Resmi açılışının 29 Ekim 2018 tarihinde yapılması beklenen İstanbul Yeni Havalimanı ile, havacılık tarihinde yeni ve yoğun bir dönemin başlamasına çok az kaldı. Bu büyük altyapı projesinin 2023 yılında tamamen tamamlanması bekleniyor. Bilindiği üzere, Avrupa’nın en yoğun havalimanlarından biri olan Atatürk Havalimanı’nın kapasitesi artık yetersiz kalıyor; İstanbul Yeni Havalimanı’nın faaliyete geçmesi ile bu yetersizliğin büyük oranda giderileceği düşünülüyor.
İstanbul Yeni Havalimanı’nın Hava Trafik Kontrol Kulesi ve Teknik Binası, “Chicago Athenaeum: Mimarlık ve Dizayn Müzesi ve Mimari Sanat Tasarımı ve Kentsel Araştırmalı Avrupa Merkezi” tarafından 2016’da Uluslararası Mimarlık Ödülü’nü kazandı. Havalimanının inşası 76.5 milyon metrekarelik bir alanda gerçekleşiyor. Sahip olduğu bu büyük ölçeğin yanı sıra yapısı Türk mimarisinden esinlenerek tasarlanmış. Özellikle, havalimanının çatı mimarisinin, Mimar Sinan’ın eserlerinden esinlenilerek yapıldığı belirtiliyor. Terminal binasındaki duty free alışveriş bölümü ise Boğaziçi görüntüsüne sahip olacak.
İstanbul’un 35 kilometre kuzeyinde bulunan havalimanında 6 pist ve 3 terminal bulunacak ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. 29 Ekim 2018’de projenin ilk fazı tamamlanacak ve 90 milyon yolcu kapasitesini içeren en büyük terminal binası ve 3 pist hizmete başlanması bekleniyor. İstanbul Yeni Havalimanı’na metro ile ulaşımın ise 2018-2021 yılları arasında tamamlanacağı düşünülüyor. Atatürk Havalimanı’nın ise, İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılışından sonra yolcu uçuşlarına kapanacağı belirtiliyor. Atatürk Havalimanı’nın apron araçları, hangar ekipmanları ve tüm operasyonu iki gün boyunca İstanbul Yeni Havalimanı’na taşınacak.
Havalimanı, sadece havayolu şirketlerine değil yolcularına da cazip yenilikler ve teknolojik çözümler sunacak. İstanbul Yeni Havalimanı, yolcu dostu ve akıllı havalimanı olacak şekilde tasarlanıyor. Bu noktada yolculara gerekli bilgilerin aktarımı için mobil uygulamalar önem arz edecek ve gelişen teknoloji havalimanın dizaynına da yansıtılacak.
Havalimanına varış anından uçuşa kadar yaşanabilecek tüm aksilikleri en aza indirme amacıyla tasarlanan akıllı havalimanı aynı zamanda yolcuların keyifli vakit geçirmesi için de bir takım mobil uygulamalar sunuyor. Örneğin duty free alışveriş bölümünde kullanıma girecek olan “Sihirli Ayna” uygulaması, yolcuların kıyafet ve aksesuar gibi ürünleri denemeksizin fiziksel olarak üstlerinde nasıl göründüklerini öğrenmelerini sağlayacak.
Internet of Things, (nesnelerin kendi aralarında iletişim içinde olmasını ve bilgi paylaşımını sağlayan online bir ağ sistemi) yolcuların bilgi talep etme ve almasını sağlayacak. Ayrıca bu uygulamalar ile yolcuların havalimanındaki konumunu tespit edilerek, kendilerine en yakın personel tarafından yardım sağlanması beklenmektedir.
Mobil uygulamalar ile sağlanacak başka bir imkan ise yolcunun uçağa ulaşana kadar gerçekleştireceği işlemlerin yoğunluğu, sıraların uzunluğunu göstermek. Zira bu tür uygulamaların, yolcuların zaman yönetimlerini kolaylaştırmaları için büyük önem taşıyacağı belirtilmekte. Ayrıca check-in işlemlerinin tamamlanmasından sonra yolcular, uygulanmasına yeni başlanacak olan otomatik e-pasaport kapılarından geçiş yaparak uçağa rahatça ulaşabilecekler.
Yeni Havalimanı’nın otoparkının 40,000 bin araçlık bir kapasiteye sahip olması bekleniyor. Yine bir mobil uygulama üzerinden araç bilgileri girilerek yolcuların araçlarını rahat bulması sağlanacak. Hareket algılama teknolojisi ile, kaza ve soygun gibi olayların gerçekleşmesi halinde hareketlilik algılanacak ve otomatik bir video kaydı başlatılacaktır.
IATA’nın 753 Numaralı Bagaj İzleme Önerge’sine uyum sağlamak ve hatalı işleyişleri azaltmak adına, yolculara bagaj izleme sistemi sunulacak. Böylece yolcular bagajlarının nerede olduğunu, bagaj taşıyıcısına ulaşıp ulaşamadığını öğrenebilecek.
İstanbul Yeni Havalimanı, havayolları ile yolcuların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılama amacıyla, günümüz teknoloji gözardı edilmeden dizayn ediliyor. Biz de Serap Zuvin Hukuk Bürosu olarak, teknolojik ve mimari açıdan havacılık sektörüne bir çok yenilik getirmesini ve bu gelişmelerin devam etmesini umuyoruz.
©Serap Zuvin Hukuk Bürosu