Avrupa’dan Çin’e kadar, Orta Doğu’nun da dahil olduğu bölgedeki en önemli havacılık platformu olan Airex, Ana Sponsor Türk Hava Yolları’nın tavsiye ve teşvikleri ile, İstanbul’un bir havacılık merkezi olarak öneminin altını çizmek amacıyla, 2014 yılından başlayarak ISTANBUL AIRSHOW adıyla düzenlenmeye başlamıştır. 1996 yılından bu yana her iki yılda bir düzenlenen ISTANBUL AIRSHOW, Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı ve Havacılık Endüstrisi Tedarik Zinciri Platformu, her iki yılda bir olduğu gibi Atatürk Havalimanı, Genel Havacılık Apronu’nda, 6-9 Ekim 2016 tarihleri arasında düzenlenecektir.
İyi haftalar. İstanbul Airshow için son 3 gün… #Son3Gün
Have a nice week. Last 3 days for Istanbul Airshow… #Last3Days #IAS2016 pic.twitter.com/LoGzqw8F1X— Istanbul Airshow (@IstanbulAirShow) October 3, 2016
Avrasya’da hem havacılık hem de havalimanı endüstrisi alanlarında öncü durumda olan Türkiye, bunu son 10 senede havacılık sektöründe gerçekleştirilen büyük atılım ile ortaya koymuştur. Özellikle Türk Hava Yolları, gerçekleştirdiği yüklü uçak alımları ve 120 ülke’de 243 farklı noktaya yaptığı uçuşlarla, yalnızca bölgenin değil, Dünya’nın en önemli havayolu şirketlerinden biri haline gelmiştir. Bu yeniden yapılanma ve gelişim sürecinde en büyük güç ,İstanbul “markası” ve İstanbul’un havayolu taşımacılığı için eşsiz konumu olmuştur. 2012 yılında Dünyanın en hızlı büyüyen havalimanı %21 ile İstanbul Atatürk Havalimanı olurken, bu büyüme yalnız İstanbul ile sınırlı kalmamış, Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA) 2012 yılına ait hava taşımacılığı istatistiklerine göre, yolcu trafiğini en çok arttıran ülkeler kategorisinde Türkiye, toplam 115.507.708 yolcu ve yüzde 16.7 lik büyüme ile üçüncü sırada yer alarak dünya üzerindeki en önemli havacılık merkezlerinden biri olma potansiyelini gözler önüne sermiştir.
İyi pazarlar… #PazarKolajı
Happy Sunday… #SundayCollage#IAS2016 ✈ #Airbus #A380 pic.twitter.com/oncGM0EioZ— Istanbul Airshow (@IstanbulAirShow) September 4, 2016
İstanbul’a yapılacak 3. Havalimanı Projesi 22 milyar dolarlık rekor bir teklif ile ihaleyi kazanan LİMAK OGG, havalimanının 2017 yılından itibaren aktif hale geleceğini belirtmiştir.
Toplamda yapılacak olan 11 milyar dolarlık yatırımla, yıllık 150 milyon yolcu kapasitesi, 500 uçak park alanı, toplam 6 pisti ve 1.5 milyon metrekare toplam kapalı alanı ile 3. Havalimanı, dünyanın en prestijli ve en büyük havalimanlarından biri olacak proje, önümüzdeki 10 yıl içinde Avrupa’nın en önemli havacılık ve inşaat projelerinden biri olacaktır. Bu doğrultuda, birçok farklı iş kolunda, yerli yabancı birçok firmaya iş olanakları ve istihdam yaratma şansı sunacaktır.
Türk havalimanları endüstrisinin yap-işlet-devret döneminden günümüze kadar kaydettiği gelişme, özellikle kamu-özel sektör işbirliği bağlamında, dünya çapında örnek alınacak bir nitelik taşımaktadır. Bu süreçte, gerek DHMİ, gerekse başta TAV Havalimanları Holding olmak üzere, özel terminal operatörlerimiz; ihraç edilebilecek boyutlarda büyük bir know-how ve tecrübe kazanmıştır. Türk inşaat sektörü ise zaten uzun yıllardır, havalimanı ve terminal projeleri dahil, yurt dışında birçok taahhüt işini başarıyla tamamlamış, uluslararası bilinirliği en yüksek sanayi kollarından biri haline gelmiştir. Paralelinde, taahhüt firmalarına yönelik mal ve hizmet sağlayan birçok alt yüklenici de konularında uzmanlaşmış ve uluslararası arenaya çıkmaya hazır hale gelmiştir.
#İyiPazarlar #PazarKolajı#HappySunday #SundayCollage#IAS2016 ✈️ pic.twitter.com/Us2Hx74BLG
— Istanbul Airshow (@IstanbulAirShow) August 28, 2016
Havacılık endüstrisi tedarik zinciri sektörü, Türkiye’de son yıllarda büyük ivme ile büyümekte olan bir başka pazardır. Başta Türk Teknik’in çaba ve destekleriyle birçok firmanın tedarik zincirine katılmaları, yedek parça ve parça üretimine girmeleri ve dünya devi hava aracı üreticileriyle anlaşmalar yapıp, bu firmaların üretim süreçlerine ürettikleri parçalarla katkıda bulunmaya başlamaları ile pazarda kendilerine yer bulmaları büyük önem taşımaktadır. Bu sektörde gelişimin ve büyümenin önündeki en önemli zorluk, sertifikasyon süreci olarak göze çarpmaktadır. Türk Teknik’in yan firmaları olan TSI ve TCI, üretim süreçlerinde, sertifikasyon konusunda büyük tecrübe kazanmış ve üretimlerini tamamlamışlardır. Şu anda TSI’ın üretmiş olduğu koltuklar, uçaklara monte edilmeye hazır durumdadır. Kazanılan birikimin paylaşılarak büyütülmesi, Türk Havacılığı’nın 2023 hedefleri doğrultusunda kendi uçağını üretme hedefine yaklaşması anlamı taşımaktadır.
Yurt içinden ve yurt dışından bir çok karar verme yetkililerin ziyaret edecekleri; Dünya’nın önde gelen hava aracı ve motor üreticilerinin katılacakları ISTANBUL AIRSHOW, Türkiye’de havacılık sektöründe yaşanmakta olan önemli gelişmelerin ve 2023 yılı hedeflerinin ışığında, havacılık endüstrisinin sivil yönüne odaklanan bir platform oluşturmak; öncelikli olarak Avrasya ve Orta Doğu pazarlarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere, 6-9 Ekim 2016 tarihleri arasında 10. kez düzenlenecektir.