87 / 100

Kargo ücretleri için zam beklentisi!

Hava, Karayolu, Denizyolu ile taşıma yapan, ETGB, kurye, mikro ihracat veya kolay ihracat ithalat yapan firmalarımız yoğunluk sebebiyle servis aldıkları servis sağlayıcıları ile kapasite problemleri yaşıyorlar.

Enflasyon almış başını gitmiş. Herşeyde olduğu gibi yakıtta gelen zamlar, köprü ve otoban geçişlerine gelen zamlar, asgari ücrette gerçekleşen artışlar derken zaten şikayet ettiğimiz kargo fiyatlarının artışı devam edecek gibi görünüyor.

Yeni yılda kargo ücretlerine %35- 40 gibi bir oranda fiyat artışı gelebileceği yönünde bir beklentinin olduğu söyleniyor.

E-ticaret üzerine yoğunlaşan ihracatçılarımız için yeni bir süreç başlıyor.

Pandemi de yeni varyantların kargo fiyatlarını nasıl etkileyeceğini hep birlikte göreceğiz.

KARGO FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN SEBEPLERİ NELERDİR? talepler öne çekildi

Artan e-ticaret firmaları talebi arttırdı ve kargo firmaları bu talebi öngöremedikleri için yeterince yatırım yapamadılar.

Yatırım yapabilenler de maliyetleri yükseldikleri için zaten fiyat artışına gitmişti.

Ekim-kasım-aralık e-ticaretin en yoğun olduğu dönemdir.

Pandemi sebebiyle kapanan insanlar bugüne geldiğimizde yapamadığımız tüketimleri yapma ve hatta gelecekte temin etmek istedikleri ürünlerin alımını da öne çektiler.

Bu yüzden talep patlaması yaşandı.

Kargo ücretleri

Yurtdışı kargo ücretleri de artacak

2021 yılı Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre; İhracat, % 33,44 artarak 21 milyar 468 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2021 yılı ihracat hedefimiz 211 milyar dolar.

TL’nin dolar karşısında değer kaybı ihracatı körükledi. Yaklaşan yılbaşı öncesinde dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de yoğun bir e-ticaret hareketi gözlemleniyor. Yurtdışı kargo fiyatlarının artışı söz konusu.

Ticaretin ve e-ticaretin yönü doğu’dan batıya doğru şu anda. E-ticaretin en yoğun yaşandığı bölge Kuzey Amerika.

Ülkemizde Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada‘ya aktarmasız uçan tek havayolu Türk Hava Yolları. Türk Hava Yolları’nın kargo şirketi Turkish Cargo’nun Kuzey Amerika hatları çok yoğun, doluluk oranları tavan yapmış durumda.

Arz ve talep doğrultusunda fiyatların yukarı yönlü olduğunu söylemek için müneccim olmaya gerek yok.

İhracata , özellikle e-ticarete yönelmiş firmalarımız aralık ayı itibariyle kargolarını göndermekte zorlanıyor. Global anlamda yaşanan yoğunluk ülkemize de yansıdı. ETGB, kurye, mikro ihracat veya kolay ihracat yapan firmalarımız yoğunluk sebebiyle servis aldıkları servis sağlayıcıları ile kapasite problemleri yaşıyorlar.

Ne kadar döviz bazında fiyatlandırma yapılsa da artan talep var olan kapasitenin üzerine çıktığı için 2022’de yurtdışı kargo fiyatları için artış trendinin devam etmesi bekleniyor.

Kargo Firmaları Yatırımlarını Arttırıyor

Kargo ücretleri artış beklentisi kargo firmalarının yatırımlarındaki artışı da destekliyor.

Her geçen gün yeni kargo platformları kuruluyor. Daha uygun , daha ekonomik ve daha kaliteli servisler vaadediyorlar.

Büyük firmalar yetişmiş personel sıkıntısı sebebiyle kendi akademilerini kuruyor ve personele yatırım yapıyorlar.

Yabancı firmalar Türkiye pazarındaki gelişmeleri alım yönünde değerlendirmek için firma arayışlarına devam ediyorlar.

AKTİF FİRMA SAYISI ARTTI

Ülkemizde faaliyet gösteren aktif firma sayısı 2021 yılı Kasım ayı itibariyle bir önceki aya göre 7 bin 346 artışla 2 milyon 72 bin 853 olurken, limited şirketler toplam aktif firmaların % 47,4’ünü oluşturmuştur. Hal Kayıt Sistemi’ne kayıtlı kişi sayısında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %7’lik yükseliş kaydedilirken sistemdeki bildirim sayısı ise 16 milyon 801 bin 924 olarak gerçekleşmiştir.

Share.

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

Comments are closed.

Exit mobile version