Uçak yolculukları, özellikle de uzun mesafeli yolculuklar, yolcuları, kendilerinin sağlık durumlarını olumsuz bir şekilde etkileyebilecek birçok faktöre maruz bırakmaktadır. Eğer yolcu ,yolculuk öncesinde ve sonrasında birtakım basit tedbirleri alırsa, hava yolculuğu ile ilgili sağlık riskleri asgari düzeye indirilmiş olur.
Hava yolculuğunun yapılmaması gereken durumlar nelerdir?
Değerli anne adayı ve yeni doğum yapmış olan yolcuların daha rahat ve güvenli bir yolculuk geçirmesi için uyması gereken bazı kurallar vardır;
*Hamile olan yolcular, 28. haftanın başından 35. haftanın sonuna kadar kendi doktorlarından aldıkları “uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresi yer alan raporla seyahat edebilirler. Otuz altı hafta ve sonrasında ise doktor raporu olsa dahi hamile yolcuların seyahatine izin verilmez.
*Doktor raporunun tarihi yedi günden eski olamaz.
*İlk 48 saatinin içindeki yeni doğmuş bebekler de uçak seyahatinde bulunamazlar. ( Bazı havayollarında 7 güne kadar )
Görme ve Duyma Engelli Yolcular için;
*Görme ve duyma engelli yolculardan sağlık raporu istenmez, refakatçisiz seyahat edebilirler. Ancak hem görme hem de duyma engelli yolcu refakatsiz seyahat edemez.
*Ülkemizde bulunan bazı havayolu şirketleri ,engelli yolcuların daha rahat seyahat edebilmeleri için, biniş kartlarını Braille alfabesiyle kabartmalı olarak bastırmaktadır.
*(BLND) Görme Engelli Yolcu
(DEAF) İşitme Engelli Yolcu
*Rehber köpekler, rezervasyon yapılarak ücretsiz olarak kabin içine kabul edilirler. Yolculara refakat etmekte olan yardımcı köpekler kabine kafessiz alınır. Köpeğin temiz, ağzı bağlı olması ve sahibinin ayakları dibinde oturması gereklidir. Uçağa kabul edilen rehber hayvanın geçerli sağlık belgesi, kimlik belgesi, aşı kağıdı ya da gideceği ülkenin kuralları gereği gereken evrakı tam ve eksiksiz olmalıdır.
(SVAN) Hizmet hayvanıyla yolculuk eden yolcu.
(ESAN) Duygusal destek olacak hayvanlarla yolculuk eden yolcu.
Hareket Kabiliyeti Kısıtlı Yolcular için ise ;
Öncelikle belirtmem gerekir ki , uçak seyahatlerinde her zaman “Yolcu Beyanı” esas alınır.
*Engelli yolculardan rapor istenmez, ancak kendi başlarına ihtiyaçlarını gideremeyecek ve gerektiğinde uçaktan tahliyesini yine kendi başına yapamayacak durumdaki engelli yolcuların refakatçisi olmadan seyahatlerine izin verilmez.
( MAAS ) Özel yardıma muhtaç yolcular.
( WCHR ) Merdivenle inip çıkıp uçak kabininde hareket edebilen, ancak uçaklar ile terminal arasında ve ayrılış noktaları arasında tekerlekli sandalye veya başka araçlar talep eden yolcu.
( WCHS ) Merdivenlerden inip çıkamayan, ancak uçak kabininde hareket edebilen ve uçaklar ile terminal arasında, terminal içerisinde ve varış- kalkış noktaları arasında tekerlekli bir sandalye talep eden yolcu.
( WCHP ) Alt bacaklarında engellilik, ancak kendine bakacak kadar kişisel kişiselliğe sahip olan, uçakta sadece bir tekerlekli sandalye yardımı ile hareket edebilen yolcu.
( WCHC ) Tamamen hareketsiz olan, yalnızca tekerlekli sandalye veya diğer yollarla taşınabilen , uçakta ya da gerekirse özel bir koltukta taşınmaya ihtiyaç duyan yolcu.
( STCR ) Sadece sedyeyle taşınabilen yolcu.
***Uçaklar da en arka sağ köşede bulunan 9 koltuk bloke edilir ve hasta için yer hazırlanır. Hasta yolcu boarding başlamadan önce sol arka kapıya kadar ambulans ile uçak altına kadar getirilir ve ambulift yardımı ile uçağa sevki sağlanır.***
Çocuk yolcular yalnız seyahat edebilir mi? ( UM Yolcu )
Pek tabi belirtilen gereklilikler yerine getirildiği takdirde seyahat edebilirler, uygulanan prosedürler aşağıdaki gibidir;
-UM yolcu için, havaalanında Refakatsiz Çocuk Taşıma Yetki Belgesi doldurulur. Bu formda, teslim eden ve teslim alacak olan ebeveyn ve/veya kanuni temsilcisinin kimlik ve irtibat bilgilerine ihtiyaç vardır. Form, ebeveyn veya kanuni temsilcisine imzalattırılır. Kopyası, ebeveyn ve/veya kanuni temsilcisine verilir.
– UM yolcunun bileti, pasaportu veya diğer evrakları, UM torbasına koyularak çocuğun boynuna asılır ve bir boarding görevlisine teslim edilir.
– UM yolcunun ebeveyni veya kanuni temsilcisi, uçak kalkıncaya kadar havaalanında beklemek zorundadır.
– Boarding görevlisi, UM yolcuyu uçağa en son alır.
-UM yolcuların transfer geçişlerinden veya transfer salonunda beklemelerinden, havayolu şirketi sorumludur.
Kimler Uçuşa Kabul Edilemez?
* Uçak kapı kapatmadan önce astım krizi geçiren yolcular,
*Havanın veya gazın içeride kaldığı, son zamanlarda gerçekleşen bir cerrahi girişim ya da hasar durumu bulunan yolcular. (Özellikle karın travması, mide-bağırsak ameliyatları, baş-yüz-göz hasarları, beyin ameliyatları ve göz yuvarlağının içine girildiği göz ameliyatları.)
*Ciddi kronik solunum hastalığı, dinlenme halindeki nefessiz kalma veya çözümlenemeyen pnömotoraks’ı bulunan yolcular.
* 200 mmHg’den fazla sistolik basınca sahip, kontrolsüz arteriyel hipertansiyon’u bulunan yolcular,
* Skuba dalıcıları dalış yaptıktan sonra kısa süre içinde hava yolculuğuna çıkmamalıdırlar. ( Min. 12 saat )
* Bulaşıcı hastalığa sahip yolcular bulaşıcı dönemde hiç bir şekilde uçuşa kabul edilmezler.
*Fotoğraf: adem_eve