Pera Müzesi’nin düzenlediği “Veri Girişi” ve “Karşılaşmalar” sergileri 16 Ekim’ekadar ziyaretçilerini bekliyor. Sanatseverler, heykel, performans ve video alanlarında çalışan sanatçı Katherine Behar’ın eserlerini Türkiye’de ilk kez Pera Müzesi’ndeki “Veri Girişi” sergisi ile izleme fırsatı buluyor. Genç sanatçıları görünür kılan “Karşılaşmalar” başlıklı sergi ise Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden 62 genç sanatçının 70’e yakın eserinden oluşuyor.
Katherine Behar: Veri Girişi
Pera Müzesi’nde insan ve teknolojinin, karmaşık ve bazen de isyan niteliğindeki bir arada yaşama yollarını konu edinen “Veri Girişi” sergisi, Katherine Behar’ın sanatına genel bir bakış niteliği taşıyor. Sergi, Behar’ın dijital kültürün ekonomik, politik ve sosyolojik etkilerini deşifre eden eserlerinden yola çıkarak, sanatın dijital kültür ve teknolojik gelişmelerle olan ilişkisine de eğiliyor. Küratörlüğünü Pera Müzesi ekibinden Fatma Çolakoğlu ve Ulya Soley’in yaptığı sergide Katherine Behar’ın Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan aldığı ilhamla ürettiği üç yeni eser öne çıkıyor. Sergi kapsamında gerçekleştirilen Veri Girişi (Data’s Entry) performansı ise, 8 Ekim Cumartesi günü saat: 16:00 – 18:00, 14 Ekim Cuma günü saat: 19:00 – 21:00 ve 16 Ekim Pazar günü saat: 16:00 – 18:00 arasında izlenebilir. Performansta koreograf ve performans sanatçısı Aslı Bostancı ve Melih Kıraç, verinin maddi varlığını temsil eden klavye tuşlarının meydana getirdiği yığınla, zorlu bir mücadeleye girişiyor.
Karşılaşmalar: Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Yapıtlar
“Karşılaşmalar” sergisi, tarihiyle ve ışığıyla adından söz ettiren Antalya’da üretilen sanat yapıtlarına odaklanırken, şehrin dokusuna ve sahip olduğu zengin kültürel altyapıya dair güçlü referanslar içeriyor. Güzel Sanatlar Fakültesi seçici kurul değerlendirmeleri ve Ebru Nalan Sülün küratörlüğünde hazırlanan sergi, fakülte bünyesindeki Resim, Heykel, Grafik, Seramik, Fotoğraf, Geleneksel Sanatlar ve Sinema Bölümü öğrencileri ve mezunlarının seçilmiş eserlerini bir araya getiriyor. Seçkiyle, genç sanatçıların üretim süreçlerinde kullandıkları yöntemler ile bu yöntemler arasındaki ortak bağların, kavramsal ve düşünsel yaklaşımların ilişkileri görünür kılınıyor. “Karşılaşmalar” sergisinde, “Bedenin Dönüşümü”, “Soyutlama”, “Kavramsal Yaklaşımlar”, “Dijital Evren-Reklam” ve“Belgesel” başlıklı beş tema öne çıkıyor.