PEGASUS 2015 DEĞERLENDİRMESİ VE 2016’YA BAKIŞ

Pegasus Hava Yolları 2015 dördüncü çeyrek operasyonel performansında, beklenenin üzerinde mevsimselliğin de etkisiyle yurt içi yolcu getirilerindeki iyileşme, artan yan gelirler, ve nispeten daha ılımlı bir yabancı para ortamı sayesinde, ve büyük ölçüde jet yakıtı fiyatlarındaki düşüş nedeniyle, beklentilerin üzerinde kar etmesi bekleniyor.


Pegasus, 2016 yılında filo genişlemesine de paralel olarak %20 kapasite artışı hedeflemektedir. Pegasus ve diğer hava yolarının önümüzdeki dönemlerdeki büyüme ve operasyonel karlılıklarını etkileyebilecek önemli bir unsur, İstanbul’daki hava sahası ve limanları kapasitelerinin artırılmasıdır. Pegasus’un ana hubı olan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın kapasitesini yaklaşık olarak iki katına çıkarabilecek 2. pist ihalesinin 1. kısmı tamamlanmış ve ilgili inşaat işlerine başlanmıştır. Projenin daha önemli olan, pist yapımını da içeren 2. kısım ihalesinin önümüzdeki aylarda yapılması beklenmektedir. Bu havalimanındaki trafiği arttırabilecek iki uçak arası ayırım mesafenin önümüzdeki dönemlerde azaltılması da beklenmektedir. Bu projeler tamamlanıncaya kadar olan dönemde ise İstanbul’un havaalanı kapasite ihtiyacının halihazırdaki kullanılan hava alanlarında uygulanabilecek çeşitli teknik çözümler ve orta ölçekli yatırımlar ile çözülebileceğini düşünmekteyiz.
Pegasus yaz aylarında gerçekleşen Türkiye’nin güney doğusundaki terör olayları, Haziran 2015 seçimlerinden sonra gerçekleşen ve Kasım 2015 erken genel seçimlerinin yapılmasına yol açan politik belirsizliklerin, sektörün gelişimi, İstanbul hava sahası kapasitesinin arttırımı için gerekli olan altyapı yatırımları konularında belirsizlik ve kaygı yaratmış olması ve yarı yıl sonuçlarının, yolcu getirilerinde düşüşe neden olan yurt içi hatlarda artan rekabeti işaret etmişti.
Pegasus yetkilileri, ayrıca iki uçak arası ayrım mesafesinin, en kısa zamanda halihazırdaki 8 milden 6 mile düşürülmesini bekliyorlar, böylelikle de havalimanının kapasitesi arttırılabilecektir. Bu gelişmeler, ve yapılmakta olan yeni hızlı taxiwaylerin de tamamlanmasıyla bu havalimanında yüksek sezonlarda oluşan tıkanıklığın
giderilebileceğini ve bu durumun da Pegasus karlılığını arttıracaktır.

Share.

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

Comments are closed.

Exit mobile version