Uçak ile evcil hayvan nasıl taşınır ?
Günümüzde hava taşımacılığı en uzak mesafeyi bile minimuma indirecek alternatifler sunmaktadır. Yakın bir zaman içerisinde Qatar Airways Auckland – Doha arasında yapmış olduğu uçuş ile 14.535 kilometrelik mesafeyi 18 saat gibi bir süre içerisinde gerçekleştirerek, dünyanın en uzak mesafe uçuşu rekorunu ele geçirmiştir. Hal böyle olunca da yolcular kara, deniz veya demir yolu yerine hav ayolu ile ulaşıma rağbet göstermektedir.
Yolcuların rahatlığının yanında, yanımızda taşıdığımız evcil hayvanlarımızın da rahatlık ve sağlık durumu göz önüne alındığında hava yolu seyahati pozitif bir seçenek oluşturmaktadır. Evcil hayvan taşımacılığı prosedürlerinde hava yolu firmalarının kuralları birbirine son derece benzemektedir. Bugünkü yazımda elimden geldiğince bu farklılıklardan size bahsetmeye çalışacağım..
Öncelikli olarak belirtmek isterim ki, canlı hayvan taşımacılığı kabinde taşıma ve kargo bölümünde taşıma olarak ikiye ayrılmaktadır. Bugün ağırlıklı olarak kendi deneyimlediğim kabinde taşıma şartlarından bahsedeceğim.
Uçak içerisinde canlı hayvanınızı taşımak için yapmamız gereken bazı işlemler mevcuttur. İlk olarak hava yolu çağrı merkezini arayıp taşımak istediğiniz hayvan ile ilgili bilgi almanız gerekmektedir. Şöyle ki bazı hayvanların taşınması IATA veya hava yolunun kuralları gereğince yasaklanmıştır.
Uçak içerisinde taşınması yasak bazı hayvan türlerini belirtmek istiyorum,
Pitbull Terrier
Amerikan Pitbull
Amerikan Staffordshire Terrier
Staffordshire Bullterrier
Bullterrier
Amerikan Bulldog
Dogo Argentino
Fila Brasiliero
Kangal (Karabaş)
Kafkas Çoban Köpeği
Mastiff
Mastino Napoleta
Japon tosası
Brezilya mastısı
Bordo köpeği
Doberman
Bu listeye ek olarak bazı hamile hayvanlar , havaalanı personelinin saldırgan, hırçın, hastalıklı olarak teşhis ettiği hayvanlar da uçağa alınmadan geri çevrilir.
Sadece aynı cinsten ve birlikte yaşama alışkanlığı olan evcil hayvanlarınızı aynı kafeste taşıyabilirsiniz. Birbirine alışkın 2 kuşu ya da 2 kediyi veya 2 köpeği aynı kafeste taşımanız da pekâlâ mümkün.
Bazı ülkerde ise ilgili gümrük otoritesine göre bir takım evraklar talep edilmektedir. Örneğin Türkiye’den İngiltere’ye götüreceğiniz bir canlı hayvan için;
– Sağlık Sertifikası (Third Country Official Veterinary Certificate adlı test Tarım İl Müdürlüğü’nden alınmaktadır.)
– C5 Formu (İngiltere)
– Kuduz Aşısı ve Titrasyon testi ( test sonrası 90 gün bekleme süresi vardır.)
– Mikroçip İmplantı
– Pet sahibi Pasaport ve uçak bileti
– Aşı karnesi
– Dış Parazit Testi. Birleşik Krallık’a gideceği son 5 günde yapılmış olan Dış parazit testi evrakları gerekmektedir.
Genel olarak hava yollarının check-in sistemleri, rezervasyon yapmış olduğunuz uçuşun kalkış saatine 48 saat kala açılır. Her uçuşta canlı hayvan kotası olduğundan ötürü erken aramakta yarar olacağını düşünüyorum. Rezervasyon işlemlerinin yapılması akabinde, kafes ölçüleri ve canlı hayvanın ağırlığına göre kabin içerisinde veya kargo bölümünde uçabileceği bilgisi verilmektedir. Hava yoluna ait ücret tarifeleri değişmekte olup, müşteri hizmetleri servisinden bu konu ile alakalı daha net bilgi edinebilirsiniz.
Kafes içerisindeki canlının X-Ray cihazındaki ışına maruz kalmasını istemiyorsanız, çevresi açık ve net görülebilen kafesleri tercih etmenizde fayda olacaktır. Pegasus kabin içerisinde maks. 6 kiloya izin verirken, Sun Express ve Türk Hava yollarında bu ağırlık 8 kg olarak değişmektedir. Kafes ölçüleri ise;
23x40x55 cm & 45 x 35 x 23 cm 55x40x20 cm aralıklarında olmalıdır.
Rezervasyonunuzu yaptığınız canlı hayvanın taşınma ücreti, havalimanındaki bilet satış bölümüne ödenir.
Uçuş günü geldiğinde kendi kimliğiniz ile birlikte evcil hayvanınıza ait sağlık raporu, varsa aşı kartı ve kimlik kartı check-in bankosunda hava yolu personeline ibraz edilmelidir. Bazı hayvanlar için ise veterinerinizden alacağınız “Uçuş için herhangi bir sağlık sakıncası yoktur “ raporu da işinizi görmeye yardımcı olacaktır.
Eğer evcil hayvanınız kabin içerisindeki azami ağırlığı geçiyor ise, yer hizmetleri personeli tarafından uçak altına, kargo bölümüne yerleştirilir. Evcil hayvanlar uçak altına teslim edilmek üzere sizin yanınızda ya da check-in bankosunda teslim etmiş olduğunuz yolcu hizmetleri görevlisince ilgili sefere aktarılır.
(Kabinde taşınan evcil hayvanlar “PETC” olarak adlandırılır. Kargoda taşınan evcil hayvanlara ise “AVIH” denir. )
Evcil hayvanın uçacak olduğu kompartımanlar uçak tipine göre değişmektedir. Örneğin B737 tayyarelerinde havalandırma ön tarafta olduğundan ötürü 1 ya da 2 no’lu kompartımana yerleştirilir. Geniş gövde uçaklarda ise Hold 5’te yerini alırlar. Kompartımanlardan bulunan ağlara özenle bağlanır ve Harekât memuru tarafından seferi gerçekleştirecek Kaptana “NOTOC” denen Notification to Captain formu verilir. Kaptanın sefer esnasında ısı aralığını ayarlaması açısından bu konu kati önem arz etmektedir.
Peki, daha önce hiçRehber Köpek kavramını duymuş muydunuz?
Fiziksel ya da psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle bir rehber köpekle seyahat etmesi gereken yolcuların, bu gereksinimlerini doktor raporuyla belgelemeleri halinde yararlanabildikleri bir imkândır. Rehber köpekler ücretsiz taşınır. Uçuş esnasında ise tasmalı ve ayakucunda oturarak yolculuk geçirebilirler.
Rehber evcil hayvanlar ise kendi arasında 2 gruba ayrılır;
ESAN: Kabinde yolcuyla birlikte duygusal/psikiyatrik destek amaçlı seyahat eden evcil hayvan
SVAN: Kabinde yolcuyla birlikte hizmet amaçlı seyahat eden evcil hayvan
Saygılarımla
Emre Sanisoğlu