Amerika’da uçağa lazer doğrultmanın 5 yıl hapis ve 250 bin dolar para cezası var. Buna rağmen ülke çapında rapor edilen 3894 ve pilotların rapor ettiği 2750 lazer vakası var.
Peki bu kadar çok insan neden bunu yapıyor? Ve ne kadar tehlikeli, bunun farkındalar mı?
Lazer Işığı kokpite geldiğinde neler olur?
Bu flaş iki gözünü birden alırsa , pilotun ani lazer ışığı karşısında bir şey görmesi mümkün değildir.
En kötü senaryo nedir?
O anda kokpitte bulunan pilot yada pilotlar bu ani lazer ışığı ile görüşlerini kaybederlerse , elinizdeki o küçük yeşil lazer oyuncağı bir uçağın düşmesine sebebiyet verip , uçağın içindeki tüm yolcuların hayatlarına malolabilir.
Sorunsuz sonuçlanan uçuşlarda pilotlar zarar görür mü?
Bu lazer ışıklarının gözde kalıcı hasar yaratması çok kuvvetle muhtemeldir. Mikrosaniyeler içerisinde gerçekleşen retina yırtılmaları o an pilotun uçağı indirmesine şans eseri engel olmazsa da gözdeki bu hasar pilotun meslek hayatını sona erdirebilir.
Ülkemizde de yaşanan bazı olaylar resmi kayıtlarda vardır.
Neden özellikle yeşil lazerler daha zararlıdır?
Yeşil lazerler seminerlerde pointer olarak kullanılan kırmızı lazerlerden çok daha güçlü bir ışık kaynağıdır. Yeşil lazerler yanlış kullanıldığında ölümcül sonuçlara sebep olabiliyor.
Pilotların korunmak için yapabileceği bir şey var mı?
Lazer ışığı yansıması ışık hızında gerçekleştiği için pilotların yapabileceği tek şey bakmamaya çalışmak. Gözbebeklerini koruyabilecekleri herhangi bir yol yoktur.
Neden bu kadar çok insan uçaklara lazer tutuyor?
Birincisi, lazerler hiçbir uyarı olmadan kolayca satın alınabiliyor. İkincisi yarattıkları tehlikenin farkında olmayan çok fazla cahil insan var.
Yaptırımlar?
Ülkemizde uçaklara lazer tutanlara Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 10 bin TL ceza kesiyor.