IATA, havayollarının 2016 yılında 40 milyar dolar gibi rekor bir kâr açıklanmasını bekliyor.
Sektörün en önemli kuruluşu IATA başkanı Perşembe günü yaptığı açıklamada küresel havayollarının bu yıl neredeyse 40 milyar dolarlık rekor kâr açıklamasını beklediklerini söyledi ancak sektörü, terörizm, petrol fiyatlarında keskin artış gibi tehditlere karşı da uyardı.
1 Eylül’de Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin dizginlerini eline alan Alexandre de Juniac, aynı zamanda Güneydoğu Asya ülkelerini de, bölgedeki hızlı büyüyen hava yolculuğu talepleriyle başa çıkmak için, altyapıya yatırım yapmaya çağırdı.
Singapur’da grup sempozyumunda konuşan eski Air France-KLM CEO’su, havayolu endüstrisinin dünya çapında 2015 yılında 35.3 milyar dolar olan toplu net kârının, bu yıl 39.4 milyar doları bulacağını söyledi.
Görevini Tony Tyler’dan devraldığından bu yana yaptığı ilk uluslararası açış konuşmasında de Juniac, taşıyıcıların en büyük gideri olan yakıt maliyetlerinin, petrol fiyatlarındaki keskin düşüşünden yararlanarak azaldığını, yavaş küresel ekonomik büyümeye rağmen, esnek bir seyahat pazarı oluşmasından faydalandıklarını söyledi.
IATA verilerinin dünyadaki havayollarının yakıt maliyetlerinin, petrol fiyatlarının zirve yaptığı ve bir varil petrolün 100 doların üzerine çıktığı 2014 yılından yüzde 44 aşağıda kalarak, bu yıl 127 milyar dolara seviyesine gerileyeceğini gösterdiğini söyledi.
IATA, 2004 yılından bu yana ilk kez, yakıt giderlerinin, havayolu toplam işletme maliyetinin yüzde 20’sinden daha azını oluşturacağını söyledi.
Petrol fiyatları küresel tedarik fazlalığı ve aşırı üretim nedeniyle, Şubat ayında varil fiyatı 30 doların altında kalarak, son 13 yılın en düşük seviyesine gelmişti.
Ama gelecek için dikkatli olunması adına bir uyarı geldi.
Juniac “Ben güzel zamanlara bir son tahmin etmek için burada değilim, ama bunun sonsuza dek süreceğini beklemek de ne kadar gerçekçi olur?” dedi.
“Petrol fiyatları aniden düştüğü gibi hızla yükselirse ne olur? Ya da terörist faaliyetler yoğunlaşır ve daha da yayılırsa? Ekonomide büyük bir sert düşüş yaşanırsa ? Ne olur? Küresel bağlantı için yaşanan talep söylemi devam eder mi?
IATA başkanı, aynı zamanda Güneydoğu Asya hükümetlerini, düşük maliyetli taşıyıcılar tarafından taşınan yolcu sayısındaki hızlı artışa ayak uydurmak için, havaalanları ve hava trafik kontrol sistemlerine yatırım yapmaya çağırdı.
Asya ekonomisindeki büyüme yavaşlıyor olsa da ,orta sınıfta, daha uzaklara seyahat etmek gibi, seyahat talepleri hızla artmış bulunmaktadır.
Juniac yaptığı konuşmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Biz, yolcu sayısındaki artış ve mevcut altyapının kapasitesi arasında genişleyen bir boşluk olduğundan endişe ediyoruz”dedi.
Asya’nın ardında, lider uçak üreticisi Boeing’in de son zamanlarda ” 20 yıl içinde dünyanın trilyon dolarlık havacılık pazarı” olacağını söylediği Çin var.
Dünyanın en kalabalık ülkesinin 2035 yılına kadar 6.800 yeni uçak satın alarak, 1.03 trilyon dolar değerinde ticaret yapması bekleniyor.