İstanbul’un yeni havaalanında SITA birinci sınıf teknoloji çözümlerini hayata geçiriyor
Dünyanın en büyük havalimanı 2018’de açıldığında SITA, en gelişmiş havaalanı deneyimini sunacak.
Dünyanın en iddialı havaalanı projelerinden İstanbul Yeni Havalimanı, bölgenin en gelişmiş havalimanını hayata geçirmek için, global IT sağlayıcı SITA‘yı seçti. SITA, havayolu seyahatinin geleceğini sergileyen, dünya çapında bir deneyim sunmak için bu büyük havaalanında, yolcu ve bagaj işleme çözümlerini sunacak.
Yüklenici firma ve yeni havaalanının operatörü olan İGA, inişten kalkışa kadar tüm yolcu işleme ve bagaj yönetim sistemlerini, check-in’den uçağa kabule kadar her şeyi yöneten IT çözümleri tasarlaması ve sunması için, SITA’yı işin başına getirdi. SITA’nın sistemleri, saatte 75 uçuş kalkışını, günde 3.500 uçuş operasyonunu ve uçuş başına 1.000 bagajı destekleyecek. Projenin tüm aşamalarının tamamlanmasının ardından kapasite, her yıl 200 milyondan fazla yolcuya ulaşacak ve dünyanın en büyük havaalanlarından biri haline gelecek.
Ortadoğu, Hindistan ve Afrika’nın SITA Başkanı Hani El-Assaad: “Havaalanları hiç şüphesiz en çok bağlı sistemlerle çalışan alanlardan biri. SITA’nın rolü, yolcu deneyimini ve memnuniyetini arttırırken zahmetsiz havaalanı yönetimi sağlamak, bunun için tüm bu sistemleri sunmak ve bütünleştirmektir. Karmaşıklık olmayacak, böylece İGA gerçekten önemli olana yani “yolcu”ya odaklanabilecek”
Altyapının geliştirilmesinin ilk aşamasında, SITA, yolcular için sorunsuz ve verimli bir deneyim sağlamak için yolcu işleme sistemlerini devreye sokacak. Buna, SITA’nın kalkış kontrol sistemi ve birden fazla havayolunun aynı anda check-in ve boarding altyapısına bağlamasına ve kullanmasını sağlayan ortak kullanım platformu da dahil. SITA ayrıca, güvenlik ve uçağa kabul gibi önemli noktalarda seyahat belgelerini doğrulayacak otomatik kontroller uygulayacak. Toplamda, SITA, yolcuların biniş kartlarının doğrulanması için 1,041 check-in ve boarding noktası ve 90 touchpoint sağlayacak.
SITA’nın en güncel bagaj yönetimi teknolojisi, havaalanına uçan tüm havayollarının yolcularının her aşamada çantalarını takip edebilmelerini sağlayarak IATA’nın 753 numaralı önergesini ilk günden itibaren karşılamış olacak.
Buna paralel olarak, SITA, İGA’nın havalimanı operasyonunun her alanını proaktif bir şekilde yönetmesine izin verecek önemli havaalanı yönetimi çözümleri sunacak. SITA’nın Havalimanı Yönetim Çözümü, İGA’nın havaalanındaki tüm sistemlerden toplanan uçuş verileri bilgisini merkezileştirmesini ve havaalanı kaynaklarını yönetmek için proaktif olarak akıllıca kararlar almasını sağlayacak. SITA, havayolları, yer hizmetleri ve kontrol otoriteleri gibi paydaşlar arasında ortak havaalanı operasyonel hedeflerinin paylaşılması yolunda İGA’nın işbirliğini bir adım daha ileri götürmesine yardımcı olacak.
İGA Genel Müdürü Yusuf Akçayoğlu, “Doğru teknolojiye sahip olmanın yeni havalimanının başarılı bir şekilde işletilmesi ve gelecek on yıllar boyunca da kullanılması için önemli olduğunu biliyoruz.
Ayrıca, yolcularımıza havaalanını keyifli ve zahmetsiz hale getiren yenilikçi sistemlerle, yeni, birinci sınıf tesislerimizden tam olarak yararlanmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Bu işbirliğini başarıyla sonuçlandıracağımıza da eminiz. ”
İGA ‘nın CIO’su Ersin İnankul: “Yeni bir tesis inşa ederken, teknolojiyi veya yeni teknolojileri kullanma fırsatı bulduk, böylece değişen gereksinimleri zaman içinde karşılamaya da hazır olduk. SITA ile çalışarak, gelişen talepleri destekleyen yolcu ve operasyonel sistemlerini hayata geçirerek, İstanbul Yeni Havaalanı’nın uzun vadeli geleceğini güvence altına aldık “dedi.
Yeni havaalanının inşası dört aşamalı olarak gerçekleştirilecek. Birinci aşama, üç pistin ve yılda 90 milyon yolcu kapasiteli ana terminal binasının açılması ile 2018 yılında tamamlanacak. 100’e yakın havayolu, havalimanını açıldıktan sonra kullanmaya başlamayı taahhüt etmiş durumda.
İçerik:www.sita.aero