Hava Kargo Hakkında Herşey
HavaalanıHavacılık

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Geleceğe Yönelik Planlar ve Hedefler

76 / 100

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Geleceğe Yönelik Planlar ve Hedefler

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda düzenlenen basın toplantısında gazetecilerle buluşan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı CEO’su Alp Er Tunga Ersoy, havalimanının yapım aşamasından günümüze uzanan gelişimini ve geleceğe yönelik hedefleri aktardı.

 

-Havacılık sektöründe 20 yılı aşkın süredir gerek yurt içinde gerekse yurt dışında birçok önemli görevde bulunan Ersoy, Türkiye’de ve dünyada havacılığın geleceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı CEO’su Alp Er Tunga Ersoy’un açıklamalarında öne çıkan ifadeler şöyle:

 

-İstanbul’un 3 kıtanın merkezinde yer almasının havacılık sektörü bakımından çok büyük değeri ve anlamı bulunuyor.

 

-Son yıllarda küresel uçuş ağırlığının Asya ve Afrika’ya doğru kaymasıyla İstanbul, bir “hub” olarak biraz daha öne çıkmaya başladı.

 

-İstanbul Sabiha Gökçen, ekonomik imkanlar sunan havayolu şirketlerinin de tercihiyle önemli bir aktarım merkezi haline geldi.

 

-İstanbul’un ana uçuş noktalarına yakın olması ve farklı bağlantılarla eriştiği destinasyon sayısının çeşitlendirilebilmesi, havalimanımızın geleceğe dair çok güçlü potansiyelini işaret ediyor.

 

-Dünya havacılık sektöründe agresif bir büyüme yaşanıyor. ISG’de de büyüme hızının çok yüksek olması bazı özel dönemlerde kapasiteyi zorlamakta. Buradaki tüm geliştirme noktalarını detaylı analiz ediyoruz.

 

-Testleri süren 2.pistin aktif kullanımı ile birlikte havalimanı yerleşkesinde kapasite artırım ihtiyacı çok daha belirgin hale gelecek. Bu konuda havalimanımızda yetkili otoritelerin değerlendirmelerine göre adımlar atılacaktır.

 

 

-Her gün on binlerce kişinin kullandığı bir tesisin alt yapısını tüm operasyonlar sürerken yenilemek çok zor bir çalışma. Yaklaşık 14 yıldır hizmet veren havalimanımızda ihtiyaç duyulan alanlardaki yenileme çalışmalarını etkin önlemlerle birlikte belirli bir noktaya getirdik. Konforu artırmaya yönelik çalışmalarımızı planlı şekilde sürdürüyoruz.

 

-İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı diğer havalimanları gibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne bağlı değil. Düzenleme ve denetim sorumluluğu Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı altında yer alan HEAŞ tarafından yürütülüyor. Dolayısıyla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda karar süreçleri, bu statüsünden kaynaklı olarak Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne bağlı havalimanlarından biraz daha farklıdır.

 

-ISG’yi şehir içi ulaşım çeşitliliği ve merkezlere olan yakınlığıyla “Şehrin Havalimanı” olarak lanse ettik fakat bu söylemi artık “şehirlerin havalimanı” olarak değiştirme ihtiyacı doğdu. Konumu dolayısıyla İstanbul dışında 23 milyondan fazla insan, ISG’ye 2 saatlik ulaşım mesafesinde yaşamaktadır. Mega kent İstanbul dışında Gebze, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Bilecik, Yalova, Düzce de ISG’nin kapsamı alanındadır.

 

-Şehir içinde metro ve otobüs hatlarının yanı sıra çevre illerle güçlü ulaşım bağlantıları bulunan ISG’nin daha kompakt olması – yani havalimanına vardıktan uçağa binene kadar geçen sürenin daha kısa olması; seyahati kolaylaştırması, zaman kazandırması gibi çok önemli avantajları bulunuyor.

 

-ISG’nin bu avantajlarını geliştirerek İstanbul’u dünyanın ve Türkiye’nin farklı şehirlerine daha çok bağlantı ile bağlamayı, konforlu, kolay ve hızlı ulaşımın ana adresi haline getirmeyi hedefliyoruz.

 

-Yerleşkede ihtiyaç duyulan kapasite artırım çalışmalarıyla birlikte İstanbul Sabiha Gökçen’in Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Asya ve Afrika’nın en büyük aktarma merkezlerinden biri haline gelmesi işten değil.

 

-Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda pek çok etkenin üst üste gelmesi sonucu yaşanan yoğunluğun yükünü tüm ekiplerimizle birlikte büyük gayretle hafifletmeye çalıştık. ISG’de mevcut alanlarımızda görevli personel sayısını artırarak, güvenlik noktalarındaki cihaz sayımızı artırarak ve çeşitli optimizasyonları hayata geçirerek havalimanına girişten uçağa gidişe kadarki süreci kolaylaştırmak için çaba gösterdik.

 

-Havalimanındaki yenileme ve optimizasyon çalışmalarımız, mevcut trafiği olumsuz etkilemeyecek şekilde planlanarak yürütülmektedir.

 

-Mevcut terminal tesislerini geliştirmek için 24 projenin, yaklaşık 35 milyon euro yatırımla aşamalı olarak 2025 yılının ilk yarısında tamamlanması hedeflenmektedir.

 

-Nisan  ayında eski terminal binası önündeki 474 araç kapasiteli otopark kullanıma açıldı. Yaklaşık 7 milyon euro yatırımla kapasitenin yüzde 20 artırılması için çalışılıyor.

 

ISG’nin tarihi

 

-İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Sivil Havacılık Merkezi (İTEP) kapsamında geliştirilecek olan Teknokent’in ilk aşaması olarak inşa edilerek 8 Ocak 2001 tarihinde hizmete açılmıştır.

 

-ISG, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)’nin mülkiyetinde olmayan tek havalimanıdır.

Havalimanının düzenleme ve denetim sorumluluğu Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) altında yer alan HEAŞ (Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. tarafından yürütülmektedir.

 

-Havalimanının başlangıç altyapısı; 3 milyon dış hat yolcu, 500 bin iç hat yolcu ve 90 bin ton kargo kapasitesi olarak planlanmıştır.

 

-2008 – 2009 yılları arasında Limak-GMR-MAHB Konsorsiyumu tarafından yönetilen ISG, Malezya Havalimanları’nın (MAHB) 31 Aralık 2014’te hisselerinin tamamını satın almasıyla yeni bir döneme girdi.

 

-2018 yılına kadar yatırımlar artırılarak terminal kapasitesi yıllık 41 milyon yolcuya çıkarıldı. Bilgi işlem sistemleri ve operasyonel gereksinimler iyileştirildi.

 

-2020 yılında yaşanan pandemide 4 ay kapalı kalan ISG’de bu süreç, işten çıkarma yapılmadan yönetildi.

 

-25 Aralık 2023’te açılan 2. pistin test çalışmaları sürüyor.

2024 yılında terminal tesislerini geliştirmek amacıyla yaklaşık 12 milyon euro yatırımla “Yolcu Akışını İyileştirme Peojesi” (Decongestion Project) ve BHS (Şut Altı) projesiyle bagaj geçiş süresi hızlandı.

 

Daha önce 88 adet olan X-Ray cihazlarına 22 adet ilave edilerek toplam sayı 110’a çıkarıldı.

 

Rakamlarla ISG

 

-Türkiye’nin ikinci, Avrupa’nın dokuzuncu en yoğun havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen (ISG) Uluslararası Havalimanı, 2023 yılını 37,1 milyon yolcu rekoru ile tamamladı.

 

-Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe)’un açıkladığı Haziran 2024 hava trafik raporuna göre yolcu sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6 artışla 19.835.915 kişiye ulaştı. ISG, ACI EUROPE’un yılda 25 milyon ila 40 milyon yolcu ağırlayan ‘mega havalimanları’ kategorisinde pandemi öncesine (2019 yılının ilk yarısı) kıyasla ilk yarıda yolcu trafiğinde yüzde 18,5 ile en yüksek artışı bildiren 2. havalimanı oldu. Bu yılın ilk 7 ayında ISG toplam 23.5 milyon yolcuyu misafir etti (Dış hat: 12.2 m (%52), İç hat : 11.3m  (%48)).

 

-ISG, 40 iç hat ve 125 dış hat bağlantısı ile toplam 165 destinasyonu İstanbul ile bağlıyor.

47 hava yolu şirketiyle 55 ülkede 125 dış hat noktasına bağlantı sağlanıyor.

-Türkiye’nin en büyük 2. taşıyıcısı Pegasus Hava Yolları ve %100 THY iştiraki AJet’in ana üssü durumunda.

 

Malezya Havalimanları Holdings Berhad (MAHB)

 

-İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın 2032 yılına kadar işletmecisi olan Malezya Havalimanları Holdings Berhad (MAHB)’ın havalimanı işletmeciliğinde 31 yıllık tecrübesi bulunuyor.

 

-Dünyanın en büyük havalimanı gruplarından biri olan MAHB, Malezya’da aralarında dünyanın en yoğun 12. havalimanı olan Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı’nın da bulunduğu, 6’sı uluslararası olmak üzere toplam 40 havalimanını başarıyla yönetmektedir.

 

– Malaysia Airports Holdings Berhad tarafından işletilen Kuala Lumpur Havalimanı, 1998’deki açılışından bu yana dünyanın en iyi 10 havalimanı arasında yer alıyor. Havalimanı ayrıca 2005 – 2006 yıllarında kendi kategorisinde (25 milyon yolcu) üst üste iki yıl “Dünyanın En İyi Havalimanı” ödülünü aldı.

 

-Şirket, kargo taşımacılığında 1 milyon ton hizmet veriyor. 44 milyon yolcuya ve 47 havayoluna 100’den fazla bağlantı sağlıyor.

 

-Türkiye’de İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nı yöneten MAHB ayrıca daha önce Aéroports de Paris Management SA ile yaptığı bir ortak girişim düzenlemesi aracılığıyla Angkor Uluslararası Havalimanı, Hindistan’daki Haydarabad Uluslararası Havalimanı, Hindistan’daki Delhi Uluslararası Havalimanı, Maldivler Uluslararası Havalimanı ve Kamboçya’daki Phnom Penh Uluslararası Havalimanı için havalimanı yönetim hizmetleri sağladı.

 

-MAHB sahip olduğu tecrübeyi, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın güçlü potansiyeliyle harmanlayarak Türkiye ve dünya havacılık sektörüne değer kazandırma isteğiyle çalışmalarını yürütmektedir.

 

-İstanbul Sabiha Gökçen, Malezya Havalimanları’nın uluslararası alandaki en büyük yatırımıdır.

Grup, bugüne kadar 544 milyon euro yatırım yaptı.  (2018: 25 milyon euro, 2024: 35 milyon euro yatırım, bugüne kadar ödenen kira bedeli 1,28 milyar euro, her yıl ödenen kira bedeli 133.9 milyon euro İmtiyaz süresi bitimi: Ağustos 2032’ye kadar) Savunma Sanayii Başkanlığı ile bugüne kadar ödenen gelir paylaşımının tutarı 170 milyon eurodur.

 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda Geleceğe Yönelik Planlar ve Hedefler 10 Eylül 2024

Alp Er Tunga Ersoy Özgeçmiş

 

Alp Er Tunga Ersoy, 24 Haziran 2024 tarihi itibarıyla İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na (İSG) Genel Müdür (CEO) olarak atandı.

 

Sayın Ersoy, havalimanı yönetimi konusunda uluslararası deneyime haizdir. 24 yıllık havalimanı işletmecilik kariyerinin son 18 yılını yurt dışında farklı ülkelerdeki havalimanlarında; Gürcistan (Tiflis ve Batum), Kuzey Makedonya (Üsküp ve Ohrid) ve Kazakistan’da (Almatı) üst düzey yönetici olarak geçirmiştir.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu