İGA,  bagaj izleme çözüm ortağı olarak SITA’yı atadı.

Havaalanı Şubat 2018’e kadar ilk uçak inecek ve yılda 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.

Yolcu kapasitesi yılda 150 milyon yolcuya ulaşabileceği ve hatta  200 milyona kadar da arttırılabilecek.

En yoğun olduğu anlarda , saatte 75.000 den fazla bagaja hizmet verilecek.

SITA’nın IT altyapısını kullanarak, check-in, transfer ve varış aşamaları dahil olmak üzere yolculuğun tüm noktalarında bagaj takibini mümkün kılacak.

Havayolları ayrıca bagajların yolculuğun her adımında nerede olduğunu ve IATA 753 numaralı Karar uyarınca takip edebilecekler.

İGA Havalimanları CIO’su Ersin İnankul:

“Yeni bir tesis inşa ederken, yeni teknolojileri karşılayacak bir teknoloji veya kapasite uygulama fırsatı bulduk. Olması gereken teknolojilerden biri. Haziran 2018 tarihine kadar teslim edilecek IATA 753‘e uyumlu bagaj takibi teknolojisine sahip olunacak. Havayollarına bir hizmet olarak, operasyonun ilk günden itibaren gereksinimleri karşılamak için teknolojiyi uygulamak için SITA ile ortaklık yaptık. ”

SITA Orta Doğu, Hindistan ve Afrika Havalimanları Başkan Yardımcısı Jihad Boueri :

“Bagaj, teknolojinin yolcu deneyimini geliştirdiği önemli bir alandır. Havayolları ve havaalanları, yolculara bagajların son durumuyla ilgili gerçek zamanlı bilgi akışı sağlayacak. ”

SITA’nın 2017 Bagaj Raporu, havayolları tarafından yapılan bagaj yönetiminin, teknoloji yatırımlarına odaklandığı 2016 yılında küresel olarak yeniden geliştiğini gösterdi. Rapora göre, hatalı bagaj işlemleri 2016’da bin yolcu başına 5.73 bagaj, bir önceki yıla göre% 12.25 azalmış ve şimdiye kadar kaydedilen en düşük değer erişilmiştir.

Toplam uzunluğu 42 km olan İstanbul Yeni Havalimanı Bagaj Taşıma Sistemi, yılda 90 milyon yolcu bagajının işlenmesini sağlayabilecek ve günün en yoğun saatlerindeki bagaj akışının rahat bir şekilde taşınmasını sağlayacak bir özellikte olacak.

Share.

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

Comments are closed.

Exit mobile version