Mart ayında Türk Hava Yolları‘nın kazası ve 25 Nisan’da yaşanılan deprem sonrasında, havayollarını Nepal ile ilgili olarak bir başka sıkıntı bekliyor. Uçak yakıtı yetersizliği.
Indian Oil Corporation (IOC) tarafından ATF arzında bir kesinti yapılmasıyla baş gösteren krizi önlemek için, Cuma günü Tedarik Bakanlığı Sekreteri Naindra Prasad Upadhaya, alternatifleri tartışmak için acil bir toplantı düzenledi.
Hindistan tarafından dayatılan, gayri resmi ticaret ambargosu nedeniyle yaşanan yakıt sorununun, daha kötü bir hal alabileceğinden korkan hükümet yetkilileri “Havayolları şu an itibariyle yakıt sıkıntısıyla karşı karşıya değil, ama bu durum aynı kalırsa sıkıntı yaşanabilir” dedi.
Kullanılan ATF günlük miktarı; yerel taşıyıcıların 50.000 litre, uluslararası taşıyıcıların 116.666 litre civarında. Stoklarında bu ihtiyacı en azından bir hafta karşılayacak yakıt bulunan NOC (Nepal Oil Corporation), şu an için bu stoğu kullanmama kararı aldı.Bu karar doğrultusunda havayollarına aşağıdaki çağrılarda bulundu.
Uluslararası uçuşlardan; Hindistan, Bangladeş, Butan ve Çin gibi kısa mesafeli (iki saat ve daha kısa) uçuşları yapan havayollarından , hükümet TIA ‘da yakıt ikmali gerektirmeyecek şekilde, maksimum kapasitede yakıt taşıyarak gelmelerini talep etti.
Uzun uçuş yapan, özellikle de Körfez taşıyıcılarından, hükümet TIA da, yüzde 15-20 daha az yakıt ikmalinde bulunmalarını istedi. Uluslararası havayollarının çoğu Katmandu havaalanında yakıt ikmalini azaltmaya başladı. Cumartesi günü, Nepal Sivil Havacılık Otoritesi Genel Müdürü Sanjiv Gautam konuyla ilgili uluslararası havayolu yöneticileri ile bir toplantı düzenledi.
Hükümet ayrıca ATF ihracatı için Çin’den talepte bulunmaya karar verdi. Hükümet yetkilisi Acharya”Jet yakıtı kıt hale gelirse, biz de 30.000 litre kadar yakıt taşıyabilen büyük askeri nakliye uçakları Galaxy ‘i kullanarak Çin’den ithalat yapabiliriz” dedi. “Yakıt ayrıca Çin’den Boeing 747 gibi jumbo jetlerle de taşınabilir.”