Bilgisayar bilimcisi Tim Berners-Lee, 1989 yılında tüm dünyayı birbirine bağlayacak internet ağı (World Wide Web) projesini, CERN araştırma enstitüsündeki bilimcilere sundu. Bu önerinin ardından dünyanın ilk web sitesi 20 Aralık 1990’da Berners-Lee’nin kendi bilgisayarı üzerinden yayına başladı.

Bu sırada içeriklere dışarıdan erişmek mümkün değildi. Kısa bir süre sonra 10 Ocak 1991’de sistem diğer fizikçilere ve bazı üniversitelerin kullanımına açıldı. Bilimciler bu ağ üzerinden iletişim kurabiliyordu. Ancak World Wide Web (dünyayı saran ağ) hala asıl amacına ulaşıp dünyayı birbirine bağlayamamıştı.

Bildiğimiz anlamda web’in doğuşu

6 Ağustos 1991’de Berners-Lee, World Wide Web (www) ağını anlatan ve nasıl kullanıldığını açıklayan bir yazıyı alt.hypertext haber grubuna gönderdi. Böylece bugün halen kullanmakta olduğumuz sistem ilk kez halkın kullanımına açılmış oldu.

Bu tarihten itibaren yaygınlaşan internet ağı bugün dünya nüfusunun yarısı tarafındankullanılıyor. Diğer yarısına erişmek için de çalışmalar yürütülüyor. 6 Ağustos 1991’de resmi olarak başlayan bu yeni dönem, geçtiğimiz günlerde 25 yaşını doldurdu.

                                                           Tim Berners-Lee tarafından web sunucusu olarak kullanılan ilk bilgisayar.

“Özgürlüğe ihtiyacı var”

World Wide Web’in babası olarak bilinen Berners-Lee ise bu teknolojiyi gerçek bir insana benzetiyor. “Artık bir genç yetişkin oldu ve tüm genç yetişkinler gibi özgür olmayı talep ediyor.” diyen Berners Lee, web kullanıcılarının web üzerinde de insan haklarına ihtiyaç duyduklarını ve son dönemde buna vurgu yapıldığını ifade ediyor.

World Wide Web üzerinde yayın yapan ilk web sitesinin görüntüleri maalesef bulunmuyor ancak 1992’de alınan bir ekran görüntüsü World Wide Web Konsorsiyumu sitesindengörülebilir. İlk web sitesinin yayına alındığı adres olan info.cern.ch halen kullanımda ve tarihi amacına hizmet ediyor. Bu adres üzerinden web’in ilk yılları ve CERN hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Kaynak: CNN, CERN
Share.

Comments are closed.

Exit mobile version