İRAN’DAKİ KAOS LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜ DE VURUR!
İran’da günlerdir süren olaylar, şiddetini arttırmaya devam ediyor. Gösterilerin sürdüğü bilgisi Türk medyasında yer alırken hayatlarını kaybedenlerin sayısı artıyor. İranlı yetkililerin, olaylara karşı sert önlemler alabileceği, ayaklanmaları bastırmak için geniş çaplı müdahalelerin söz konusu olabileceği hatta İran’ın kapılarını tamamen kapatabileceği de olası sonuçlar arasında yer alıyor.
Türkiye ile İran arasındaki güçlü ekonomik ilişkilere dikkat çeken Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener hem dış ticaretin hem de lojistik sektörünün bu olumsuz durumdan etkilenebileceğini belirtti.
İran’da yaklaşık bir haftadır süren olaylar, tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye’nin gözünün de bölgeye çevrilmesine neden oldu. İran’daki iç karışıklığın ülke geneline yayılması komşu ülkelerde endişe yaratırken, İran’ın dünyaya tüm kapılarını kapaması da olasılıklar arasında yer alıyor. Doğu-Batı eksenli uluslararası ticaret akışının önemli aktörlerinden biri olan İran’da yaşanan gerginliğin Türkiye ekonomisine de etki edebileceğini belirten Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, “Haberleri endişe ile takip ediyoruz. Öncelikle komşu ülkelerimizden birinde yaşanan toplumsal gerginlik hepimiz için üzücü ve kaygı verici. Olayların bir an evvel durulmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.
Geçtiğimiz yıllarda Irak ve Suriye’de yaşanan gerginliklerin ülke ekonomimize verdiği zarara da dikkat çeken Emre Eldener, “İran, komşumuz olmasının yanı sıra Ortadoğu’nun en güçlü ekonomik aktörlerinden biri. 2016’da İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması lojistik sektörü açısından umut veren bir gelişme olarak karşılanmıştı. Çünkü İran ülkemiz üzerinden geçen ulaştırma hatları sayesinde Avrupa’ya bağlanıyor. Aynı şekilde Avrupa’dan İran’a yük akışı da Türkiye üzerinden geçerek transit yük trafiğini arttırıyor” dedi.
İran’ın dış ticaretimizde de önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Emre Eldener, “Ambargo uygulandığı dönemde 15 milyar dolara gerileyen ticaret hacmimizin ambargonun kaldırılmasının ardından 30 milyar doları bulması umuluyor. Aynı zamanda ikili ekonomik ilişkilerimiz çerçevesinde son yıllarda birçok Türk firması bölgede kayda değer yatırımlar gerçekleştirdi.
Antrepo ve filo yatırımları yapıldı.
Ayrıca Suriye’deki olaylar nedeniyle güneyde atıl kalan filolar, İran’la artan ticaret hacmimiz sayesinde yeniden hareketliliğe kavuştu. Ancak bölgenin yeniden güvelik tehdidi altına girmesi özellikle karayolu taşımacılığı faaliyetlerini zedeleyecektir. Bu nedenle olayların ülke geneline yayılması öncelikle insani olarak ardından da ekonomik olarak bizi endişelendiriyor” dedi.
UTİKAD Hakkında;
1986 yılında kurulan Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD); lojistik sektörünün en önemli sivil toplum kuruluşlarından birisi olarak Türkiye’de ve uluslararası alanda kara, hava, deniz, demiryolu, kombine taşımacılığı ile lojistik hizmetler üreten firmaları aynı çatı altında toplamaktadır. UTİKAD, üyelerine verdiği hizmetlerin yanı sıra, lojistik sektörünün dünya çapındaki en büyük sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu’nun (FIATA) Türkiye temsilciliğini üstlenmiş ve ülkemizi FIATA Yönetim Kurulu’nda temsil etmektedir. Ayrıca Avrupa Taşıma İşleri Organizatörleri, Taşımacılık, Lojistik ve Gümrükleme Hizmetleri Derneği (CLECAT) üyesi ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Lojistik Sağlayıcıları Dernekleri Federasyonu (ECOLPAF) kurucu üyesidir.