HAVA KARGO OLARAK LİTYUM PİLLER TAŞINAMAYACAK
BM panelinden çıkan kararnameye göre Lityum pillerin kargo olarak taşınamayacığını söylendi.
WASHINGTON / MONTREAL – pazartesi günü BM panelinde, yolcu uçaklarının düşmesine sebep olabilecek, şarj edilebilir lityum pillerin taşınması ile ilgili geçici yasak onaylandı.
Cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gibi ürünler ile artık hayatımızın her yerinde olan lityum iyon pillerin, uçaklarda taşınması yasaklandı.
Yolcular için durum nedir?
Yolcu beraberinde taşınan piller, yasaktan etkilenmiyor.
Söz konusu yasak, yolcu ve kargo uçaklarının bagaj bölümünde toplu halde taşınan lityum iyon pillerini kapsıyor.
Montreal merkezli Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün üst düzey yönetim konseyi tarafından alınan karar bağlayıcı değil, ancak çoğu ülke bu standartları takip ediyor, yasak 1 Nisan tarihiyle geçerli olacak.
ICAO konseyin başkanı Olumuyiwa Benard Aliu “Bu geçici yasak, ICAO aracılığıyla devam eden ve ayrı bir çalışma olan yeni lityum pil paketleme standardının netleşeceği 2018 yılına kadar yürürlükte olmaya devam edecektir,” dedi.
Namrata Kolachalam,Ulaştırma Bakanlığı sözcüsü, yasağın”havacılık güvenliği açısından mevcut bir riski engellemek ve yolcu, mürettebat ve uçakların korunması için gerekli bir eylem olduğunu”söyledi.
Lityum-iyon piller, bazı elektrikli arabalar, cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gibi geniş bir ürün yelpazesinde kullanılıyor.2014 yılında dünya çapında yaklaşık 5,4 milyar lityum-iyon pil üretildi.
Pillerin çoğunluğu kargo gemileriyle taşınıyor, ancak yaklaşık yüzde 30’u hava yoluyla sevk ediliyor.
Yasak, dizüstü bilgisayar gibi ekipmanın içinde paketlenmiş olan piller için geçerli değil.
Federal Havacılık İdaresi, lityum pil gönderilerini kabul eden ve ABD‘ye uçan havayollarının, yılda 26 milyon yolcu taşıdığını tahmin ediyor.
Şarj Edilebilir Pil Derneği (PRBA), endüstri yasağına uymak üzere hazırlandıklarını bildirdikleri açıklamada, özellikle tıbbi cihazlarda kullanılan piller için “lojistik tedarik zincirinde önemli bozulmalar” olabileceğini belirtti.
Batarya sanayi ve tüketici elektroniği üreticileri de yasağı karşı çıktı.
Havacılık yetkilileri, uzun zamandır pillerin 593 santigrat derece üzerindeki sıcaklıklarda yanma, kendi kendine tutuşma özelliği olduğunu biliyorlardı. Bu ısı uçak yapımında kullanılan alüminyum eritme noktasına çok yakın.
FAA testleri gösterdi ki ısınmış pillerin yaydığı gazlar konteynerlerda birikebilir ve uçağın yangın söndürme sistemlerini devre dışı bırakarak ani ve kontrolsüz patlamalara yol açabilir. Testler sonucunda, dünyanın en büyük iki uçak üreticisi Boeing ve Airbus da dahil olmak üzere üreticileri temsil eden bir örgüt, uçakların lityum pil yangınlarına dayanacak şekilde tasarlanmamış olduğunu ve pil gönderileri kabul etmeye devam etmenin “kabul edilemez bir risk” olduğunu açıkladı.
Lityum-iyon pillerin aşırı ısınmasıyla yaşanan iki ciddi vaka Boeing 787 Dreamliner uçaklarında Ocak 2013 yılında gerçekleşti.
İlk olay Boston‘da park alanındaki boş bir Japon Havayolları uçağında meydana geldi. İkinci olay Japonya’ya acil iniş yapan, All Nippon Airways uçaktğında yer aldı. Düzenleyiciler üç aydan fazla süreyle tüm Dreamliner operasyonlarını askıya aldı.
Uluslararası Pilotlar Dernekleri Federasyonu, ICAO konseyininin kargo taşıyıcı uçakları da dahil ederek yasağı genişletmesini istedi.
Yolcu uçakları üzerindeki gönderi yasağı yanında, ICAO kargo uçaklarıyla sevk edilen pillerin şarjının en fazla yüzde 30 olması gerekliliğini onayladı. Aynı zamanda küçük paketlenmiş piller için de yeni sınırlamalar getirmiştir.