Zeybekçi, 3. havalimanının yanına e-ticaret ve lojistik merkezi kuracaklarını aynı zamanda Türkiye’nin otomotivde bazı markaların üretim üssü olması için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile beraber düzenlenen ve ihracatın değerlendirildiği dün akşamki toplantıda şu açıklamaları yaptı:

Katar konusunda sıkıntı yok

İkinci çeyrekte birinci çeyrekten daha iyi bir büyüme olması ihtimali yüksek. Katar’a bugün itibariyle 200 kargo uçağı, 20’nin üzerinde gemi ile 15,000 tonun üzerinde gıda ile ilgili sevkiyat yapıldı. Türkiye ile Katar arasında her alanda çok önemli ticari bir dönemin başladığını göreceğiz. Katar’da 2022 dünya futbol şampiyonasında Türkiye’nin aktif şekilde yapım işlerinde yer almasını bekliyoruz. Katar’da ortaya çıkan fırsatlar diğer ülkelerle ilişkimiz için risk oluşturmuyor, Suudi ilgililerle görüşmeler yürütüyoruz; hiçbir sıkıntı yok.

Temmuzda rekor geliyor

Aksi şeyler yaşanmazsa ihracatın 2017’de 155 milyar doların üzerine çıkmasını ümit ediyoruz.

Muhtemelen temmuzda tarihin en büyük ihracat büyümesini göreceğiz.

E-ticaret ve lojistik merkezi

Üçüncü havaalanının yanına e-ticaret ve lojistik için serbest bölge kuracağız. Gümrük Birliği konusunda resmi müzakerelerin 2017’de başlamasını ve 2018’de sonuçlanmasını öngörüyoruz.

Dünya altın ticaretinde merkez olmak istiyoruz, bunun üzerinde çalışıyoruz.

Kredi musluklarının açılması kırılganlığı artırmadı, aksine dayanıklılığı artırdı; sadece finansmanın bir miktar pahalanmasına yol açtı, kısa sürede o da düzelmesini bekliyoruz.

Üretim merkezi haline getireceğiz

Otomotiv sektöründe yatırımlarla ile ilgili güzel gelişmeler var; bu gelişmeler var olan bazı markaların en önemli üretim merkezi haline gelmesi ile ilgili olacak.

İstanbul taşımacılığın yeni merkezi olacak

İstanbul Yeni Havalimanının, proje alanı içerisinde yer alacak kargo şehri ile İstanbul’u uluslararası taşımacılığın yeni merkezi haline gelecek. İstanbul Yeni Havalimanı’nda  kargo uçak park pozisyonları ile tüm kargo şehrinin toplamı, 1,4 milyon metrekare olacaktır. Bu büyüklük, 200 adet uluslararası standartlardaki futbol sahasına tekabül ediyor. Kargo şehri, 35 adet geniş gövdeli kargo uçağının aynı anda operasyon yapabileceği şekilde inşa edilmekte.

Tüm fazlar tamamlandığında Hong Kong’u bile geçecek

DHMİ rakamlarına göre 2016’da Atatürk Havalimanı kargo kapasitesinin 918 ton iken 2017’nin sonuna kadar 1 milyon tona ulaşmasının bekleniyor. İstanbul Yeni Havalimanı ise bu kapasiteyi geliştirmeye açık. Havalimanı  açıldığında 2,5 milyon ton kargo kapasitesine sahip olacak. Şu an dünyanın en büyük kargo hareketine sahip havalimanı, 4,5 milyon tonun biraz üzerinde bir hacme sahip Hong Kong Havalimanı. İstanbul Yeni Havalimanı ise tüm fazları tamamlandığında 5,5 milyon ton kapasiteye sahip olacak.

Share.

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

Comments are closed.

Exit mobile version