İran’ın kendisiyle çelişen edebiyat politikası bir yandan halkı okumaya teşvik etmek için girişimlerde bulunup ve halka ücretsiz kitaplar dağıtırken, diğer yandan pek çok popüler kitabı yasaklıyor ya da içeriğini değiştiriyor. Bu çelişkili uygulamalara bir yenisini eklemeye hazırlanan İran, gençlere edebiyat sevgisi aşılamak için dünyanın en büyük kitapçısını Tahran’da açmaya hazırlanıyor.
Toplam 3 milyon dolar harcanarak gerçekleştirilecek olan proje 45 bin metrekarelik bir alana inşa edilecek. Bu alanda kitap satışının yanı sıra tiyatro gösterileri için bir sahne ve akademisyenlerin çalışmalar düzenlemesi için dört araştırma departmanı da bulunacak. Projeye Bağ-ı Kitab (Kitap Bağı/Bahçesi) adı verildi.
Guinnes Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın en büyük kitapçısı unvanının en son sahibi New York’taki Barnes & Nobleşubesiydi. Bu yapı 14 bin 330 metrekarelik boyutuyla Tahran’da inşa edilecek kitapçının yaklaşık üçte biri boyutundaydı.
İranlı kitapseverler bu müdahalelerden dolayı, diledikleri kitapları orijinal halleri ile okuyabilmek için yasa dışı yöntemlere başvurmak zorunda kalıyor. Pek çok İranlı, sansür uygulaması olmayan Afganistan’dan getirilen kitapları okurken bazıları da yurt dışından gelen yakınlarına kitap siparişi veriyor. Bu kitaplar ülkeye valizlerde gizlice sokuluyor.