68 / 100

Havalimanlarında Bekleme Psikolojisi

Cenevre Havalimanı’nda check-in işlemlerimizi tamamladıktan sonra güvenlik kontrol noktasına yöneldiğimizde, karşımıza oldukça uzun bir kuyruk çıktı. Yanımdaki kuzenlerim, ne kadar uzun süre bekleyeceğimizi düşünerek homurdanmaya başladılar. Kuyruğun uzunluğunu, kaç tane x-ray cihazının aktif olduğunu ve cihazlardaki geçiş hızını göz önünde bulundurup, “Tam 15 dakika sonra sıra bize gelir,” dedim. Ve tam tahmin ettiğim gibi, 15 dakika sonunda eşyalarımızı x-ray cihazına koymaya başladık.

Eğer yanlarında olmasaydım ve 15 dakika bekleyeceğimizi söylemeseydim, büyük ihtimalle çok daha uzun süre beklediklerini düşüneceklerdi. Bız buna bekleme psikolojisi diyoruz. Çalıştığım yıllarda bekleme süreleriyle ilgili (bagaj, güvenlik noktası, check-in) yapılan şikayetleri incelediğimizde, yolcuların genellikle gerçekte bekledikleri süreden çok daha uzun süre beklediklerinden şikayet ettilklerini gördük.

Bu nedenle, yolcuların beklediği alanlarda ne kadar süre bekleyeceklerini gösteren net yönlendirmeler yapılması, bekleme psikolojisine olumlu etki yapacağı gibi, yolcuların ucağa biniş başlayana kadar kalan zamanlarını daha rahat planlamalarına da yardımcı olacaktır. Elbette bu noktalarda verilen bekleme süreleri doğru olmalı, aksi takdirde inandırıcılığını kaybeder.

Resimdeki ekranda yolculara net ve doğru bilgiler verildiği için, kimse bekleme süresince tepki vermedi ve hatta bagajı gelen uçaklardan daha önce inen uçağın bagajları biraz geç gelse bile yolcular durumu anlayışlı bir şekilde karşıladılar. Havalimanları, yolcularına tüm bilgileri zamanında ve doğru bir şekilde sunarak, bekleme psikolojisini olumlu yönde yönlendirebilirler.

Share.

Comments are closed.

Exit mobile version