72 / 100

Lojistik sektöründe sessiz çığlık büyüyor, Tehlike Çanları Lojistik Sektörü İçin Çalıyor: 2025 Çok Zor Bir Yıl Olacak! 🚛📉

2024 yılının sonuna yaklaşırken, Türkiye’de lojistik sektöründe zorlu günler yaşanıyor. Ekonomik krizin etkilerini doğrudan hisseden yüzlerce lojistik firması, nakit akışlarını borçla döndürerek süreci atlatmaya çalışıyor. Ancak 2025 yılının sektör için daha zorlu geçeceği öngörülüyor. Türkiye’nin en dinamik sektörlerinden biri olan lojistik, her gün yaklaşık 80 milyon dolarlık navlun ödemesi yapıyor ki bu rakam Türkiye’nin günlük e-ticaret hacmine neredeyse eşit seviyede.

Kapasite Kullanım Oranları Düşmeye Devam Ediyor 📉

2024’ün Ocak-Ekim döneminde sektörün kapasite kullanım oranları düşmeye devam etti. İç ve dış nakliye trafiğindeki gözle görülür azalma, Türkiye’de yük taşıyan kamyon sayısında da etkisini gösterdi. 2022’de hafta içi günde 400 bine yakın tam kamyon (FTL) yük alan kamyon sayısı, 2024 Kasım itibarıyla 300 binin altına indi.

Maliyet Artışı ve Mazot Yükü Kamyoncuları Zorluyor 🛢️

Tırport kurucu ortağı Dr. Akın Arslan, lojistik sektöründeki maliyet artışlarına dikkat çekiyor. Arslan’a göre, 2024’te kamyon maliyetleri %50’nin üzerinde artarken, navlun fiyatlarındaki artış %20-25 seviyesinde kaldı. Bu durum, kamyon başına reel gelirde %30’dan fazla bir kayıp anlamına geliyor. Avrupa’da navlunun %26’sı yakıt maliyeti iken, Türkiye’de bu oran %52 seviyelerine kadar çıktı. İstanbul’dan Adana’ya giden bir kamyon aldığı ücretin yarısını mazota harcıyor; dönüşte yük bulamayan kamyonlar zarar ediyor.

Vadeler Uzuyor, Kamyon Sahipleri Zor Durumda ⏳

Türkiye’de ticari yük taşıyan 16 ton ve üzeri yaklaşık 550 bin kamyon/TIR bulunuyor ve bunların %85’i bireysel kamyon sahiplerine ait. Lojistik sektöründe vadelerin uzaması, özellikle bireysel kamyon sahipleri için ciddi bir sorun haline geldi. Eskiden 15-30 gün olan vadeler, kur baskısı ve yüksek faiz oranları nedeniyle 45-60 güne kadar çıktı. Ödemelerde yaşanan gecikmeler ise bu süreyi 2,5 aya kadar uzatıyor.

Lojistik firmalarının vadeleri fonlayabilmesi için yüksek miktarda işletme sermayesine ihtiyaç duyduğunu belirten Arslan, “Günlük 1 milyon TL navlun ödemesi yapan bir lojistik firması, operasyonunu döndürebilmek için 75 milyon TL işletme sermayesi kullanmak zorunda. Bu sermayeyi sağlayamazsa operasyon devam edemez ve firmalar aylık %6’nın üzerinde finansman maliyetleri ile karşı karşıya kalıyorlar,” dedi.

2025 Zorlu Geçecek! 🚨

Dr. Akın Arslan, 2025’in lojistik sektörü için oldukça zorlu geçeceğini vurguluyor. Ekonomik krizi borçlanarak aşmaya çalışan firmaların, artan maliyetler ve uzayan vadeler nedeniyle sürdürülebilir bir operasyon yürütmesi oldukça güçleşiyor. Birçok lojistik firması, nakit akışlarını yönetmekte zorlanırken, sektörün geleceği belirsizliğini koruyor.

Lojistik sektöründe 2025 yılı, şirketlerin dayanıklılıklarını test edeceği bir yıl olacak.

Share.

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

Comments are closed.

Exit mobile version