önemli havacılık şirketlerinden birini kurdu ve helikopter dünyasının lideri yaptı.

Kendisi hem sabit kanatlı uçaklar hem de helikopterler olmak üzere havacılığın birçok konusunda arkasından geleceklere öncülük etti.

Resmi olarak ilk helikopter Rus bilim adamı Sikorsky tarafından yapılmıştır. İlk helikopterini 1909 yılında üreten Sikorsky, başarısız olan bu denemeyle ilgili daha sonra şöyle diyecekti: “Bu makine uçma konusunda başarısız oldu. Ancak diğer açılardan çok önemli ve gerekli bir basamak oldu.”

İlk helikopterini icadının ardından çalışmalarına aralıksız devam eden Igor Sikorsky başarılı denemelerle uçaklar geliştirmeyi ve üretmeyi sürdürmüştür. 1919 yılında başlayan Bolşevik İhtilali sonrasında, Fransa ve İngiltere yoluyla ABD’ye gitmiş ve oraya yerleşmiştir.

Amerika’daki ilk şirketini, 1923 yılında bir çiftlikte kurmuştur. Sikorsky Aero Engineering Corporation adında kurulan bu şirket dünyanın en iyi helikopterlerini üretecek, Amerika ve diğer büyük devletlerin İkinci Dünya Savaşı sonrası savaşlarında baş rolde olacaktı.

Takvimler 1939 yılına geldiğinde, havacılıkta bilinen ilk güvenilir helikopter sayılan VS-300 modelini geliştirdi.

Bu güvenilir helikopter için Archie Cochrane; “Yapması gereken her şeyi yapabilen, uçabilen, durduran ve insanların tork ve kaldırma ile çözmeye çalıştığı tüm farklı yönleriyle başa çıkabilen ilk pratik, uygulanabilir helikopterdi” diyor.

Havacılık tarihinde silinmez izler bırakacak Sikorsky’nin kurduğu şirket bugün Amerika, Avrupa, Asya ve Avustralya’da kolları olan, tüm dünyaya, geliştirdiği onlarca model sivil ve askeri helikopteri satan, milyarlarca dolar değerinde bir küresel dev.

Sikorsky’nin bugüne kadar mevcut Türkiye işbirliği ile ilgili oluşturmuş olduğu birçok çalışması ve de anısı mevcut. Dilerseniz bir tanesinden bahsedeyim..

Öncelikle, Sikorsky’nin S-70 modeline dünya üzerinde ilk ve son kez bir Türk pilotun takla attırdığını biliyor muydunuz?

Hatta Pilotumuzun ve ekibinin bu taklanın başarısı nedeniyle 1 adet S-70 helikopterinin bedelsiz olarak ordumuza verildiğini?

Ordumuzun bu başarısına ait fotoğrafların yıllarca Sikorsky firmasınca tanıtım amaçlı kullanıldığını ve muazzam geri dönüşler aldıklarını?

Ve ABD’nin yüksek tirajlı bir askeri yayınında ”Bizden çok daha iyi kullanıyorlar” başlığı attıklarını?

Gelelim TSK ekibimizin bu büyük başarısına. Yıl 1990 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Sikorsky S-70 model helikopterlerin teslimatını ilk kez sağlıyor. Teslimat sırasında ve sonrasında Sikorsky mühendisleri‚ S-70 modelinin loop hareketini (döngü – takla ) yapamayacağı uyarısında bulunuyorlar.

TSK içerisinde bulunan zeki pilotlarımız ve mühendislerimiz ise Loop’un bu modelle de mümkün olduğunu ve yapabileceklerini söylüyor. Akabinde Sikorsky’nin mühendis ekibi kati olarak cevap verip ´´Bunu uzun uğraşlarımız sonucu farklı varyasyon ve hesaplarımıza dayanarak biz çizdik ve mümkünatı yok yapılamaz‚ İmkânsız ´´olduğunu belirtir.

Türk Pilotlarımız ise Sikorsky yetkililerine gülerek , yaparız şeklinde iddialaşmaya başlıyorlar.
Daha sonrasında askeriyenin üst makamları ve Sikorsky yönetimi ile de bu görüşülüyor ve bu iddianın teste tabi tutulmasına karar veriliyor.
Sonuç mu? :
Üst makamlardan izin alan Jandarma Pilot Üsteğmen Vecihi İyigün, boş ağırlığı 5.347 kg olan 701329 seri numaralı Sikorsky S-70 ‘e takla attırıyor.

Bu durum karşısında Sikorsky şirket yetkililerinin dilleri tutuluyor ve şaşkınlıktan bir süre konuşamıyorlar. Ancak sonrasında maruz kaldığı denge değişiminden ötürü helikopter bir daha dikiş tutturamıyor. Deneyden sonra, teste tabi tutulan helikopterin yerine de sıfır bir helikopter gönderiliyor.

Sikorsky mühendisleri gördükleri olayın şaşkınlığını üzerlerinden attıktan sonra bunu nasıl yaptıklarını soruyor ve şu cevabı alıyorlar: “Biz Türk Askeriyiz Türk Jandarmasıyız”. 

Yaşanan bu olayın ardından yukarıda görmüş olduğunuz fotoğrafı Sikorsky şirketi S-70´lerin tanıtımı için kullanmaya başlıyor ‚satış yapılan tüm ülkelere bu fotoğraf gösterilip bir nevi güç gösterisi yapıyor.

´´ S-70’leri alacak ve ilgilenen ülkeler, bu hareketi yapan pilotun kim olduğunu soruyorlar. “Bunu bu şekilde kim yaptı nasıl bu şekilde takla atabildi “diye. Yetkililer her defasında şu cevabı veriyorlar; ´´ Nasıl yaptıklarını bizde bilmiyoruz tek bildiğimiz Onlar Türk´ler… “

Kahraman Mehmetçiklerimiz’in kara kış şartlarında çekilmiş bir operasyon görüntüsü…

Emre Sanisoğlu

Share.

Karadeniz Teknik Üniversitesi - İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Mezunu. Havacılık - Hava Taşımacılığı editörü. Kitaplarla iç içe, edebiyat, topluluk psikolojisi ve insan davranışları meraklısı. Havacılık sektörü içerisinde işini özenerek ve hevesle yapıyor. Değerleri olanlar, işine değer katar sözünü kendine ilke edinerek çalışma hayatını sürdürmekte ve hobi olarak havacılık konularında paylaşımlarda bulunmaktadır.

Comments are closed.

Exit mobile version