KARS HAVALİMANI’NIN ADI KARS HARAKANİ HAVALİMANI OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ
Kars Havalimanı’nın Adının Kars Harakani Havalimanı Olarak Değiştirilmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete‘de Yayımlandı.
Söz Konusu Karar Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı’nın 05.01.2015 Tarihli Ve 64 Sayılı Yazısı Üzerine Bakanlar Kurulu’nca 26.01.2015 Tarihinde Alınmıştı.
SÜREÇ, BAŞBAKANIMIZIN AÇIKLAMASI Ve TALİMATI İLE BAŞLADI
Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, Kars Havalimanı Yeni Terminal Binasının 29.11.2014 Tarihinde Gerçekleştirilen Açılış Töreninde Yaptığı Konuşmasında, Karslılara Havalimanının Adının “Harakani” Olarak Değiştirileceği Müjdesini Vermişti. Bu Açıklamadan Sonra, Gerekli Mevzuat Düzenlemeleri Hızlı Bir Şekilde Gerçekleştirildi Ve Değişiklikle İlgili Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazetede Yayımlanarak Yürürlüğe Girdi.
EBUL HASAN HARAKANİ KİMDİR?
M.S. 963-1033 ( Hicri 352-425) Yılları Arasında Yaşayan Harakanî’nin Asıl Adı Ali Bin Ahmed Caferdir. Horasan Bölgesinde Bistam Kasabasına Bağlı Harakan Köyünde Doğmuştur. Ebul Kaynaklarda Belirtildiğine Göre Kendisinden Bir Asır Önce Horasan’da Yaşayan Beyazid-İ Bestami’den Etkilenerek Bestami Dergâhında Bir Süre Türbedarlık Yapmıştır.
Türkmenistan’dan Anadolu’ya M.S.11.Yüzyılda Selçuklu Akınları Sırasında ( 1018-1021) Geldiği Anlaşılan Ebul Hasan, Hicri 425 Miladi 1033 Yılında Kars’a 15 Km. Uzaklıktaki Yahnı Dağının Eteğinde Bizans Ordusu İle Yapılan Bir Savaşta Yaralanarak Kars’ta Şehit Olmuştur.
Şahadet Mertebesine Erişen İlk Anadolu Evliyalarından Birisi Olan Ebul Hasan İçin 1064 Yılında Sultan Alpaslan’nın Kars’ı Fethetmesinden Sonra Bugünkü Kaleiçi Mahallesinde Bir Türbe Yaptırılmıştır. Türklerin Anadolu’ya Yerleşmeye Başladığı Tarih Olan 1064’den Önce Anadolu’nun Türkleşmesi İçin Gelen Bu Alperen, 70 Yıllık Ömrünün Tamamında Tasavvufunu İnsan Sevgisi Üzerine Kurmuştur. Nurul Ulum Adlı Eserde Yer Alan “Türkmenistan’dan Şam’a Kadar Yaşayan Birisinin Eline Diken Batsa Acısı Benim Acımdır” Şeklindeki Düşüncesinde Bu Muazzam İnsan Sevgisi İfadesini Bulur.
Ebul Hasan, Anadolu’nun Türkleşmesi İçin Müritleri İle Birlikte Hizmette Bulunmuş Tevazu Sahibi Bir Evliya İdi. O Anadolu’nun Fethi İçin Alperenlik Ruhuyla İlk Tohumları Atmış, Kendisinden Bir Asır Sonra Yaşayan Ahmed YESEVİ’yi De Etkilemiştir. Ebul Hasan’ın Tasavvuf Görüşünü Anlatan Nurul Ulum Adlı Eserden Onun “ Her Kim Bu Dergâha Gelirse Ekmeğini Veriniz, İnancını Sormayınız” Şeklindeki Düşüncesi Daha Sonra Mevlana’da “ Kim Olursan Ol Yine Gel” Şeklinde İfadesini Bulmuştur. Mevlana Şiirlerinde Ebul Hasan Harakani’yi “ Şeyh-İ Din” ( Dinin Şeyhi) Olarak Nitelemiştir. Yine Ebul Hasan Harakani Nurul Ulum Adlı Eserin 6. Bölümünde “ Bana Seni Gerek” Şeklinde İfade Ettiği Allah Sevgisi Yunus Emre’nin Şiirlerinde Şekillenmiştir.
Anadolu’nun Türkleşmesinde Ve Aydınlanmasında Büyük Rol Oynayan Evliya Alperenlerden Birisi Olan Ebul Hasan Harakani, Kars Şehrinin Önemli Değerlerinden Birisidir. (Kaynak: Kars İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Web Sayfası)