Ülke Sünni İslam’ın muhafazakâr bir biçimini izlediği için, bazıları Suudi Arabistan uçaklarında sıkı bir kıyafet kuralı olmasına şaşırmayabilir , sosyal medyada çok ileri gidildiğini belirtenler de var.
Ortadoğu’nun en zengin ülkelerinden biri olarak bilinen Suudi Arabistan, Sünni İslam‘ın yorumu olan Vahabizme uygun olarak yönetilen bir ülke, kadın haklarını kısıtlama konusunda da bir üne sahip.
Saudia Airlines web sitesinde yer alan kıyafet kuralları bölümünde, havayolunu misafirlerine, “diğer yolculara rahatsızlık vermeyecek şekilde giyinmesi” gerektiğini söylüyor.
Saudi Makkah gazetesi, eski turizm ve sağlık başkanı Ali Al Ghamdi’ye, kadınların kollarını ve bacaklarını açık bırakmamaları, dar veya şeffaf kıyafetler giymemelerini belirten kurallar hakkında soru sorduğunda, uygulamanın sadece bir havayolu için geçerli olmadığı, ayrıca dünyada birçok havayolunun kıyafet konusunda değişik derecelerde kısıtlamaları bulunduğunu belirtti.
İnsanlar #SaudiaAirlines etiketiyle sosyal medyada farklı tepkiler verdi.
Bir kişi tüm uçuşlarında alkol servisini kesen ve yolcular için namaz alanları sağlayan havayolu için olumlu bir hareket olduğunu yazarken bir diğer kişi de bu yasağın uygulanması konusunda hoşnut: “Bu giyim tarzını kamusal alanlarda görmek zorunda değilim, havayolunun kararı güzel” dedi.
Bununla birlikte, farklı milliyetlerden olan, uçmadan önce kısıtlamalardan habersiz bazı yolcular ise hava limanında yeni kıyafetler satın almaktan veya bazı durumlarda uçuşlarını iptal etmekten rahatsız olduklarını yazdılar.
Bir kadın Twitter kullanıcısı,ülkenin yolcuların giyim şeklini denetlerken denizaşırı turizmini teşvik etmesi mümkün mü diye sordu. Bir diğer kişi de, kuralların kabin mürettebatına da uygulanıp uygulanmayacağını merak ederek: “hostesler abaya giyiyorlar mı?” diye sordu.
Bazıları, havayolunun zamana ayak uydurması gerektiğini düşünürken, bazıları bilet parasını ödediklerine göre, yolcuların istediklerini yapmakta özgür olmaları gerektiğini düşünüyorlar.
Bir yorumcu, yasağın gerici olduğunu düşünerek: “Havayolu şirketini kullanan herkes Müslüman değil, sorun yaratır.”dedi.
Bir başka sosyal medya kullanıcısı, havayolu şirketi yolcularını önemsiyorsa, yolcuların seyahat etmesini önlemek yerine alternatif giyecekler sunması gerektiğini savundu.
İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu.
15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir.
Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür