Yeni havalimanları, Milli Bölgesel Uçak Projesi, Türkiye’yi uluslararası alanda uçuracak. Hava trafiğinde gelişim beklentileri, Avrupa ortalamalarının çok üzerinde görünüyor.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) analizine göre, gelecek beş yıllık dönemde Avrupa hava trafiğindeki yıllık ortalama artış yüzde 3.4 olarak öngürülürken, Türkiye’de bu oran yüzde 5.8’i bulacak. İç hat uçuşlarında 19 milyon yolcu ile Avrupa’nın lideri olan İstanbul, 3’üncü havalimanıyla birlikte dışhatlarda da en büyükler arasına girecek ve 2032’de hava trafiğinin en yoğun olacağı 89 şehir arasında olacak.
TOPLAM 150 MİLYON KİŞİ UÇTU
Geçtiğimiz yıl iç hat ve dış hat yolcu taşımacılığında 150 milyonun üzerinde kişi, Türkiye’deki havalimanlarını kullandı. İç hat uçuşlarında yolcu sayısı yaklaşık 80 milyon, dış hatlarda ise 75 milyon oldu. Yılın ilk 5 ayında iç ve dış hatlarda yolcu sayısı 63 milyonu aştı.
DHMİ’nin 2015-2019 Stratejik Planı’nda, Türkiye’nin coğrafi avantajına dikkat çekilirken, “Gelecekte düşük maliyetli taşıyıcıların paylarını arttırmaları beklenmektedir” tespiti yapıldı. Avrupa iç hat yolcu sıralamasında Atatürk Havalimanı’nın ilk sırada, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın dördüncü, Esenboğa Havalimanı onuncu sırada.
Yılda ortalama yüzde 5.8
DHMİ analizinde, “Önümüzdeki 5 yılda Avrupa hava trafiğindeki yıllık ortalama artışın yüzde 3.4 olacağı tahmininde bulunulmaktadır. Türkiye’ye ilişkin gelecekteki beklenti ise yüzde 5.8 artış olacağı yönünde” denildi.