Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (“SHGM”), siber saldırılara karşı savunma amacıyla belirli kurum ve kuruluşlar bünyesinde kurulması gereken Kurumsal Siber Olaylara Müdahale Ekibi (“SOME”) hakkındaki Genelge’yi[1] yayımladı.
Daha önce Ulusal Siber Güvenlik Çalışmalarının Yürütülmesi, Yönetilmesi ve Koordinasyonuna İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı[2] çerçevesinde hazırlanan ulusal siber güvenlik stratejisi eylem planı kapsamında;
- Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (“USOM”),
- Sektörel SOME’ler,
- Kurumsal SOME’lerin kurulumu öngörülmüş idi.
USOM’un kuruluş amacı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bünyesinde, ülkemizin siber güvenliğine karşı ortaya çıkan tehditlerin belirlenmesi, muhtemel siber saldırıların etkilerinin azaltılması veya ortadan kaldırılmasına yönelik önlemlerin geliştirilmesidir.
Sektörel SOME’lerin kuruluş amacı ise, ülke genelini kapsamayıp, özellikle kendi sektörlerine bağlı kuruluşlara yapılan veya yapılması muhtemel siber saldırılara karşı gerekli önlemleri alma ve işletmelerin siber güvenliğini sağlamaya yönelik her türlü çalışmayı yürütmektir. Havacılık sektörü, siber tehditler açısından kritik bir altyapıya sahip olduğu için, SHGM bünyesinde “Sektörel SOME” kurulması öngörülmüştür.
Bu kapsamda, havacılık sektöründe faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile özel işletmeler, kendi bünyelerinde Kurumsal SOME’lerini oluşturmakla yükümlüdürler. Genelge uyarınca Kurumsal SOME kurmakla yükümlü işletmeler şöyle listelenmiştir;
- Devlet Hava Meydanları İşletmesi
- Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş.
- TGS Yer Hizmetleri
- Çelebi Hava Servisi A.Ş.
- TAV Havalimanları Terminal İşletmeciliği
- ATM Havalimanı Yapım ve İşletme A.Ş.
- Fraport IC İçtaş Antalya Havalimanı Terminal Yatırım ve İşletmeciliği
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş.
- Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü
- Hezarfen Havacılık Ticaret A.Ş.
- Zonguldak Özel Sivil Havacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. 12. IC İçtaş Zafer Uluslararası Havalimanı Yatırım ve İşletmeciliği
- Havaalanları İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş
- Türk Hava Kurumu(Selçuk Efes Havalimanı)
- Türk Hava Yolları
- Güneş Ekspres Havacılık A.Ş.
- Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş.
- Onur Air Taşımacılık A.Ş.
- MNG Havayolları ve Taşımacılık A.Ş.
- Hürkuş Havayolu Taşımacılık ve Ticaret A.Ş.
- Atlasjet Havacılık A.Ş.
- ULS Hava Yolları Kargo Taşımacılık A.Ş.
- Turistik Hava Taşımacılık A.Ş.
- ACT Hava Yolları A.Ş.
- İHY İzmir Havayolları A.Ş.
- Tailwind Havayolları A.Ş.
- Borajet Havacılık Taşımacılık Uçak Bakım Onarım ve Ticaret A.Ş.
Söz konusu işletmelerin 1 Temmuz 2016 tarihine kadar kendi bünyelerindeki Kurumsal SOME’lerinin kurulum işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir.
Son olarak, ilgili kurum ve kuruluşlarda Kurumsal SOME birimlerinin belirtilen süre içerisinde kurulmaması ve Genelge içeriğinde yer alan diğer açıklamalara uyulmaması halinde, Genelge’ye aykırı olarak hareket eden işletmelere karşı SHGM tarafından Türk Sivil Havacılık Kanunu[3]’nun 143 üncü maddesi gereğince idari işlem başlatılarak 500 TL’den 10.000 TL’ye kadar idarî para cezası verilir.
©Serap Zuvin Hukuk Bürosu
[1] https://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/mevzuat/sektorel/genelgeler/HGD-2015-1.pdf
[2] 20 Ekim 2012 tarihli ve 28447 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, 3842 sayılı ve 11 Haziran 2012 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı.
[3] 19 Ekim 1983 tarihli 18196 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 2920 sayılı ve 14 Ekim 1983 tarihli Türk Sivil Havacılık Kanunu