Milli insansız balon sistemi “DORUK”, Türkiye’nin havada asılı gözleri olacak.
Bir Türk firmasınca, milli imkanlarla üretilen insansız balon sistemi “Doruk”la sınırlar gözetlenebilecek, orman yangınlarında havadan görüntü alınabilecek, trafik akışı izlenebilecek. Balon, haberleşmenin kesilebileceği afet durumlarında baz istasyonu olarak kullanılabilecek.
Bir Türk firması, dünyada sadece 4 veya 5 ülkenin sahip olduğu bu teknolojiyi, “Doruk Balon Sistemi” ile Türkiye’ye kazandırmayı başardı.
Doruk Balon Sistemi yerden 300 ve 1000 metre irtifaya kadar çıkabildiğini anlatan Genel Müdürü olan A. Nezir Ertürk, “Uzaktan algılama için kullanılan havadan hafif teknolojisiyle uçan bir sistemdir” dedi.
İnsansız balon sistemleri, başta sınır güvenliği olmak üzere pek çok alanda kullanılabiliyor.
Bu alanları Ertürk, “Örneğin afet ve acil durumlarda haberleşmenin artırılması için, gözetleme için, yangınların, orman yangınlarının uzaktan gözetlenmesi için, liman gözetlemesi” gibi alanlarda rahatça kullanabileceğini söyledi.
Firma balonu tamamen milli kaynaklarla tasarladı, geliştirdi ancak kullanıcak kumaş Türkiye’de üretilmiyordu.
Özel kumaşı yurt dışından almak için girişimlerde bulunan firmanın karşılaştığı zorluğu Ertürk Şöyle anlatıyor: “Bunun yurt dışından alımını ilk etapta hedefliyorduk ama yurt dışından temas kurduğumuz iki firmadan da olumsuz cevap aldık, Türkiye’ye satmadılar. Bu başımıza gelince biz de kumaşın da tasarımını ve üretimini Türkiye’de yerli olarak yaptık.”
Doruk, ilk uçuşunu 16 Temmuz’da başarıyla gerçekleştirdi.
Firmanın yeni hedefi, otonom hareket edebilen, 3 bin metre irtifaya çıkabilen ve güneş enerjisiyle çalışan “TEPEGÖZ” adını verdikleri hava gemisini üretmek.