Mitsubishi Electric’ten Havalimanları İçin Güvenli Uçuş Teknolojisi
Terminal Doppler Lidar Sistemi ile uçak ve uçuş trafiğinin güvenliği artıyor
Dünya teknoloji devi Mitsubishi Electric, uçak ve uçuş güvenliğini artırmak amacıyla havalimanları için geliştirdiği Terminal Doppler Lidar Sistemi’ni Antalya Havalimanı’nda da uyguluyor. Antalya Havalimanı’nda sistemin teslimatını 2018 yılı içinde gerçekleştirmeyi planlayan Mitsubishi Electric, Fransa’nın en yoğun ikinci uluslararası havalimanı olan Nice Côte d’Azur Havalimanı’nda kullanılmak üzere Terminal Doppler Lidar Sistemi temin etmek için de sözleşme imzaladı. Hali hazırda Japonya’daki Tokyo ve Narita ile Çin’deki Hong Kong uluslararası havalimanlarında kullanılan sistemin, 2018 yılında Antalya Havalimanı’nın yanı sıra Çin’in Beijing Daxing Uluslararası Havalimanı’nda da kullanılmaya başlanması hedefleniyor. Mitsubishi Electric, başta Avrupa olmak üzere diğer pazarlardaki havalimanlarına da bu sistemi kazandırarak Mart 2021 tarihine kadar küresel piyasalarda 2,5 milyar yen net satış hedefine ulaşmayı planlıyor.
Uçak ve uçuş güvenliğini artırmak amacıyla 2015 yılından bu yana havalimanları için geliştirdiği özel teknoloji ile dikkat çeken Mitsubishi Electric, “Terminal Doppler Lidar Sistemi” adı verilen inovatif sistemi 2018 yılı içinde Antalya Havalimanı’na da teslim etmeyi planlıyor. Özellikle denize yakın büyük havalimanları için kritik önem taşıyan Terminal Doppler Lidar Sistemi, havalimanlarında rüzgar değişiminden kaynaklanan havayolu kazalarının daha etkin bir biçimde önlenebilmesi için geleneksel sistemlerden farklı olarak yalnızca yağış sırasında değil, açık havalar da dahil tüm hava koşullarında tespit yapabiliyor.
Terminal Doppler Lidar Sistemi, lazer ışınları yayarak havada bulunan toz ve diğer partiküllerin geri saçtığı ışığı tespit ediyor. Böylelikle sistem, geri saçılan ışığın doppler frekans değişiminden yararlanarak görüş hattındaki rüzgar hızının ölçülmesine olanak sağlıyor. Mitsubishi Electric’in görüş hattı rüzgar hızının gözlem aralığını 20 km’nin üzerine çıkarmak için geliştirdiği düzlemsel dalga kılavuzu yükseltici, sivil havacılık operasyonlarının ve yönetmeliklerinin uluslararası normlara uygunluğundan sorumlu olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) standartlarına ve tavsiyelerine uygun olma özelliği ile de öne çıkıyor.
Avrupa’ya ilk Terminal Doppler Lidar Sistem teslimatı
İnovatif sistemini Antalya Havalimanı’na teslim etmeye hazırlanan Mitsubishi Electric, Fransa’nın en yoğun ikinci uluslararası havalimanı olan Nice Côte d’Azur Havalimanı’nda kullanılmak üzere Fransa’nın ulusal meteoroloji servisi Météo-France’a Terminal Doppler Lidar Sistemi temin etmek için de sözleşme imzaladı. Bu siparişle birlikte Avrupa’ya ilk Terminal Doppler Lidar teslimatını gerçekleştirecek olan Mitsubishi Electric, hava radar ve lidar sistemleri faaliyetlerini büyüterek Mart 2021 tarihine kadar küresel piyasalarda 2,5 milyar yen net satış hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Mitsubishi Electric’in temin ettiği beş Terminal Doppler Lidar Sistemi, halen Tokyo (Japonya), Narita (Japonya) ve Hong Kong (Çin) uluslararası havalimanlarında kullanılıyor. Nice Côte d’Azur Havalimanı’na yapılacak kurulum öncesinde, 2018 yılında Antalya Havalimanı’nın yanı sıra Çin’in Beijing Daxing Uluslararası Havalimanı’na da teslimat gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Terminal Doppler Lidar Sistemlerinin Teslim Edildiği Havalimanları
Alıcı | Teslimat Tarihi | Adet |
Tokyo Uluslararası Havalimanı (Japonya) | 2015 | 1 |
Narita Uluslararası Havalimanı (Japonya) | 2016 | 1 |
Hong Kong Uluslararası Havalimanı (Çin) | 2016 | 2 |
Tokyo Uluslararası Havalimanı (Japonya) | 2017 | 1 |
Beijing Daxing Uluslararası Havalimanı (Çin) | 2018 (planlanan tarih) | 1 |
Antalya Havalimanı (Türkiye) | 2018 (planlanan tarih) | 1 |
Mitsubishi Electric Corporation Hakkında
Mitsubishi Electric Corporation, güvenilir ve yüksek kaliteli ürünler üretmekte 95 yılı aşkın tecrübeye sahip ve bilgi işlem ve iletişim sistemleri, uzay geliştirme ve uydu iletişimleri, tüketici elektroniği cihazları, sanayi teknolojileri, enerji, nakliye ve inşaat makinelerinde kullanılan elektrikli ve elektronik donanımların üretimi, pazarlaması ve satışında dünyadaki ileri gelen markalardan biri olarak kabul ediliyor. Mitsubishi Electric, kurumsal ilkesi “Changes for the Better” (Daha İyisi İçin Değişim) ve çevre ilkesi “Eco Changes” (Eko Değişim) doğrultusunda küresel ve önde gelen çevre dostu bir şirket olmayı ve toplumu teknolojileriyle zenginleştirmeyi hedefliyor. Şirket 31 Mart 2018’de sona eren mali yılda 4,444.4 milyar yen (41.9 milyar USD*) konsolide grup satışı gerçekleştirdi. Ayrıntılı bilgi için; www.MitsubishiElectric.com
* Tokyo Döviz Borsası’nın 31 Mart 2018’de ilan ettiği 1 USD = 106 yen kambiyo kurundan hesaplanmıştır.
Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki Faaliyetleri Hakkında
Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki ana faaliyet alanları; klima sistemleri, fabrika otomasyon sistemleri, ileri robot teknolojileri, CNC mekatronik sistemler, asansör ve yürüyen merdiven sistemleri ile görsel veri sistemlerinden oluşuyor. Nisan 2016’da Türkiye’de ev tipi klima geliştirme ve üretim şirketi kuran Mitsubishi Electric, Aralık 2017’de Manisa fabrikasında üretime başladı. Türkiye’nin ve komşu ülkelerin iletişim ve yayıncılık altyapısına katkıda bulunan Türksat 4A ve 4B uydularının üreticisi olan Mitsubishi Electric, uyduların yanı sıra Marmaray projesinde kullanılan otomasyon teknolojisi ile de tanınıyor.