Kore Havayolları’nın geçici 4. çeyrek ve 2023 yılı mali sonuçları
Kore Havayolları, 2023’te 1,23 milyar USD işletme kârı ile 11,3 milyar USD tutarında, 4. mali çeyrekte ise 3,09 milyar USD tutarında rekor düzeyde bir gelir elde etti.
Kore Havayolları, 2023 yılı boyunca 2019’a kıyasla daha yüksek faaliyet kârına ulaştı.
Şirketin 2023 faaliyet kâr marjı, sektör ortalamasını aşarak %10,9 oldu. 4. çeyrekte faaliyet
kârındaki yıllık düşüşün altında ise yıllık performans ve güvenlik performansı hedeflerine
ulaşmaya yönelik teşvikleri de içeren personel maaşlarındaki artış yatıyor.
Ağ kapasitesi, pandemi öncesi seviyelerin yalnızca yüzde 80’ine kadar toparlanmasına
rağmen; yıllık yolcu işletme geliri, yüksek seyahat ve premium sınıf talebinin etkisiyle 2019’a
kıyasla arttı. Kargo faaliyetlerinde, yolcu kargosu kapasitesinin toparlanması ve deniz
taşımacılığının normalleşmesi nedeniyle gelirlerin azalmasına karşın, 2019’a kıyasla yüksek
karlılık seviyesi korundu.
Korean Air, 2023 yılında KRW 14.5751 trilyon (11.3 milyar ABD Doları) tutarında rekor bir gelir elde etti ve işletme karı KRW 1.5869 trilyon (1.23 milyar ABD Doları) olarak gerçekleşti.
Havayolu, ayrıca dördüncü mali çeyreğinde KRW 3.9801 trilyon (3.09 milyar ABD Doları) tutarında rekor bir çeyrek geliri elde etti.
Korean Air’ın kargo işi, küresel tedarik zinciri sorunları, deniz taşımacılığı darboğazları ve sınırlı uçak kargo kapasitesi nedeniyle pandemi sürecinde güçlü bir performans sergiledi. Ancak, pandemi sonrası hava kargo endüstrisinin toparlanmasıyla kargo işletme karı yıllık bazda azaldı.
2023 yılı için Korean Air, 2019’a göre daha yüksek bir işletme karı bildirdi. Havayolunun 2023 işletme karı marjı endüstri ortalamasından daha yüksek olan %10.9 idi. Dördüncü çeyrekteki yıllık bazdaki işletme karındaki azalma, yıllık performans ve güvenlik hedeflerine ulaşma teşviklerini içeren personel maaşlarında artışın bir sonucudur.
Yıllık yolcu iş geliri, ağ kapasitesinin pandemi öncesi seviyesinin sadece %80’ine kadar iyileşmesine rağmen güçlü seyahat talebi ve yüksek premium sınıf talebi tarafından desteklenerek 2019’a göre arttı.
Kargo sektöründe, yolcu kargo kapasitesinin geri dönmesi ve deniz taşımacılığının normalleşmesi nedeniyle gelir azaldı, ancak 2019’a göre daha yüksek bir karlılık seviyesi korundu.
Korean Air, yolcu talebinin ve kapasitesinin Q1’de tamamen toparlanmasını bekliyor. Uzun mesafe talebinin güçlü kalması beklenirken, havayolu zirve kış sezonunda turizm talebinin toparlanmasının geliri artırmaya yönelik tahminlerde bulunuyor.
Korean Air, Güneydoğu Asya ve Japonya’daki popüler turistik destinasyonlara rota yeniden başlatarak ve kapasiteyi artırarak geliri maksimize edecektir. Q1’de, geleneksel ürünler için hava kargo talebinin, yarı iletkenler, otomobiller ve ekranlar gibi, küresel ekonominin zayıflaması nedeniyle belirsiz olduğu bir dönemdeyiz.
Havayolu, geçen yılın sonundan devralınan e-ticaretteki güçlü talebe esnek bir şekilde yanıt verme amacında ve küresel jeopolitik risklerden kaynaklanan tedarik zinciri belirsizliklerine karşı hareket edecektir.