81 / 100

RUSYA UÇUŞLARINDA ve KARGOLARINDA SON DURUM

Rus Hava Yolu şirketleri ve Rusya ile ticaret yapanlar için son derece hareketli bir hafta oldu. 6 Martta başlayan Rusya transit kargolarına tescil alınamadı ve taşınamadı.

16 Mart sabahı Rus havayolu şirketlerine yakıt verilmedi. Bu uygulama İranlı havayollarına da uzun süredir yapılıyor. Uçaklar dönüş yakıtını alarak İstanbul’a geliyor. Rus şirketleri ilk etapta İstanbul kalkışı sonrasında Soçi ara noktasına inerek yakıt ikmali yaptılar.

17 Mart günü Rusya transit taşımalarında gelişmeler oldu.

Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, iki ülkenin havacılık otoriteleri arasındaki istişarelerin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bu yılın yaz sezonunda Rus uçaklarının yer hizmetlerine devam edeceğini söyledi. Ayrıca istişareler sırasında hem Rusya hem de Türkiye hava trafiğinin daha da geliştirilmesine karşılıklı olarak ilgi duyduklarını ifade ettiler.

Federal Hava Taşımacılığı Dairesi Başkan Yardımcısı Vladimir Poteshkin ve Türk Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Kemal Yüksek, iki ülke arasındaki hava trafiğini geliştirmek amacıyla Cuma günü Ankara’da istişarelerde bulundular ve bu süreçte ikili işbirliği üst düzeyde kaydedildi. 

17 Mart Cuma mesai saati bitimine doğru Rusya’ya ürün kısıtlaması yapılacağı iddia edildi.

17 Mart Cuma günü, Havaş antrepo Rusya kargoları için ambar kabullerinde ürün kısıtlamalarına göre uçuş rezervasyonlarını güncellemelerini ve değişikliğe gidilmesi yönünde şifai bilgiler gelmeye başladı.

Hatta 20 Mart Pazartesi itibariyle Havaş antreponun sadece ilaç ve tekstil gibi kısıtlamaya tâbi olmayan ürün kabullerini yapacaklarını ve Aeroflot’un sadece Rus uçaklarına hizmet verileceği iddia edldi.

Şubat ayında bir çok Rus havayolu antrepo değişliği yapmış ve yer hizmetlerini değiştirmişlerdi. Aeroflotun’da diğer Rus Havayolları’nın yaptıkları gibi antrepo değişikliğine gideceği öngörülüyor. Aeroflot’un Airbus ve Boeing uçaklarına FUGO yerhizmetleri hizmet verebileceği iddia edildi. Özellikle tekstil ve ilaç taşımalarının da yeni antrepodan uçurulacağı iddia edildi.

Türkiye’deki sorumlu yapılardan bu konuyla ilgili resmi açıklama yapılmadı.

Kısacası 20 Mart Pazartesi önemli bir gün bu iddiaların netleşeceği ve uygulamaların başlayacağı tarih.

Aşağıda istenilen bir taahhütname örneği sizlerle paylaşıldı.

Sonuç olarak ABD ve AB yaptrımlar konusunda her geçen gün baskısını arttırıyor.

 

[İmza sahibinin antetli kağıdı]

UYGUNLUK BEYANI

Dikkatine: Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş. (HAVAŞ)

Havaş’ın Rusya’ya/Rusya’dan, Belarus’a/Belarus’tan ve/veya İran’a/İran’dan sevk edilecek gönderilere ilişkin olarak Rusya’ya/Rusya’dan, Belarus’a/Belarus’tan ve/veya İran’a/İran’dan kargo taşımacılığı için geçerli olan tüm yaptırımlar dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere Rusya ve Belarus için geçerli olan tüm uluslararası yaptırımlara ve ticari ambargolara uyması gerektiğini kabul ve beyan ederiz.

Bu doğrultuda, Rusya’ya/Belarus’a sevk etmek istediğimiz gönderinin, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (“OFAC”) dahil olmak üzere ABD Hükümeti tarafından listelenen yasaklı bir kişi veya kuruluş tarafından Rusya’ya/Belarus’a gönderilmediğini, gönderinin AB veya ABD tarafından Rusya’ya/Belarus’a uygulanan yaptırımlar veya ihracat kontrolleri kapsamında herhangi bir yasaklı madde/mal içermediğini, gönderimizin Rusya’ya/Belarus’a uygulanan AB ve ABD yaptırımları ve ihracat kontrollerine uygun olduğunu ve herhangi bir uygunsuzluk durumunda para cezası ve diğer tür cezalar gibi tüm sorumlulukların tarafımıza ait olduğunu beyan ederiz. Sevkiyata konu olan kargo, AB veya ABD yaptırımlarına veya ihracat kontrollerine tabi olmayan bir havayolu şirketi veya uçakla taşınacaktır.

Ayrıca, (i) gönderimizde ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu tarafından oluşturulan ve https://www.bis.doc.gov/index.php/regulations/commerce-control-list-ccl adresinden taranabilen Ticaret Kontrol Listesinde veya AB çift kullanımlı mallar kontrol listesinde yer alan herhangi bir ürün bulunmadığını, veya (ii) Ticaret Kontrol Listesinde veya AB kontrol listesinde yer alan herhangi bir ürün varsa da bunların ABD Hükümeti veya AB yetkilileri tarafından gereğince kontrol edildiğini ve tüm sevkiyat belgelerinde belirtilen nihai alıcı veya son kullanıcı(lar) tarafından kullanılmak üzere nihai varış ülkesine ihracat izinlerinin bulunduğunu ve AB yetkililerinin veya ABD Hükümetinin yazılı onayı veya başka bir yetkilendirme tasdiki olmaksızın orijinal halleriyle veya başka ürünlere dahil edilerek başka bir ülkeye veya yetkili nihai alıcı veya son kullanıcı(lar) dışında herhangi bir kişiye yeniden satılamayacağını, aktarılamayacağını veya başka bir şekilde elden çıkarılamayacağını beyan ederiz.

Bunun yanı sıra, yukarıda belirtilen yaptırımlara uymamamız nedeniyle Havaş’ın uğrayabileceği her türlü zarar için Havaş’ın şirketimizden tazminat talep etme hakkına sahip olduğunu ve sevkiyatımızın/sevkiyatlarımızın gecikmesinden, alıkonulmasından veya yönlendirilmiş yükün tamamının çıkış noktasına geri gönderilmesinden ve yaptırımlara uymamamızdan kaynaklanan herhangi bir para cezası, başka tür ceza veya masraftan Havaş’ı sorumlu tutmayacağımızı beyan ve taahhüt ederiz.

 

Yetkilinin İmzası

Ad-Soyad            :

Unvan  :                                                              [Şirket Kaşesi]

Tarih      :

Share.

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

Comments are closed.

Exit mobile version